Дали оставке, али не и привилегије

Посланици и делегати СНСД, који су били предсједавајући комисија у Парламентарној скупштини БиХ, и даље имају право на привилегије по том основу, без обзира што су давно поднијели оставке.

Босна и Херцеговина 12.03.2018 | 21:11
Дали оставке, али не и привилегије
Након што је у љето 2017. Никола Шпирић смијењен с мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, Извршни комитет СНСД је одлучио да се сви њихови парламентарци у знак протеста повуку из рада комисија Представничког дома, Дома народа и заједничких комисија.
 
Између осталих, Душанка Мајкић је била предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома БиХ, а Небојша Радмановић Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа.
 
Без обзира што мјесецима не обављају те функције нити иду на сједнице комисија, и даље им припада право које имају шефови парламентарних комисија зато што формално још нису разријешени дужности. Према правилницима, имају право на 200 КМ интерне репрезентације, плаћен рачун за мобилни телефон до 150 КМ сваки мјесец, правно на службеног возача при доласку на сједнице, а предсједавајући радних тијела у ПС БиХ имају и нешто већи коефицијент за плату од посланика.
 
Душанка Мајкић је за „ЕуроБлиц“ рекла да користи само право на возача, али да ни у ком случају не сноси кривицу што још није разријешена.
 
- Ми смо оставке поднијели колегијумима Представничког и Дома народа БиХ и то је све што можемо да учинимо. Нас су у комисије именовали парламентарни домови и они могу да нас и разријеше. Зашто колегијуми на дневни ред сједница домова нису ставили наше оставке и разријешили нас из комисија, то је питање за њих. То је њихова кривица. Питајте Младена Босића – рекла је Мајкићева.
 
Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић каже да парламентарце СНСД следује чланство у комисијама, да је то њихова дужност као представника грађана и да на челу појединих комисија треба да буду представници опозиције.
 
- Из тог разлога нисмо гласали за њихово разријешење. То што раде је бојкот дијела парламентарног живота. Госпођа Мајкић јесте у праву да је формално и даље предсједник комисије, а у њеном одсуству је мијењају замјеници. Међутим, овдје је питање морала. Да ли је морално узимати привилегије за оно што јавно тврдите да не радите – пита Босић.
 
Консултант ЦЦИ Ивића Ћавар каже да ниједан дом није расправљао о стању у парламетарним комисијама, нити се сјећа да је то неко службено тражио.
 
- Очито је да нико не жели да се бави наведеном проблематиком у изборној години јер су поједине странке, у зависности од дневног реда домова ПС БиХ, у једном тренутку власт, а у другом опозиција. Зато нико неће да се конфронтира с било ким, јер се већ сада стварају стартне позиције за предстојеће опште изборе у БиХ и нека будућа партнерства – закључује Ћавар.

Званичну информацију о правима парламентараца СНСД тражили су из Парламентарне скупштине БиХ. Међутим, новинари Блица одговор нису добили.
 
Будући да су тражили да наведу поштанску адресу редакције, за очекивати је да се држе старе праксе – одговор шаљу поштом, након десетак дана чекања.
 
(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Проклетијаси

12.03.2018 20:20

Ма натрпати им уста оци уси парама па ваљда им онда буде доста и довољно,мрцине гладне,има ли јос ко да треба да ради и зиви или..?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цигла

12.03.2018 20:39

Па ја(Косарац) немам појма о томе, а инаце све знам!! Мора да су водјени пробосанском политиком, и заступајуци интересе свог Сарајевског сефа Бакира, опет мало згрјесили.

Name

Пролетер

12.03.2018 21:53

Шта је ту чудно? Људи се боре за РС, па у име ње узимају паре из СА, како не би остало бошњама,. Е једино што се не сјете никад, да те паре дају некој сиротињи у Српској.

Name

ре

13.03.2018 08:51

Ко је њих именовао у комисије, требао би истом процедуром и разријешити их дужности. Ове додатке које се помињу неко им даје. Није ваљда каса у њиховим рукама, па заграби колико ти драго.

Name

РОМАНИЈА

13.03.2018 11:49

Има тих бједника што су отишли у пензију само да би се дочепали 30.000 КМ и сутра се вратили у клупе да узимају мјесечно по 5000 КМ а заледе статус пензионера а млади немају посла ффффуууууууујјјјјјјјјј смеће олошко...

Name

Па

12.03.2018 20:56

Зашто их нису разријешили? Давно је било љето 17 год. Опет неко паметује упразно. Зашто, зашто их не разријеше?

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

12.03.2018 21:06

Ко да их разрјеси

Name

Па

12.03.2018 21:33

Па ко их је и поставио. Нису се ваљда сами изабрали у те неке кур*** е комисије

Name

Требње

12.03.2018 21:41

Не треба њих ..разријесице њих.народ у октобру!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wеб

12.03.2018 22:28

КАДА СВЕ ПРОЂЕ НЕЋЕ ВАЉДА ЖИВЈЕТИ У КАЗАМАТУ.ФУКАРЕ И БИЈЕДА.

Name

ре

12.03.2018 22:41

Мало у знак захвалности.......!! Дали су успјели све надлезности пренијети на ниво БХ ????

Name

Крокодили

13.03.2018 21:57

Мало им све, мајкицка и шпирић својом појавом у вwцеењим сатима плаше народ...