Прича: Све се промијенило када је Меси престао да једе пицу...!

А Ћави рекао - Лео, престани да се заје. . . . ш! Хоћеш да Роналдо опет освоји златну лопту? Италијански нутрициониста Ђулијано Позер причао о томе шта је све Аргентинац морао да уради како би опстао на врху. . .

Фудбал 22.03.2018 | 00:00
Прича: Све се промијенило када је Меси престао да једе пицу...!
Лионел Меси и ове сезоне помера границе са Барселоном. Аргентинац игра можда и зрелије него икад, а Каталонци су у игри за освајање сва три трофеја. А у другом делу разговора у емисији Ла Корнисе аргентинског Канала седам, Меси је открио како му је Пеп Гвардиола на два начина помогао да постане играч какав је данас.

Први је, наравно, био тактички, када га је са позиције десног крила померио на место “лажног нападача”, али други, мање познати је то што је утицао на њега да промени стил живота и исхране и упознао га са италијанским нутриционистом Ђулијаном Позером.

"Годинама сам се лоше хранио - чоколадице, бисквите пуњене свим и свачим, газирана пића, ма све и свашта. Због тога сам и повраћао током утакмица”, присетио се Меси.

Током његовог успона кроз хијерархију клуба као што је Барселона, животни стил и дијета увек су биле на неки начин Ахилова пета. Наводно је нездрава исхрана била и узрок проблема са повредама мишића које су га мучиле с времена на време и у једном периоду чак спречавале да покаже пун потенцијал.

Управо га је Гвардиола у лето 2008. године послао у Порденоне, близу Венеције где се сусрео са нутриционистом Ђулијаном Позером. А тамо је Месију речено да мора да једе само да једе оно што је потребно његовом организму, а не оно што воли. И тако му је направљен иницијални план исхране.

И, заиста, након тога Меси је, под вођством Гвардиоле на клупи Барселоне, почео да ниже само успехе. Освојио је у наредне четири године две лиге шампиона, четири узастопне Златне лопте, а током календарске 2012. године дао је укупно 91 гол.

А онда поново криза. Гвардиола је отишао са Ноз Кампа, а Меси се вратио старим пороцима - пре свега газираним пићима, иако се колико толико трудио да ограничи њихову потрошњу. И то се одмах осетило на његовим играма, али и резултатима екипе. Барса у сезони 2013/14 није освојила ништа, а на пролеће је Аргентинац поново усликан како повраћа на пријатељској утакмици са Румунијом. Касније те године легендарни Чарли Рексач, који га је практично и довео у клуб потписавши уговор на салвети у ресторану, имао је објашњење:

“Раније је Меси јео у клубу и затим одмара. Али, мислим да је прошле године појео више пица него што је смео”.

А због Месијевих проблема са старим, лошим навикама трпела је и репрезентација. Иако је одвео Аргентину до финала Мундијала, у мечу за титулу против Немачке Месију је тачно недостајало “оно нешто” како би направио последњи, одлучујући корак. Наставило се и током јесени 2014. године. Проблеми са коленом су га опет мучили, а и психички га је оптерећивало то што је Атлетико Мадрид освојио титулу првака Шпаније, а Реал је узео Лигу шампиона.

На све то се надовезао и не претерано добар старт сезоне 2014/15 и долазак новог тренера Луиса Енрикеа.

“Енрике је почео са увођењем многих правила. Ко не тренира добро - не игра. Е сад, чекали смо да видимо како ће то да изведе са Месијем. Ако не тренира добро, а потребан ти је на терену”, прича Рексач.

У том тренутку газирани сокови и пице су и даље на Месијевом менију. Аргентинац је чак ишао дотле да је наручио спрајт како би “испрао грло” после ручка, док је остатак екипа пио воду и изотонике.

“На крају је све експлодирало на једном јануарском тренингу, на којем се Меси наљутио на Енрикеа јер није свирао фаул за један старт над њим. Лео је потпуно полудео”, открио је својевремено бивши играч Барселоне Жереми Матије у изјави за Радио Монте Карло.

Енрике га је ставио на клупу за резерве на следећој утакмици, Барселона је изгубила са 1:0, Меси је пропустио следећи тренинг наводно због гастроентеритиса, а онда је на сцену ступио Ћави Ерненадез.Легендарни везиста је и тада показао да је срце Барселоне и прави капитен.

“Не можемо себи да дозволимо да нам се понови прошла сезона и ти то добро знаш. Да ли хоћеш да Роналдо опет освоји Златну лопту? Лео, престани да се заје....ш!”, наводно је Ћави рекао Аргентинцу. И судећи по ономе што се дешавало после тога, баш овај бруталан ударац истине у лицу било је оно што је требало Месију како би се пробудио и био оно што јесте - најбољи на свету.

Али, и ту долазимо до дијете. Вратио се тих дана Меси на добро познато место - у Порденоне код нутруционисте Позера. Једноставно, на то га је, поред Ћавијевих речи, натерала и жеља да опет буде први и ривалитет са Кристијаном Роналдом. Избацио је Аргентинац слаткише, газирано, пицу, али је смањио и количине меса. Пребацио се на сезонску и органску храну.

“Живимо у времену када је храна поприлично контаминирана и то може да се види када мерите енергетске нивое током опоравка играча”, објаснио је Позер у изјави за лист Коријере дела Сера.

Познати нутрициониста је наставио у сличном тону.

“Наравно, не постаје се професионални фудбалер или феномен као што је Меси због ствари које једете. Меси и даље може да буде Меси. Али, показао је да је интелигентан јер жели да задржи садашњи ниво. Он се не задовољава тиме да буде међу 10 најбољих. Жели да буде први на свету”.

Уосталом, ко не верује у ову причу, довољно је да погледа како Меси игра из недеље у недељу. Голови, асистенције, потези, рекорди…

“Видим себе као неког који је само средио фина подешавања на супер-моћном аутомобилу. Почео је да једе сезонско воће и поврће, сирове житарице, маслиново уље, јаја и свежу рибу. Ту су наравно и ораси. Шећер је најгора ствар за мишиће. Што се дуже буде клонио шећера то боље”.

Када се на овај програм исхране дода и рад са клупским физиотерапеутом Рафаелом Полом, онда је и логично да је Меси смршао пет килограма и постао експлозивнији него икад раније у каријери.

Три године после повратка на оно што му је саветовано, Меси делује као човек од којег апсолутно све зависи у Барселони и сјајно се осећа у тој улози. Једноставно, мало ко може да га заустави.

“Сада више водим рачуна о себи. Једем рибу, месо, салате. Све је организиовано и сређено. Понекад попијем мало вина, али то није проблем. И све се променило када је у питању повраћање. Рекли су да би многе ствари могле да буду узрок тога, али откако сам променио исхрану, то се није поновило”, не оставља ни трачак сумње Меси шта је узрок добрих игара.

Иначе, Аргентинац и даље с времена на време посећује Порденоне када има паузу од обавеза у Барселони и репрезентацији. А круна свега требало би да буде Мундијал у Русији овог лета где ће предводити Аргентину у покушају да освоји трећу титулу првака света.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар