ЕЛ: НБА Звезда демолирала Валенсију!

И послала поруку на Јадран! Црвена звезда декласирала је Валенсију на домаћем паркету у првом мечу 26. кола Евролиге – 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23).  Звезда од "клацкалице" до егзибиције! Црвено-бели у последњих десетак минута декласирали првака Шпаније и задржали минималне шансе за пласман у Топ 8 фазу Евролиге.  Куд Фелдин прође, ту трава не расте! Звездина шутерска клиника за билдовање самопоуздања! Црвено-бели растурили Валенсију као најбољи увод пред старт плеј-офа - 106:90.

Кошарка 15.03.2018 | 21:00
ЕЛ: НБА Звезда демолирала Валенсију!
Српски и регионални шампион тако је на најбољи могући начин најавио почетак одбране круне у АБА лиги, пошто већ у недељу у Пионир стиже екипа Морнара за старт полуфиналне серије.

Такође, екипа Душана Алимпијевића, предвођена Џејмсом Фелдином, сјајно је одговорила на веома тежак пораз у Барселони у прошлом колу елитног такмичења, али и на пад форме који траје већ неко време, уједну задржавши теоретске шансе да се у преостале четири рунде домогне места које води у плеј-оф.

Црвено-бели сада имају 11 тријумфа и 15 пораза, две мање од осмопласираног Макабија из Тел Авива, који има меч мање, али и бољи међусобни скор у односу на нашег представника.

Нажалост, тиму са Малог Калемегдана на руку не иде ни распоред јер их чекају дуели са Панатинаикосом и московским ЦСКА у гостима, односно Фенербахчеом и мадридским Реалом код куће.

Ипак, и поред ангажоване и добре игре од самог старта, није све добро кренуло добро по домаћина. Пре свега због надреалног шута 'Слепих мишева' за три поена (12/22 за три), који су са четири везана поготка ван линије 6,75, из исто толико покушаја, натерали Алимпијевића да реагује.

Предњачили су Рафа Мартинес (4/6 за три) и Ђоан Састре (4/4), а одлично их је пратио и Алберто Абалде (2/2), али ни то није поколебало српског шампиона, који је наставио да игра своју игру на крилима Матијаса Лесора, Тејлора Рочестија и споменутог Фелдина, па је, на крају, на полувреме некако отишла с предношћу.

Увидели су домаћи да не вреди да се обазиру на проценте ривала, и поред веома добре одбране током већег дела сусрета, а то им се напокон исплатило средином треће деонице, када је Шпанцима полако и потпуно очекивано почео да заказује шут.

Кључан моменат окршаја некако је само украсила спектакуларна блокада Огњена Добића, после које је Фелдин у потпуности преузео контролу у своје руке и 'почео' да сипа тројке, што су одмах испратили Милко Бјелица, Перо Антић и Дилан Енис.

То је довело до тога да Звезда на крају убаци више тројки од Валенсије, што је било незамисливо у једном тренутку, али и да на више од пет минута до краја буде на само поен од 'стотке'. За ефектан и савршен крај побринули су се Рочести и Лесор – комбинацијом за још једно снажно закуцавање Лесора и тачку на 'НБА наступ'.

Блистао је Фелдин са 30 поена (4/8 за два, 4/6 за три), три скока и две украдене лопте, а најбоље су га пратили управо Рочести са 17 (4/8 за два, 3/4 за три) и пет асистенција, односно Лесор са поеном мање (6/7 за два), али седам ухваћених лопти и по два проигравања и крађе.

Истакао се и Бјелица са 12 поена и четири скока, као и Енис са 11 (3/4 за три), док је Лазић имао седам, а Добрић шест.

Валенсију је предводио Мартинес са 22 поена, Ерик Грин и Џоан Састре додали су по 16, а Тибор Плаис десет.

Кошаркаши Црвене звезде направили су сјајну увертиру за плеј-оф АБА лиге, који почиње у недељу у 19 часова, полуфиналном утакмицом против Морнара.

После скоро три четвртине константног смењивања у вођству, црвено-бели су стегли одбрану, прорадио је њихов шут за три поена (9/12 у периоду од 29. до 37. минута) и Валенсија је "збрисана" са паркета дворане "Александар Николић".

Црвена звезда (скор 11-15) - Валенсија (9-17) 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23), у мечу 26. кола Евролиге.

