“Хрвати су главни проблем региона“

У Словенији не престају критике на рачун Жан-Клода Јункера због његове оцјене да је словеначко-хрватски гранични спор лош примјер за државе западног Балкана на путу у ЕУ и да ће се убудуће од држава с тог простора тражити да оне ријеше своје граничне спорове прије него што постану пуноправним чланицама.

Регион 19.02.2018 | 15:11
“Хрвати су главни проблем региона“
"Инсистирати на претходном рјешењу граничних питања, што је Јункер поновио и на безбједносној конференцији у Минхену, на први поглед се чини разумним приступом, али у балканској пракси онима који се сада не држе договора даје још више могућности за уцјењивање", наводи у понедјељак у главном коментару љубљанско "Дело".

Лист додаје да је главни проблем у региону у том смислу Хрватска која, како спомиње, има спорове с више држава бивше СФРЈ, укључујући и Словенију.

"Хрватска не признаје пресуду арбитражног суда иако је у приступним преговорима за чланство то обећала, потписавши са Словенијом арбитражни споразум. Баш зато није тачна Јункерова тврдња да се Хрватска и Словенија не могу договорити како да спроведу арбитражну одлуку", наводи водећи словеначки лист који сматра да нова стратегија Комисија о условљавању чланства претходним рјешењем билатералних проблема може у региону изазвати нестабилност, а то је, како додаје, управо супротно од онога што жели Јункер.

"Инсистирање да државе западног Балкана среде своје пограничне спорове прије придруживања носи са собом управо оно што Јункер и Комисија не желе, а то је увоз нестабилности из региона у цијелу ЕУ", наводи "Дело".

Уколико пак Комисија на Балкан жели извозити стабилност, онда би са своје стране требала уложити све своје напоре да Хрватска, која има неријешене спорове и са Србијом, БиХ и Црном Гором, арбитражну пресуду о граници са Словенијом и проведе, тврди словеначки лист.

У супротном, наводи "Дело", Јункер би могао да доживи да на Балкану опет дође до конфликата као у 90-им годинама прошлог вијека, тврди лист, те у коментару закључује да је "у Пиранском заливу, али и другдје, на ваги владавина права у Европској унији".

Односима Хрватске и Словеније у свјетлу недавне посјете Загребу српског предсједника Александра Вучића бави се, у анализи које је у недјељу објавило "Дело", и бивши словеначки амбасадор у Загребу Војко Волф, за кога се наводи да је дипломата, али и "одличан познавалац" стања на Балкану.

Волк наводи да су традиционално главни проблем стабилности региона односи Хрватске и Србије те да нестабилност у садашњој ситуацији значе и покушаји Русије и САД-а да од Србије, односно Хрватске направе "регионалне лидере", што се одражава у њиховој политици на плану одбране и у енергетској политици.

"Руси нуде војне авионе и енергетске инвестиције како би Србију учиниле лидером, а исто с Хрватском чине Американци. Земље Западног Балкана морају ријешити своје граничне спорове прије него уђу у ЕУ", рекао је Волф разговору за "Дело", додавши да би, умјесто у "нове подјеле", међународна заједница која жели да стабилизује Балкан требала инвестирати у економије и инфраструктурно повезивање.

По његовим ријечима на Балкану би требало инвестирати у привредну сарадњу, путеве и жељезнице, како би се односи Хрватске и Србије поправили јер без њих, како наводи, не може бити "ни трајне стабилности, а вјероватно ни ширење ЕУ на Балкан", што је потенцијално пријетња стабилости Словенији географски блиске регије.

"Људи на Балкану требају се повезати барем онолико колико су били повезани већ у Југославији. Једини пут који Србију и Хрватску води у будућност је успостава минималног политичког повјерења, ако треба и помоћу међународне заједнице", тврди Волк.

Покушавајући створити "лидере" на Балкану дио међународне заједнице гријеши, заборављајући да су двије Југославије пропале због Срба и Хрвата, сматра Волк. Опсједнутост лидерством је вјечити парадокс на Балкану, при чему неки данас заборављају на историјска искуства двије пропале Југославије, наводи словеначки дипломата.

"Имамо искуство двију пропалих Југославија, а то је лекција о томе гдје је завршио бој за лидерство и превласт између Хрвата и Срба. То су ривалство и мимо своје жеље морали подносити сви остали народи Југославије. Унаточ томе, примјећујемо да на ту карту играју многи који у регију долазе извана, тражећи прилике за своје послове у Хрватској и Србији", наводи Волк.

Извор: Агенције

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ин

19.02.2018 14:35

Циници ЕУ казу да ниједна дрзава немозе постати цланица ако има нересена питања граница како су онда цланице Словенија и Хрвацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусо

19.02.2018 14:36

Скоро па свакодневно моземо цути из медија ХРВ и Срб како су бас они неки лидери у региону и како це па скоро без њих Дунав и Сава да пресусе јер забога тамо станује силна памет.Медјутим стварност је другација.Сва та балкански бруто производ судјелује у еуропи око 1 посто.Бламаза једна.Кад гледас и ово мало сто се производи све је то копирање тудје памети па скоро у свим областима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Речи Додика

19.02.2018 14:42

Муслимани у БИХ чине исту погрешку као Срби у Југославији да имају ексклузивно право на њу.Невидим гдје су то мислили Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусо

19.02.2018 14:45

Најбоље зиве наси суградјани тамо гдје нису њихови људи на власти.Да ли је то због болесног темерамента који имамо велико је то питање.Најбоље зивимо тамо гдје смо слугани другима.Занимљиво је да смо у тудјем свијету велики радници и цијењени смо.Цијели Балкан такореци зиви у биједи а без потребе.Ста је узрок овог зла велико је то питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенци

19.02.2018 14:46

Најмањи били у СФРЈ,а хтјели да буду лидер,кад нису успјели одцјепили се и започели рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

19.02.2018 15:20

Словенци га велис запоцели

Name

Словенци

19.02.2018 17:30

Баш тако,сто год није било по њиховом пријете отцјепљењем ко и Додик.

Name

Ре

19.02.2018 17:51

Болне ћути ако ниси упуцен...

Name

Ре Словенци

19.02.2018 17:52

Јос ниси разбистрио мозак..

Name

Баја

19.02.2018 18:25

Велика говна и манипулатори су словенци

Name

Словенци

19.02.2018 18:42

Као што су манипулирали арбитражом с Хрватском сад Пахор обећава манипулирање,или ти убеђивање осталих чланица ЕУ да признају Косово,а некидан имали са Вучићевом владом заједнички састанак.Наравно све добро док су Брнабићку наговарали да стане на њихову страну против Хрватске у вези арбитраже.Сад им нож забише у леђа.Толико о Словенцима.

Name

рере

19.02.2018 19:05

У уставу СФРЈ је дефинисан њихов улазак у ову заједницу,,ПРИВРЕМЕНО....!!!

Name

Словенци

19.02.2018 19:47

Дефинисано је и Дејтонским споразумом да је БИХ заједница 3 народа.Да РС има своју војску,а накнадним измјенама им отета.Тј.спојена о ОС БИХ.Сад би требали тражити то назад.као и ХВО.Све је дефинисано.Ал ајд нек пробају једнострано као Словенија неђто урадит,Изметбеговић пријети ратом тј.исто као ЈНА.

Name

рере

19.02.2018 23:04

Зна се ко је писао устав СФРЈ,није Србин,Кардељ,ту је и Стево у сваком слуцају итд.