Нијемци траже партнере у БиХ

Њемачке компаније, њих 65, заинтересоване су да и ове године склапају партнерства с предузећима са западног Балкана, међу којима су и она из БиХ.

Босна и Херцеговина 28.03.2018 | 07:36
Нијемци траже партнере у БиХ
Наиме, из Представништва њемачке привреде у БиХ саопштено је како је Њемачка иницијатива за проналажење добављача у земљама западног Балкана расписала нови позив за конференцију, која ће бити организована у Њемачкој.

То је четврта конференција која ће након Минхена, Дортмунда и Београда бити одржана у Франкфурту, и то 19. јуна.

У питању је пројекат њемачког Удружења за управљање материјалима, набавку и логистику (БМЕ), њемачког Савезног министарства за привредну сарадњу и развој (БМЗ), њемачког Савезног министарства за привреду и енергију (БМWи), те њемачких спољнотрговинских комора (АХК).

"Циљ пројекта је да се у оквиру једнодневног догађаја одабране компаније из Босне и Херцеговине и земаља западног Балкана састану с њемачким фирмама које су заинтересоване за успостављање пословних контаката с произвођачима из ове регије, тј. њиховим новим потенцијалним добављачима робе и услуга из тражених дјелатности пословања", наводи се у позиву објављеном на веб-страници Представништва њемачке привреде у БиХ.

Наводе како заинтересоване њемачке фирме долазе претежно из металопрерађивачког сектора, добављачког сектора за ауто-индустрију, сектора прераде и производње материјала од пластике, као и мањи број фирми из електро и електронског сектора. Концепт пројекта се базира на Б2Б платформи (Бусинесс то Бусинесс).

У профилима њемачких компанија се наводи шта све фирма, тј. произвођач из региона, треба да има у свом производном портфолију како би се квалификовао за потенцијалну сарадњу.

Заинтересованост за учешће у пројекту исказује се кроз попуњавање пријавног формулара на интернет страници Представништва њемачке привреде у БиХ, а рок за пријаве је 12. април.

Достављене апликације на енглеском језику се шаљу њемачким компанијама на увид, које кроз систем оцјењивања бирају фирме с којима желе да одрже састанак на догађају у Франкфурту ове године.

Службени језик на Б2Б догађају је енглески, а како је саопштено, котизација за учешће се не наплаћује.

Иво Марић, директор "Сим Тецхника" из Котор Вароша, а које се бави производњом дијелова из области машинства, каже како ово предузеће у сарадњи с њемачким има само најбоља искуства.

"Захтијевају квалитет, као и да се поштују рокови испоруке, и ако се то испуни, наплата је неупитна", казао нам је он.

И Јапанци заинтересовани за сарадњу
Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ позива све заинтересоване компаније из БиХ да учествују у пословном форуму са билатералним састанцима домаћих и јапанских привредника, који ће бити одржан 31. маја у Токију.

Спремност да пружи подршку одржавању форума изразила је и највећа јапанска пословна организација која окупља 109 индустријских асоцијација, 1.350 компанија, углавном великих корпорација, те 47 регионалних економских организација, тако што дистрибуише позивнице дијелу пословне заједнице.

Заинтересоване компаније могу наћи пријавни образац на веб-страници Спољнотрговинске коморе БиХ и доставити га до 9. априла.

(Независне новине) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Освит

28.03.2018 06:24

Једини реалан пут опоравка привреде је сарадња и добијање послова у иностранству,само да се политика не упетља у те односе и све као по обицају поквари или прицама о сукобима и рату доведе у питање кредибилитет и спремност насих предузеца да изврсе преузете обавезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.03.2018 06:54

Ниста не тразите по региону. Правац Лактаси и тамо цете наци колико хоцете партнера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко ре блбл

28.03.2018 16:00

Хоце гарант у твоје Лактасе, не лупетај, поред Сарајева неко у селендру да инвестира.