Првак Шпаније тако је постао нова "жртва" изабраника Душана Алимпијевића, после Олимпијакоса, Арманија и Уникахе, уз рекордно велики број постигнутих поена. Раније ове сезоне, Ефесу и Арманију су црвено-бели убацили "округло" 100.

Гости су почетком треће четвртине имали феноменалан шут за три (11/16), али до краја меча су постигли само још један кош иза линије 6,75 метара. Ред је дошао на расположеног Џејмса Фелдина (30 поена) и његове саиграче, који су на само три тројке на полувремену додали 10 у другом делу.

У преломним моментима је сјајну одбрану играо Огњен Добрић, а у постави је био и Перо Антић, који у последња два месеца или није играо због повреде, или није могао да одигра на свом нивоу, у ретким тренуцима када би се нашао на паркету. Управо Антићева тројка за 79:67 на крају треће четвртине била је моменат после кога су играчи Валенсије изгубили веру у позитиван исход.

Другом победом над Валенсијом, Звезда је остала кандидат за пласман у Топ 8 Евролиге, мада и даље са малим шансама да то заиста уради.

Чудна утакмица, са срећним крајем! Много успона и падова, доста заокрета, промењив судијски критеријум, полупразан Пионир... Али, Црвена звезда је све то превазишла и стигла до једанаесте евролигашке победе, друге над Валенсијом ове сезоне - 106:90 (23:23, 27:25, 26:19, 27:23).

Зацртани циљ је испуњен! Није било лако, Валенсија није то ни дозволила сталним погоцима са дистанце и одличном игром времешног Рафе Мартинеза, али Црвена звезда успела је да одигра квалитетну утакмицу у нападу и с победом у рукама дочека почетак доигравања за јадранску титулу. 

После неизвесног и физички крајње тешког првог полувремена у којем је Рафа Мартинез одржао час кошарке, други део утакмице обележио је страшни Џејмс Фелдин! Као из зимског сна Звездин шутер разбудио се у последње време и поново заблистао пуним сјајем! Одиграо је најефикаснију утакмицу у опрему српског и јадранског шампиона и срушио досадашњи лични рекорд од 29 поена против Ефеса у Београду. Меч против Валенсије завршио је са чак 30 поена (4/6 за три, 10/11 слободна бацања), те три скока и две украдене лопте за 30 минута на паркету! 

Урадио је, практично, оно што је и у сусрету истих тимова у децембру, када је такође био прва игла тада разгоропађене чете Душана Алимпијевића која је добијала све редом. 

Што је још важније - Звездин шут поново је у функцији! После 17 тројки против Цибоне, Валенсија је кући испраћена са 13 погодака у мету и новом стотком на семафору, што ће засигурно утицати на снагу тимског духа и самопоуздање пред недељни окршај против Морнара. 

Још од првог судијског подбацивања видело се да ће утакмица бити замршена и незвесна. Односно, бар њен већи део. Резултат је имао тенденцију промене зависно од расположења екипа, због чега се играло у серијама. Али, када је Звезда ухватила прави ритам, гости нису могли превише. Не у ситуацији када је Рафа Мартинез био најразигранији са 22 поена. Јесте Ерик Грин убацио 16 поена, колико и Ђоан Састре, али је најбољи играч тима из првог дела сезоне у најважнијим тренуцима утакмице - нестао. У другом полувремену скупио је само четири поена...

Валенсија се боље снашла на почетку и искористила успаваност Звездине одбране, па су Рафа Мартинез иЂоан Састре запалили мрежицу коша, уједно и жицу љутог Душана Алимпијевића због чега је моментално уследио минут паузе. Излазак Милка Бјелице због оштрог ударца Тибора Плајса директно у нос и крв која је потекла пробудили су инат код црвено-белих, па су ствари кренуле набоље. Стефан Јанковић је убацио из одбојке, да би Тејлор Рочести погодио своју прву тројку, да би додатно олакшање донео Бјелица пошто је искористио висинску предност у односу на Гиљема Вивеса и погодио „2+1“.

