Сјећање на славног пуковника

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежено 25 година од погибије некадашњег команданта Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковника Милана Јовића.

Република Српска 09.02.2018 | 17:42
Сјећање на славног пуковника
Пуковник Јовић био је један од најбољих официра којег је Војска Републике Српске имала, чуло се на гробљу Гај гдје је служен помен славном пуковнику који је на ратишту погинуо прије 25 година.

"Задужио је цијелу Републику Српску, он и сви наши борци су прави ствараоци Републике Српске. То се не смије заборавити", поручио је предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић.

Предходно су породице погинулих, саборци, руководство Борачке организације И општине Угљевик положили цвијеће на спомен-обиљежје 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

"Дужност и обавеза српског народа је да чува сјећање на пуковника Јовића и све који су дали животе за слободу и Републику Српску. Треба да његујемо идеале због којих су се борци жртвовали и да чинимо све како би српски народ опстао на овим просторима и живио у слободи", рекао је начелник општине Угљевик Василије Перић.



У знак сјећања на пуковника Јовића, општина Угљевик и општинска Борачка организација традиционално организују културну манифестацију "Јовићеви дани".

Ове године је расписан конкурс за литерарне радове о теми "Пепео мртвих створио је отаџбину" за ученике основних школа и "Молитва уснулом хероју" за средњошколце.

Свечана академија посвећена пуковнику Милану Јовићу, на којој ће бити награђени најбољи литерарни радови, биће одржана у Дому културе у Доњој Трнови 25. фебруара.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Милан Јовић постхумно је одликован орденом Немањића.

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Другови Моји,

09.02.2018 17:15

Баја це то све да нулира ,прљаву игру игра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

101. оклопна

09.02.2018 17:59

То су били команданти и ратници! Нека ти је лака српска земља ратнице! П.С. Ови данас купују навеце војне цинове, блате све оно сто су цасни српски синови урадили кад је било најтезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајјјј

10.02.2018 04:21

Тај Теоцак је коштао живота многих са пушком у руци ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2018 07:05

Па ста су тразили у Теоцаку? А ста бијасе са официра који је одвео цитаву јединицу младица на Теоцак и сви изгинусе. Ко је одговарао?

Name

сјевероисток

10.02.2018 18:13

Постојала је још 1992.године карта УН о подјели БиХ која се само 5% разликује од ове из Дејтона. Дакле рат је послужио да неко погине, преживјели се мрзе у вијеке вијекова; да се краде и да на крају појединци имају више него прије рата а већина да има мање него прије рата и на крају ко год може из деградираног Балкана бјежи на Запад. Теочак је бошњачко село и то је заслуга локалних Бошњака и војних и политичких што су опстали као дугачак клин између општина у Републици Српској недалеко од границе са Србијом. Јест да је тај клин пресјекао пут Зворник-Прибој и да су Федерацији БиХ припали српско село Растошница језеро Снијежница због чег у рату није радила Термоелектрана Угљевик. Сјеверозадније је успјешно опстао бошњачки клин Челић гдје се укрштају путеви Брчко-Лопаре и Челић-Угљевик. Срби су успјешно одбранили садашње општине Зворник, Бијељина, Угљевик и Лопаре као и одржати коридор кроз Брчко ширине 6км до коначне арбитражне одлуке (ту су Срби у већини и туда пролазе важнији путеви и далеководи за Републику Српску) укључујући и релеј Столице на врху Мајевице коме нико није могао ништа осим НАТО-бомбе 30.08.1995. Е локални Бошњаци из Теочака, Сапне и Челића нису се предали.

Name

БАТА

30.07.2018 22:04

НАЈБОЉИ ОФИЦИР ЦАСАН ЦОВЕК ЛИЦНО САМ МУ БИО ВОЗАЦ У КАСРНИ МАРСАЛ ТИТО У ЗАГРЕБУ 1985/86 ГОД СЕЦА ЦУ ГА СЕ ДОКСАМ ЗИВ.