КПЗ Зеница: Туча због 100 марака

У Казнено-поправном заводу затвореног типа у Зеници (КПЗ Зеница) прије три дана дошло је до туче затвореника због дуга од 100 КМ, а једном од њих је нанесено пет рана оштрим предметом направљеним од ручке брисача за под.

Босна и Херцеговина 12.02.2018 | 12:27
КПЗ Зеница: Туча због 100 марака
Ову информацију за Клиx.ба данас је потврдио директор КПЗ Зеница Реџо Кахрић те изнио детаље сукоба.

Кахрић је порталу испричао ток догађаја, а све је кренуло када су у Казнено-поправни завод Зеница довезена двојица осуђеника из Мостара. Један је у КПЗ Зеница примљен прије три мјесеца, док је други у зенички затвор довезен доста раније.

"Све је почело расправом о томе када ће затвореник који је касније дошао вратити новац другом који је у затвору већ дуже вријеме. Након неког времена, оштећени је дошао до затвореника који је дуговао новац и рекао му да више новац не дугује њему већ некој трећој особи. У том моменту пришао је трећи затвореник, неутрално, и рекао да то ријеше међусобно, да не петљају никога више. Исти дан око 13.30 оштећени је ушао у ћелију, јер се ради о колективу, и ударио неколико шамара једном од затвореника. С обзиром на то да на ходницима имамо брисаче за под, један од затвореника је направио бодеж од њега те га искористио касније за вечером", рекао је Кахрић.

Током вечере у кантини буде близу 150 осуђеника који се измјењују у три групе. Око 18.45 сати један од затвореника је пришао другом и нанио му пет убода импровизованим бодежом.

"Истина је да су те ране биле површинске, али једна од њих је била близу срца те се може оквалификовати као убиство у покушају. Након тог догађаја створиле су се двије групе, једна је стала у заштиту затвореника који је убоден, док су други стали на другу страну. Стража је на вријеме реаговала, спријечила могућу масовну тучу и све их похапсила", додао је Кахрић.

Приликом спречавања сукоба седам затвореника нанесене су и повреде стражарима. Један од затвореника је стражара ударио главом у главом те је упућен на преглед у Хитну помоћ, док је други стражар задобио повреде ноге.

Љекар на Ургентном блоку Кантоналне болнице Зеница Ермин Рушчукић казао како је прије три дана примљен само један затвореник с површинском повредом насталом од оштрог предмета.

"Приликом дијагностике на Ургентном блоку Кантоналне болнице Зеница пацијент је пребачен на хирургију гдје су констатоване лакше тјелесне повреде, а након пружене помоћи пацијент је враћен у Казнено-поправи завод. Исти пацијент примљен је и прекјуче јер се жалио на отежано дисање и друге проблеме, поново је урађена дијагностика те сам га упутио хирургу како би се уклониле и те сумње. С обзиром на то да пацијент није враћен на Ургентни блок, вјероватно је све било уреду те је поново враћен у КПЗ Зеница", казао је Рушчукић.

Иако зеничка полиција није имала никакве информације о догађају, Кахрић је истакао да је полиција позвана и да је упозната о свим детаљима.

"Након догађаја, наш упосленик Нихад Спахић је звао полицију и истрага је трајала до пола сата послије поноћи. Због ноћи се није улазило у детаље, али сам 10. фебруара наредио свима да дођу у затвор, лично сам спровео истрагу и открио све детаље", појашњава Кахрић.

Додао је да ситуација у КПЗ Зеница није ријешена те да још увијек постоји проблем међу затвореницима.

"И сада тиња међу зараћеним странама. Увијек има неформалних група, у једној имате Сарајлије, Тузлаке и друге, али ово није то, сада је нешто другачије. Стање је алармантно, позвао сам све на опрезност, а оформит ћемо још један павиљон како бисмо измјестили све оне који су имало везани за читав догађај", закључио је Кахрић.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар