Листање Звездине славне историје - пет од седам у 1/8-финала ЛЕ!

Чека се подвиг број осам!

Фудбал 20.02.2018 | 23:00
Листање Звездине славне историје - пет од седам у 1/8-финала ЛЕ!
Пролеће у Европи - 16. по реду. Учинак у досадашњим наступима у осмини финала Лиге Европе - или раније Купа Уефа - прилично охрабрујућ. Црвена звезда је, наиме, до сада седам пута играла шеснаестину финала другог по снази европског такмичења и чак пет пута успела да из тих дуела изађе као победник!

Ред је зато да се уочи реванша са ЦСКА у леденој Москви, у којој ће црвено-бели покушати да материјализују веома добру игру из ремија без голова у Београду, присетимо како је све то изгледало. Јер онај ко не зна историју, не може ништа да очекује од своје будућности. Посебно зато што је Звездина историја толико богата да се њом заиста може похвалити.

Па да кренемо. Деби у осмини финала Купа Уефа Звезда је имала у сезони 1972/1973 када је у Београду савладала Валенсију са 3:1, а потом и на страни била боља - 1:0. На наредном степенику зауставио ју је Тотенхем.

Три године касније, у сезони 1975/1976, Хамбург је био превелики залогај. У Београду 1:1, али у Немачкој убедљива победа домаћег тима - 4:0.

Одмах следеће сезоне још један успешан поход на место међу 16 у тадашњем Купу Уефа. Аустрија из Салцбурга је у Бечу славила са 2:1, али је на “Маракани” било 1:0 за црвено-беле, па је Звезда прошла даље захваљујући голу у гостима. Нажалост, вратило јој се у следећој рунди такмичења, пошто је после 3:1 у Београду, АЕК у Грчкој славио са 2:0 и избацио београдски клуб.

У сезони 1978/1979, једној од насјлавнијих у клупској историји, Звезда је на путу до финала Купа Уефа избацила Спортинг из Хихона - Цвијетин Благојевић је погодио за 1:0 на страни и сачуван гол предности ремијем у Београду (1:1). Касније, пред Пижоном Петровићем, Дулетом Савићем, Милошем Шестићем и осталима, падали су и Арсенал, Вест Бромвич Албион, Херта, да би тек у финалу, уз судијску помоћ, Борусија из Менхенгладбаха зауставила Звездин напад на први европски трофеј.

Наредне године, у шеснаестини финала Купа Уефа Звезда је са два пута по 3:2 избацила Карл Цајс Јену, да би је у осмини финала избацио Бајерн тријумфом од 2:0 у Минхену, пошто је у реваншу на “Маракани” Дитмар Хенес био двоструки стрелац, па су црвено-бели могли само до Пировом победом од 3:2.

Другу елиминацију у шеснаестини финала Купа УЕФА Звезда је истрпела у сезони 1987/1988. Клуб Бриж је био суров, упркос поразу од 3:1 у Београду. На реваншу у Белгији вратио је са каматом - 4:0.

И последњи пут када је Звезда играла шеснаестину финала Купа Уефа, сезона 1989/1990, Жалгирис, тада члан прве лиге СССР-а, декласиран. У Београду са 4:1, у гостима са 1:0. И онда она болна елиминација од Келна, после 2:0 на “Маракани”, 0:3 у Келну.

Извукли су тада поуке у Љутице Богдана. Већ следеће сезоне, Бари, па Токио и Звезда у аналима европског фудбала. Не мора и није реално да сада оде толико далеко сада, али било би лепо када би овај најновији европски успех, а дуго се чекао, био само увод у поновни успон Црвене звезде. Уткана је она у историју "бубамаре".

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗОРАН

21.02.2018 06:58

Молим , ко зна састав са слике .

ОДГОВОРИТЕ