Корупција - кочница БиХ за улазак у ЕУ

Конференција „Западни Балкан и чланство у Европској Унији“ коју је организовало Министарство иностраних послова БиХ, у Бањалуку је довела бројне политичке актере који су веома важни за регионалну сарадњу и процес придруживања Европској Унији. Представници институција БиХ и Републике Српске затражили су подршку Европске уније, како би се убрзао процес интеграција. Од представника ЕУ стигао је јасан одговор.

Република Српска 23.02.2018 | 19:47
Корупција - кочница БиХ за улазак у ЕУ
Члан Европског парламента и извјестилац за Босну и Херцеговину Кристиан Дан Преда био је јасан: борба против корупције је главни услов да Босна и Херцеговина постане чланица Европске уније.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Младен Босић сагласан је са извјестиоцем Европског парламента и додао да због самих себе треба да средимо стање у држави.



"Веома је важно да се искористи могућност која се отворила у оквиру ЕУ да се поново прича о земљама зап. Балкана и о потреби уласка јер прије свега Европа мора да заокружи своју географску компактност, а и питање безбједности балкана које је веома осјетљиво је свакако и питање ЕУ. Зато вјерујем да ће сви уложити додатни напор да се та питања ријеше".

Недавно објављену стратегију Европске Уније, министар иностраних послова БИХ Игор Црнадак, оцијенио је као потврду и обавезу коју је ова организација дала себи да и Западни Балкан буде у њеном саставу.

"Оно што смо данас чули, без икаквог увијања, да је амбијент и посвећеност изузетно позитивна и у парлам. Скупштини БиХ, и у народној скупштини РС и у парламенту Федерације када је у питању наставак европског пута. Једно опредјељење које је доминирало да је перспектива ЕУ оно што ствара један Кишобран добре наде, вјере у бољу будућност људи који живе у БиХ и који живе у региону". 



Из сусједне Србије су поручили да ће ова земља, као лидер у тренутном придруживању Европској Унији пружити пуну подршку БиХ на њеном европском путу.

"Бити лидер у процесу европских интеграција за нас значи и додатну обавезу да свима другима, нашим суседима, земљама са којима желимо да имамо најбо0ље могуће односе помогнемо у сваком погледу, и техничком и политичком и ми смо то и до сада радили. Желим да нагласим да је министарсво за европске интеграције у претходном периоду заиста много помагало и помагаће и даље Босни и Херцеговини на припреми одговора за упитнике Европске комисије и ја се надам да ћете доласком и предсједника европске комисије Жан клод Јункера идуће недјеље моћи да предате упитник", рекла је Јадранка Јоксимовић, министар Европских интеграција Републике Србије.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне Скупштине Бранислав Бореновић и предсједник Комисије за европске интеграције Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић сложни су да је на европском путу БиХ до сада доста урађено, али да се треба радити и даље.

"Добили смо у тај, активирање споразума о стабилизацији и придруживању, а потом смо након одређених услова које смо испунили добили и један врло обиман упитник, преко 3000 питања. И ево што је, на срећу, ми смо ових дана привели то крају и врло брзо ће комплетирани одговори бити предати Европској комисији", рекао је Мушић. 

"Када је у питању РС, народна скупштина РС да што интензивније достижемо Европске стандарде, критеријуме, правила, праксе, јер је то једини начин да у што скорије вријеме достижемо и еропске пензије и европске плате, да од тога корист имају грађани РС и БиХ. То је наш основни циљ, основни задатак", рекао је Бореновић. 

Конференцији су присуствовале бројне високе званице, амбасадори, политички функционери и учесници из Српске, Федерације БиХ, БиХ, Србије, Мађарске, Црне Горе, Бугарске, ЕУ.

