Звиздић и Заев о јачању сарадње

Предсједавајући Савјета министара БиХ др Денис Звиздић сусрео се данас у Скопљу са премијером Републике Македоније Зораном Заевом са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа двије земље.

Босна и Херцеговина 12.03.2018 | 10:18
Звиздић и Заев о јачању сарадње
Разговарано је о побољшању политичких односа и сарадње у процесу европских интеграција, економским односима и јачању трговинске размјене, као и о актуелним регионалним питањима и процесима.

Закључено је да је институционална сарадња БиХ и Македоније на високом нивоу с обзиром да је закључено преко 50 билатералних и 10 мултилатералних споразума, али да је не прати економска сарадња и да се у наредном периоду акценат треба ставити на јачање повезивања пословних заједница.



Предсједавајући Звиздић је рекао да са бх. стране постоји интерес за сарадњом у областима металне, дрвне, прехрамбене и текстилне индустрије. Поздравио је идеју формирања Бизнис клуба Босна и Херцеговина  - Македонија и изразио пуну подршку Савјета министара БиХ одржавању пословних форума и сусрета привредника из БиХ и Македоније јер је то од обостраног интереса, Додао је да БиХ и Македонија дијеле заједничке циљеве аспирације ка ЕУ и НАТО савезу и обје земље предано раде на реформама како би убрзале економски развој и побољшале животни стандард грађана.

Предсједавајући Звиздић је поздравио најаву премијера Заева да ће од наредне школске године у Македонији бити уведена редовна настава на босанском језику за дјецу из бошњачке заједнице.

Разговарано је и о модалитетима успоставе директне авио линије између Скопља и Сарајева како би се олакшала комуникација и убрзао проток људи и роба. Посебан акценат је стављен на сарадњу ресорних министарстава у процесима ЕУ интеграција и приступању ЕУ фондовима.

Истакнуто је да су обје земље активни судионици регионалних иницијатива и носиоци позитивних процеса у регији те да дијеле заједнички интерес за бољим инфраструктурним повезивањем регије и убрзањем европских интеграција како би се креирало стабилно окружење за убрзани економски развој и просперитет регије.



Након сусрета премијера одржан је пленарни састанак делегација Савјета министара БиХ и Владе Републике Македоније.Пленарном састанку делегација, са бх. стране,  присуствовали су министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, министар правде БиХ Јосип Грубеша, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, министар комуникација и промета БиХ Исмир Јуско и амбасадорица БиХ у Републици Македонији Лепа Бабић. Са македонске стране, министар иностраних послова Никола Димитров, министар правде Билен Салији, министар транспорта и комуникација Горан Сугарески, министар економије Кресхник Бектесхи и министрица образовања Рената Дескоска.

Том приликом потписан је Споразум о условима путовања држављана двију држава према којем ће грађани БиХ у Македонију улазити са личном картом. Споразум су потписали министар иностраних послова БиХ  Игор Црнадак и министар унутрашњих послова Македоније Никола Димитров.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић и министрица образовања и науке Републике Македоније Рената Дескоска потписали су Протокол о сарадњи у образовању између Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине и Министарства образовања Републике Македоније с циљем развијања и унапријеђења сарадње у области образовања између Босне и Херцеговине и Републике Македоније.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лингвиста

12.03.2018 09:51

Који је то босански језик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

12.03.2018 10:41

Онај којим причаш

Name

007

12.03.2018 11:05

Босанског језика нема у Македонији.Само македонски,српски и албански.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

12.03.2018 11:43

Има јаста мој јаране итекако јос цак и на западу се прица пати пјевај борбене колко хоцес

Name

ре

13.03.2018 13:45

Мислиш на Источном Западу??