Нема већине у Парламенту БиХ

Одласком Борислава Бојића и Сафера Демировића из клубова СДС и СДА, парламентарна већина се дефинитивно распала, али то до октобарских избора неће изазвати веће потресе на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 13.03.2018 | 13:03
Нема већине у Парламенту БиХ
У то уверава већина посланика државног парламента, који тврде да услед новонасталих околности фотеља Дениса Звиздића на челу Савета министара, ипак није угрожена, а и парламент ће наставити да функционше од тачке до тачке.

Иако је њихов лидер Фахрудин Радончић пре три месеца најавио да ће Звиздић у априлу отићи са места председавајућег Савета министара БиХ, у СББ сада кажу да је „Звиздићева посада изгубила кредибилитет“, али да је није паметно мењати неколико месеци пред изборе.



''Радончић је то рекао јер је видео како се развија процес, а не због тога што је мислио да ћемо нешто иницирати када је реч о смени. Било је видљиво да долази до ерозије резултата и да се Савет министара бави само техничким питањима, што ће и наставити наредних месеци. Чињеница је да се парламентарна већина осула и да Савет министара нема подршку, као и да би у неком нормалном демократском окружењу то подразумевало да абдицира, али то се неће десити, нити ће доћи до смене, јер се однос снага у Представничком и Дому народа БиХ – искључују. Представнички дом има капацитет да то у сваком тренутку уради, али је упитно да ли може Дом народа'', каже посланик СББ у Представничком дому Фехим Шкаљић.

Истовремено, шеф посланичког клуба СНСД у Представничком дому Сташа Кошарац сматра да грађани у протекле три године нису имали никакве користи од Савета министара на чијем је челу био кадар СДА Денис Звиздић.

''Звиздић и његов страначки шеф Бакир Изетбеговић део су пропалог пројекта једног броја званичника Европске уније и САД, који су пре три и по године моделовали нефункционалну и изразито неуспешну власт у заједничким институцијама. Зато Звиздић, који може бити смењен у сваком тренутку и чија позиција данас зависи од добре или лоше воље већине посланика у Представничком дому парламента БиХ, нема права да држи лекције било коме'', изјавио је Кошарац.

Опозиционе политичке странке у парламенту БиХ тренутно имају 23 посланика, а власт само 19.

Највеће осипање је било у СДА чији клуб су од почетка мандата напустила четири посланика.

Упитан Изборни закон

У садашњој ситуацији једино је упитно на који начин ће се у парламенту БиХ обезбедити довољно руку за измене Изборног закона, што се сматра стратешким задатком који је пред домаће политичаре поставила и међународна заједница.

''Одлазак двојице посланика из њихових клубова усложњава ситуацију у парламенту, али што се тиче већине, она није ни раније функционисала, већ од тачке до тачке. Изборни закон је нешто што не представља само тему која је ствар парламентарне већине. Било би добро да се за њега обезбеди шири консензус, а у томе свако носи свој део политичке одговорности'', наводи Кришто.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

МБ

13.03.2018 12:13

То само мозе у БиХ да функционисе без вецине. Ванредни избори нису могуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.03.2018 14:24

Овај кокосарац косарац зна само да тузака ал губице изборе црвени лопови Денис Звиздиц је за тебе велики господин и сто вам казе тако мора бити тако вас уцио.

Name

Искрено

13.03.2018 12:30

Засто се не направи закон,да сваки глас припада странци а не особи .Овако свака суса мозе да напусти странку и да буде самостални парламентарац или прелетац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

13.03.2018 12:39

Исто тако странка може да направи коалицију са странкама за које ти ни пијан не би гласао, па ти дође на исто.

Name

Са стране

13.03.2018 12:31

Напротив, паметно би било оборити Савјет министара пре избора и на тај начин показати народу да та коалиција, а нарочито СДА, није у стању да одржи стабилност институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмени

13.03.2018 12:41

Пошто би ти био мазалица?

Name

Ин

13.03.2018 13:06

За са стране. Паметно би било да сва три народа негласа за тројац Додик Изетбеговиц Цовиц то би спасило иБиХ и Ентитете а то твоје млацење сламе процитан си да си снсд

Name

Са стране

13.03.2018 13:27

@Ин: Читаш као што и пишеш - лоше! :-Д

Name

неимар из хобија

13.03.2018 12:59

Ко нам је предсједавајуци НС РС-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.03.2018 13:27

Савет министара је у техничком мандату од 95. То што се понекад усагласе је само за њихово добро никако ова 3 народа. Ово нема ниђе у свијет. Нема већине а ванредних избора не може бити. Мостар је најбољи примјер да овде избори и нису потребни

ОДГОВОРИТЕ