Више споразума данас прихваћено

Предсједништво БиХ прихватило је данас Протокол Савјета министара и Владе Румуније о сукцесији билатералних уговора БиХ.

Босна и Херцеговина 13.03.2018 | 18:18
Више споразума данас прихваћено
Ријеч је о уговорима између Федеративне Народне Републике Југославије/Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Народне Републике Румуније/Социјалистичке Републике Румуније/Румуније на нивоу државе и владе.

Прихваћен је Уговор о амандману и приступању на Уговор о гранту од 15. фебруара 2011. између БиХ, "Водовода и канализације" из Бијељине, Републике Српске и Европске банке за обнову и развој за подршку пројекту "Бијељина фаза два - постројење за пречишћавање отпадних вода и проширење мреже", саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ данас је усвојило и Стратегију спољне политике БиХ за период 2018-2023. година.

К знању је примљен Нацрт закона о спољним пословима БиХ, а да га у законодавну процедуру упути задужено је Министарство иностраних послова БиХ.

На сједници је прихваћен позив предсједника Македоније Ђорђа Иванова за учешће делегације БиХ, коју ће предводити члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, на састанку лидера "Брдо-Бриони процеса" у Скопљу 27. и 28. априла.

Предсједништво је донијело одлуку о ратификацији нота споразума о донацији опреме за безбједносне провјере између Савјета министара и Владе Кине.

Донесена је одлука о приступању БиХ измјенама и допунама Конвенције о заштити морске средине и приобалног подручја Медитерана - Барселонска конвенција, као и одлуке о прихватању Протокола 15 и 16 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, те о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о економској сарадњи БиХ и Кореје.

Донесене су и одлуке о ратификацији Споразума о зајму /Пројекат јачања банкарског сектора/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, Споразума о финансирању Програма активности за БиХ за 2016. годину између ЕУ, коју представља Европска комисија, и БиХ, коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ.

Одобрено је закључивање Меморандума о разумијевању између Европске агенције за безбједност ваздушне пловидбе и Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ, Агенције за цивилно ваздухопловство бивше Југословенске Републике Македоније, Директората за цивилно ваздухопловство Србије, Главне дирекције цивилног ваздухопловства Словачке, Агенције за цивилно ваздухопловство Словеније, Државне управе за заштиту и спашавање Хрватске, Министарства одбране Мађарске и Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе.

Предсједништво БиХ ће у званичну посјету БиХ позвати предсједника Бугарске Румена Радева. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар