Заштити новинаре од насилника!

Тузлански новинари апеловали су данас на институције, домаћа и инострана новинарска удружења да обезбиједе спровођење међународних стандарда за заштиту новинара, да осигурају безбједност и слободу изражавања те безбједне услове за рад медијским професионалцима.

Босна и Херцеговина 06.03.2018 | 20:15
Заштити новинаре од насилника!
У Тузли су данас новинари и остали медијски радници одржали састанак поводом недавних физичких и вербалних напада на новинаре и камермане током блокаде петље Шићки Брод.

Новинари су све чешће мета напада од стране појединаца, али и група, као што је био случај  на петљи Шићки Брод, када су новинари и камермани нападнути и извријеђани те им је забрањено снимање.

 Између осталих, снимање је забрањено и Сабини Јакуповић-Мешић са портала Тузларије.нет.

"Дошла сам до људи који су протестовали, демобилисаних бораца. Била је велика група, ушла сам у масу. Дошла сам до једне групе, поздравила, представила се и рекла шта ме занима. Један је пристао да да изјаву.

У току изјаве пришао је човјек и зграбио ми диктафон и зауставио снимање. Зграбио ме за раме и почео гурати и галамити. Вријеђао ме и свашта ми говорио. Гурао ме 20 метара. С њим је била још нека жена која је носила штап и рекла ми да прошетам", испричала је Сабина и рекла да је најгоре што јој нико није пришао и помогао.

Генерално амбијент за рад новинара у тузланској регији је очајан, казао је Марко Дивковић, предсједник Удружења "БХ новинари".

"Наиме, превладава закон улице, линч. На то све, институције које то треба да спречавају и санкционишу ћуте. Ћути полиција, која је често у томе је саучесник.

Тужилаштво спава дебелим зимским сном. Што је најгоре, ћуте и невладине организације које се баве људским правима", рекао је Дивковић који је, такође, био нападнут на петљи заједно са камерманом Енесом Муратовићем.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БОА

07.03.2018 05:16

Слазем се да треба заститити новинаре. А ко це и како градјане заститити од бахатих новинара. Они могу хладно да се позивају на некакав извор информације који не морају цак ни на суду да открију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

08.03.2018 15:46

Врло мало има образованих новинара..Ови сто долазе немају од кога да науце...