Јавни сервиси под утицајем власти

Јавни сервиси у БиХ су под утицајем власти, а политички субјекти их злоупотребљавају, наводи се у анализи централних информативних емисија три Јавна сервиса, емитованих у предизборној кампањи за локалне изборе 2016. године, коју су урадили Коалиција ,,Под лупом'' и Удружење “БХ новинари”.

Босна и Херцеговина 29.03.2018 | 16:22
Јавни сервиси под утицајем власти
Током предизборне кампање за локалне изборе 2016. Радио-телевизија Републике Српске у свом Дневнику је највише простора посветила Милораду Додику, чак 32 минуте и 46 секунди. О Бакиру Изетбеговићу уопште није извјештавано, док је Драган Човић био заступљен у 31 секунди садржаја. У истом периоду, на Федералној телевизији Додик се појавио у 7 минута и 15 секунди програма, Изетбеговић око 5, а Човић у нешто мање од двије минуте.

На БХТ-у забиљежена је највећа уједначеност у заступљености три наведена политичара.

“Примјетно је да политичари који у изборну кампању улазе с позиције власти увелико злоупотребљавају те позиције и медијски простор. Очекивано је да ће то политичари увијек и покушавати, али је и одговорност медија да процијене шта је јавни интерес и важна информација коју треба пренијети. Није све што политичар на власти изусти за Дневник”, истакао је директор Коалиције “Под лупом” Дарио Јовановић.

Правник и медијски експерт Мехмед Халиловић каже да је кључни закључак анализе да је РТРС под потпуним утицајем владајуће партије у Републици Српској.

“Ту не можемо говорити ни о каквој независној уређивачкој политици”, додаје Халиловић.

Медијски експерти сматрају да ће се политички утицај продубити, а јавни сервиси још више изгубити повјерење јавности током овогодишње предизборне кампање.

“Јавни сервиси су у великој мјери изгубили повјерење јавности. Јавни сервис себи допушта да добија налоге за прављење програма чак и путем вајбер порука”, истакао је Халиловић.

Јавни сервиси током предизборне кампање нису понудили грађанима довољно фер, избалансираних и професионално креираних информација, наводи се у представљеној анализи.

У Удружењу БХ новинари и Коалицији “Под лупом” подсјећају на обавезно поштивање законских одредби о извјештавању у предизборној кампањи, те на дужност јавних сервиса да раде у интересу јавности.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СУПЉАК

29.03.2018 15:06

СВИ СТЕ ВИ ПОД НЕЦИЈИМ УТИЦАЈЕМ. ВОЛИТЕ НАПАДАТИ А НЕВОЛИЕ КАД ВАС НЕКО НАПАДНЕ.ТРЕБ ВАМ СВИМА ЗАБРАНИТИ БИЛО КАКВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ПИСАЊЕ О БИЛО ЦЕМ ЈЕР СТЕ НЕСПОСОБНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

29.03.2018 19:25

Ниста нам ново нисте усудили рекли. Ми у РС. најбоље знамо да РТРС је јавни сервис снсд и Додика. То ми знамо реците ви нама како то промијенити.

ОДГОВОРИТЕ