Колинда на удару због Путина!

Телефонски позив руског председника Владимира Путина хрватској колегиници Колинди Грабар Китаровић и њен поновљени позив да посети Хрватску наишао је на жестоке критике дела јавности и посланика у Сабору.

Регион 23.03.2018 | 19:49
Колинда на удару због Путина!
Они сматрају да је "тајминг" за ту посету упитан, те да је тим позивом угрожен положај Хрватске.

И док Грабар Китаровић зове Путина у посету, хрватски премијер Андреј Пленковић за понедељак је најавио састанак државног врха на тему евентуалног увођења санкција Русији због "случаја Скрипаљ".

Пленковић међутим не сматра да Хрватска има неуједначену спољну политику и да на позив председнице руском председнику Владимиру Путину треба гледати у контексту њеног континуираног дијалога с руским челником.

"Наравно да не", рекао је Пленковић одговарајући на питање постоји ли дуалност у хрватској спољној политици с обзиром на то да је Савет Европе, тело које чине шефови држава или влада земаља чланица ЕУ, оштро осудило Русију сматрајући да је врло вероватно да она стоји иза напада нервним отровом у Енглеској, а истовремено је председница Грабар Китаровић позвала Путина да посети Хрватску.

"Ми смо овде у мултилатералном телу, Европској унији. Напад какав се догодио у Солзберију је крајње неуобичајен и недопустив на територији ЕУ-а, чланице НАТО-а и сталне чланице Савет безбедности", рекао је Пленковић, пише ријечки Нови лист.

"Зато је ова политичка порука став свих чланица ЕУ-а и с те стране став Хрватске је врло јасан", рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Посланик опозиционог СДП-а Пеђа Грбин изјавио је да је, наиме, да је Грабар Китаровић својим позивом председнику Путину угрозила положај Хрватске и затражио је да се што пре одржи састанак државног врха како би се ускладила хрватска спољна политика.

"Председница Републике осрамотила је себе и дужност коју врши својим срамотним изјавама у Аргентини пре неколико дана... По повратку у Хрватску добила је прилику да још једном осрамоти себе и дужност коју врши", рекао је Грбин у Сабору и додао да је овог пута угрозила положај Хрватске.

Бранко Бачић из владајућег ХДЗ упитао је Грбина који је СДП прави и истински, онај који данас прозива председницу државе због тога што позива Путина у Хрватску или онај који је пре 13 дана на конвенцији СДП-а "френетичним аплаузом" поздравио руског амбасадора у Хрватској Анвара Азимова и показао шта мисле о политици Руске Федерације.

Огласила се овим поводом и посланица ГЛАС-а и некадашња министарка спољних и европских послова Весна Пусић, којој је, каже, тешко да разуме потез председнице.

'Мислим да смо већ дошли у фазу у којој се надамо да је то само неспретност, случајност, некоординираност и непостојање заједничке спољне политике, а не да је то неки заиста посебан пројекат", рекла је она у Сабору, пренели су хрватски медији.

Када Европски савет, у којем је и хрватски премијер, расправља о солидарности с Великом Британијом у случају тровања бившег шпијуна и његове ћерке хемијским оружјем на, дакле, територије једне чланице ЕУ, с којом ће ЕУ сигурно и убудуће тесно сарађивати, најгори је тренутак за упућивање таквог позива, оценила је Пусићева.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Истина

23.03.2018 21:28

Пресједница се увлаци сваком само ради користи Али непали увек. Сад некиде код путина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.03.2018 08:06

Путко би несто спрзијо али без ракете......??

Name

Ре

24.03.2018 10:10

Имају најљепшу предсједницу на свијету ту нема збора,али и то сто она ради није за бацити. Сви би и у Европи нешто против Путина а да им је појединачно да га не наљуте много.Њемацка и даље гради гасовод за себе од Русије а друге тјера на санкције. То су све дволицњаци и зато је Колинда у праву бар то ради отворено.

Name

Селе КОЛИНДА ЈЕ ПАМЕТНА ЗЕНА ЗНА СТА РАДИ И НЕПАДА НА ФИНТЕ ИДИОТА МИ-6/ЦИА У ЗАМКУ, ЦУВА СВОЈУ ДРЗАВУ ОВНОВИ НЕПИСМЕНИ

25.03.2018 13:08

Колико Глупих Људи, Бозе Сацувај. Колинда је Риба ипо,Али не само то вец и паметна Зена која не пада Мулцима на Финту,као сто су ЦИА/МИ-6 ЗЛОТВОРИ. ВЕЦ ЦУВА СВОЈУ ЗЕМЉУ И ФИНАНЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ УЗ ТО.

ОДГОВОРИТЕ