Имао је Алимпијевић разлога за задовољство након прве четвртине, јер Звезда не само што је поравнала резултат (23:23), већ је имала и осам различитих стрелаца у тефтеру, а прорадио је и Џејмс Фелдин. Продужетак добре серије побринуо се Дилан Енис тројком у уводним секундама наставка, а цео налет црвено-белих завршен јер серијом 21:6 за нешто мање од шест и по минута и вођство резултатом 30:23 после занимљиве ситуације - Фелдин је погодио дугу двојку, док је Ален Омић изнудио фаул Латавијуса Вилијамса, па је Звезда практично имала два напада у једном. Други је завршен ефектним закуцавањем Огњена Добрића после добре асистенције Омића.

Није Валенсију заварао тренутни Звездин сјај, па је одговорила са три експресна далекометна хица! Прво расположени Мартинез, па онда стрелац из сенке Алберто Абалде - два пута. Финиш првог дела припао је двојици веома наоштрених играча. На једној страни доминирао је Рафа Мартинез, за кога једноставно није било лека. Зато је исти период завршио с перфектним учинком од 17 поена (2/2 за два, 3/3 за три) и по два скока и асистенције. Велику помоћ Мартинез је имао од Ерика Грина, кога је такође служио шут, па је за полувреме имао 12 поена.  Код Црвене звезде посебно се истакао Матијас Лесор, који је готово неприметно преузео палицу од „пеналџије“Фелдина и издоминирао у оба рекета, због чега је на одмор отишао са 11 поена, седам ухваћених лопти и два завршна додавања.

Преломна је, баш као и у првој утакмици, била трећа деоница. Тачније, њена завршница у којој је поново главну улогу имао Џејмс Фелдин! После доста натезања и резултатске клацкалице Фелдин је наставио тамо где је стао у првом делу, баш као и Мартинез на супротној страни. Али, успешнији је био Звездин шутер, који је само у трећем кварталу убацио осам поена, укључујући и тројку на 41 секунд пре одласка на последњи одмор, чиме је одвео свој тим до прве двоцифрене предности. А онда је добру игру потврдио Перо Антић пуцњем из велике удаљености којим је Звезда „набилдовала“ разлику на, у том моменту, максималних 12 поена (79:67). 

Све се завршило најбоље могуће по црвено-беле. Брзом серијом тројки (чак пет за мање од пет минута) Звезда је преко Фелдина, Ениса и Бјелице стигла до недостижних 20 поена вишка (94:74), што је омогућило мирнији финиш утакмице. Био је то крај какав су сањали сви навијачи у дворани Александар Николић.

Код Црвене звезде Тејлор Рочести је скупио 17 поена (4/8 за два, 3/4 за три) и четири асистенције, док јеМатијас Лесор имао 16 поена и седам скокова. Дилан Енис је убележио 11, а Милко Бјелица 12 поена.

4:0

Звезди је ово четврти тријумф над Валенсијом у исто толико мечева одиграних у оквиру Евролиге. У сезони 2014/15 било је 76:63 у Арени и 77:68 у Шпанији.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ВАЛЕНСИЈА  106:90 
(23:23, 27:25, 26:19, 27:23)

Хала: Александар Николић.
Гледалаца: 4.500
Судије: Лотермозер (Немачка), Коромилас (Грчка), Амбросов (Украјина).

Црвена звезда: Кешељ, Давидовац 2, Лазић 7, Антић 3, Добрић 6, Фелдин 30, Јанковић 2, Рочести 17, Омић, Лесор 16, Енис 11, Бјелица 12.

Валенсија: Вил 7, Пуерто 1, Гарсија 2, Абалде 8, Дубљевић 4, Вивес, Мартинез 22, Плајс 10, Вилијамс 4, Састре 16, Грин 16, Донеркамп.

РЕЗУЛТАТИ 26. КОЛА:

Црвена звезда - Валенсија 106:90
Бамберг - Ефес 20.00
Олимпијакос - Барселона 20.00
Макаби - Химки 20.05
Басконија - Жалгирис 20.45

у петак:

Фенербахче - ЦСКА 18.45
Уникаха - Панатинаикос 21.00

одиграно у уторак:

Армани - Реал 77:88

ТАБЕЛА: ЦСКА 20-5, Олимпијакос 18-7, Фенербахче 18-7, Реал 16-10, Жалгирис 15-10, Панатинаикос 14-11, Химки 14-11, Макаби 13-12 (плеј-оф), Басконија 12-13, Звезда 11-15, Уникаха 10-15, Бамберг 9-16, Валенсија 9-17, Армани 9-17, Барселона 8-17, Ефес 6-19.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар