Нећемо наметати рјешења за БиХ

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да ЕУ неће наметати рјешења у БиХ када је ријеч о реформи Изборног закона, те да она мора бити производ договора домаћих политичара и странака.

Босна и Херцеговина 12.02.2018 | 14:07
Нећемо наметати рјешења за БиХ
"Све и да хоћемо, а нећемо, ми не можемо наметати рјешења. Мислим да би то био корак уназад ако би то ОХР урадио. Ово је суверена земља", рекао је Вигемарк наводећи да је то била прва реченица у закључцима ЕУ који се тичу БиХ.

Према његовим ријечима, измјене Изборног закона БиХ морају бити засноване на консензусу и компромису.

"Не може бити максималистичких захтјева. Политика је вјештина компромиса, а не максимализма", рекао је Вигемарк за "Дневни аваз" и додао да ће ЕУ и цијела међународна заједница наставити помагати, али неће наметати рјешења.

Констатујући да политички лидери разговарају о овом питању, специјални представник ЕУ оцијенио је да не види довољно жеље да се договор постигне.

Он упозорава и да ниједно питање, укључујући и реформу Изборног закона, не смије бити разлог или изговор за заустављање или блокирање европских реформи БиХ.

Говорећи о Стратегији Европске комисије за западни Балкан Вигемарк је рекао да ће она БиХ донијети додатну финансијску помоћ, те довести у БиХ нове експерте који ће помагати у спровођењу реформи.

"Први пут имамо став да ЕУ говори да је Балкан истински приоритет. А на вама је да остварите конкретне резултате. Сигуран сам да ћемо ми повећати износ средстава за Балкан. Колико је то, не знам. То још није ријешено, Европска комисија тек треба почети поступак о томе", рекао је Вигемарк.

Истичући да ЕУ неће наметати рјешења БиХ, али да ће тражити достизање одређених стандарда, Вигемарк је изразио очекивање да ће БиХ до краја фебруара, као што је и најављено, доставити одговоре на Упитнике Еворпске комисије.

"А онда ће институције Европске комисије прегледати све и обично буде додатних питања. То нико није избјегао, па не очекујем да и код вас буде другачије", додао је Вигемарк.

Наводећи да за ЕУ од почетка није посебно битно колико којих конститутивних народа живи у БиХ, он је констатовао да је у БиХ то било једно од најконтроверзнијих питања из Упитника.

Извор: Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пиxy

12.02.2018 13:16

Ко ће наметати ако нећете ви? Ко ће то прогурати ако не домаћи плаћеници? Закон о акцизама...ласт сампле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај ....не паламуди

12.02.2018 14:12

Вас задатак је да намецете рјесења, и то радите. Домаца стока да се могла договорити, нр би усла у рат. Засто Инцко прима толику плату у “сувереној” дрзави БиХ.

Name

Реално

12.02.2018 14:15

Ма ви сте господине то питање давно ресили ста имате да наметнете кад се зна да је вец наметнуто нек се цовиц са својих пар стотина хрвата трља по стомаку.

Name

Ре

12.02.2018 19:35

Неце се мјесати зато сто је принцип демократије да свако мозе бити биран а овдје Цовиц зели само себе бирати.

Name

коруптатор

12.02.2018 14:07

Неце политицари оба ентитета. Јер није њима у интересу да буде БиХ у ЕУ. Овако могу радити ста и како хоце, наравно све у њихов интерес као и дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2018 14:47

Јест суверена.ниста смјесније ниссм цуо.Нај веце xло на свиијету се зове босна.узслуд се трудите створит по васој мјери ал вам неуспијева.

Name

Лажно Име

12.02.2018 15:11

@Ре зар постоји иста смјешније од твог неразвијеног органа за размисљање хахахаха

Name

Ре ЛАЖНО ИМЕ

12.02.2018 15:50

У праву си друзе! Јадна је мајка која је родила таквог идиота и дебилчину!

Name

ре ре лазно име

12.02.2018 16:47

Пготово она цији токмаци вјерују у неку накарадну беиха.Нисте могли ратом а сад нецете поготово на овај нацин..Узивај те у тору.

Name

ре лазно име

12.02.2018 16:49

Поготово твоје размисљаље о постојању неке независне беиха.бас си наиван ко сеоска курва.

Name

Драги

12.02.2018 14:15

Шта ћемо сад драги Муслимани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

12.02.2018 14:53

На пиву.

Name

Викинг

12.02.2018 14:59

Намецес , намецес и те како , притискао си домаце плаценике цитаву прослу годину да усвоје повецање цијена горива , намјрно не спомињем акцизе , ту праксу си донио из Сведске демократске земље , а овде демократија на силу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

12.02.2018 16:37

Ста тебе брига за изборни закон или било ста друго где нема лове!Био си се разлетео око закона о акцизама и помогао власти оба ентитета да узимају новац од народа за педизборну кампању,кроз пуњење буџета од тих новаца!А,ти се омрсио преке ММФ за свој џеп!Немам реци за такву сорту људи која вршља кроз БиХ и ради за себе кроз људе у власти.Добро и њему,добро и њима.!Али,далеко им куца од таквог добра, где напацени народ јос мозе да све њихове грехе носи на својим посрнулим леђима.Али ето мозе,изаланици тог истог народа све то лепо,зарад странацких интереса,доносе такве погубне законе!Ста њих брига за било кога,они су кројаци насих судбина,хтели ми то да признамо или не!Срецно нам било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

12.02.2018 16:39

А колаци дај им колаце успех сигуран као и са акцизама. какви медјународни експерти да нам помазу само беру добре плате а успех никакав као и твој . Да нам зелите добри прво би бих суд уредили да суди по закону онда би било мање криминала и корупције а наметнули би и изборни закон где би поред осталог уврстили и врацање мандата странкама ако се напуста странка мозете ви то ал нецете ово стање безакоња криминала корупције и папака одговара и вама пуните своје дзепове лопови. Теско куци где комсилук уредује стање никад среце и договора.

ОДГОВОРИТЕ