У зачетку лијечити болест зависности

Болести зависности као што су дрога, алкохол и у новије вријеме интернет треба лијечити у зачетку кад су шансе за излијечење велике, речено је на предавању ученицима Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду .

Република Српска 19.02.2018 | 22:48
У зачетку лијечити болест зависности
„Препознатљиви симптоми болести зависности су жудња и глад, затим неодољива потреба за употребом наркотичне супстанце дроге или алкохола па онда губитак самоконтроле и толеранције након чега се јавља претјерано знојење, дрхтање, страх и на крају болови“, рекао је ученицима неуропсихијатар Иван Димитријевић, професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду .

Он је додао да онда долази и до алтернтивног замјењивања других задовољстава и хобија, опијања викендима у друштву . Ако су три од наведених симптома присутни, то је онда аларм за узбуну.



У превентиви на пут, често и без повратка , и обољевања дјеце од болести зависности велику улогу треба да имају родитељи, али и шира друштвена заједница.

„Треба држати под контролом колико дјеца проведу на интернету уз игрице, онемогућити им било какав контакт са алкохолом у што ранијем узрасту а ако већ почињу да пију треба да прво пију сокове јер послије литра ове текућине тешко ко ће моћи конзумирати већу количину алкохола'', истакао је Димитријевић.

Димитријевић савјетује родитељима и старатељима да не пуштају дјецу далеко од себе све док они имају утицај на њих и позитивно их васпитавају како их не би препустили улици и другима.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боки

20.02.2018 06:07

Болести зависности: криминал, пљачка сопственог народа, корупција, непотизам, лаж, задуживање сопственог народа итд. Како се лијечи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг бизнис

20.02.2018 07:25

Сверц дроге је биг бизнис у којем уцествује највеци број политицара на Балкану.То је проблем а не дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марконе

20.02.2018 09:14

Тренутно највисе овисника у РСу је од коцке,коцкају дјеца,старо и младо,а све се слијева у дзепове појединаца.Само мали дио се уплати у будзет,цисто толико да се мозе реци да плацају редовно и уредно,плате 16 мил год, а промет у милијардама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2018 11:53

Љубомора и завист су болест...таквим ко теби сметају и апотеке..брззинске..пекаре...хитно на лијецење другар

Name

Ре Макароне

20.02.2018 12:50

Извини,а ста тебе има да занима колико ко зарадјује,,,имас ли ти јадо свој зивот,,немас..проп’о ко зетон.

Name

Ре: Ре Макароне

20.02.2018 13:55

Под 1. Коментар је био од особе под именом "Марконе" а не "Макароне". Под 2. Наравно да га се тиче колико ко зарађује и колико ко плаћа порез, требало би и Вас да интресује. Под 3. Не пиши ако немаш ништа паметно рећи/написати!

Name

Ре

20.02.2018 16:13

Ваљда за то постоје закони институције,засто би мене занимало колико зарадјује мој колега на послу,ваљда треба да водим бригу о својој плати а не тудјој,глуп ти коментар до бола

Name

Ре Марконе

20.02.2018 17:00

Куц куц,пробуди се ово је капитализам,а не комунизам и удба ,преспавао си