Представници Македоније и Албаније одлучили су да не учествују на конференцији министара спољних послова земаља западног Балкана у Бањалуци, јер нису позвани представници Косова.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Фрог боилед

23.02.2018 18:58

Значи да у ЕУ неће ова држава НИКАД! Не може страначки кадар по судству, полицији, инспекцијама, јавним предузећима и институцијама да процесуира сам себе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није могуце

23.02.2018 21:32

Ама није могуце да се скупило њих 50 и открило цак корупцију.И то код нас.Браво Колумбо.

Name

007 Бонд

23.02.2018 18:59

Предлог за скупштину Републике Српске - позовите ММФ, и прихватите њихове мере за смањење дуга и опоравак привреде и економије Републике Српске... и то ће све трајати 3-5 година, али ће вам бити боље... Јер ми смо 2014-те позвали ММФ, и послушали смо их, па нам се финансије поправљају, и први пут смо после распада СФРЈ у финансијском плусу... а напредујемо и даље, и напредоваћемо... П.С.АП Војводина поново постаје оно што је негад била, јер овде се створи највише пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.02.2018 19:39

А онда руско присуство, признавање Косова,...смислице они увијек несто ново и тако у недоглед. Народе имате посла са мало бољим коњусарима. То ни Е од Европске уније висе није. ЕУ је пропала 9/10, а и кад су били на врху, скоро па никаква или цак никаква корист од њих за БиХ. Осим тога, нисмо ми Мадјарска, Словацка, Словенија...или Румунија и Бугарска па да нас приме преко реда. Ми смо недодјијска вукојебина, нико нас неце, а и не мора. Сјете нас се само када се бију преко насих ледја. Ми смо им били и остали полигон за тестирање моци која притом и опада, остало им је само да се .урце, а од тога само нови проблеми. Усе и у своје кљусе. Инсистирати на томе да дрзава створи сто бољи амбијент за опстанак и останак на овим просторима или нека нам казу да идемо па да одемо у неко предградје до Брисела, Минхена, Париза, Цикага па цак и Москве и тако озивимо вец ионако зиве крајеве и ставимо тацку на оно сто је ионако вец пропало ако се несто дебело не промјени у власти, а и свјести, на боље подразумијева се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.02.2018 19:40

Носиоци корупције су политичари у БиХ. Све странке без изузетака. Примјер : Запошљавање својих страначких кадрова и рођака. Запосле страначког подобника у Институцију БиХ а након 6 мјесеци распишу конкурс на коме тај страначки кадар буде примљен. То је једна од дефиниција корупције господо; Давање привилегованог положаја некоме при запошљавању. Како привилегованог ( Тако што тај подобник већ ту ради добије питања, зна чланове Комисије, а Комисији и буде наложено да тај мора проћи). Значи риба смрди од главе и немојте да млатите празну сламу о некој борби против корупције. ПОЛИТИЧАРИ И ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ СУ ГЕНЕРАТОРИ КОРУПЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.02.2018 20:21

Када видите ко је у врху полициских агенција и не чуди што је овакво стање. Људи са уавршеним Пољопрвредним факултетима, Војним академијама(као да је ријеч о војсци) и слично. Је ли са оваквим кадровима против криминала.Не будите смјешни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајвоса

23.02.2018 21:10

Наравно да је коцница, све иде на јеб...и проценат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

23.02.2018 22:20

Нису они глупи ако смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колапс

24.02.2018 04:37

Па то свијет и зна и види само код нас у БиХ они који би требали да виде не виде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиа Гиованна

25.02.2018 02:44

НИСТА НИЈЕ ЦУДНО ЈЕР НА 91-МЕСТУ СА САМО 38 БОДОВА! А И СРБИЈА НА 77-МЕСТУ СА 41 БОД! А КАД ЈЕ НАРОД ПОРЕД ЗДРАВИХ ЦУЛА ВИДА И СЛУХА ЈЕ СЛЕП И ГЛУВ! КАЗЕ СЕ: КАКО СИ НАПРАВИО КРЕВЕТ У ТАКАВ ЦЕС И ЛЕГНУТ! ИЛИ ПОСЛЕ Ј*****А НЕМА КАЈАЊА........

ОДГОВОРИТЕ