Кјелини: Послије тренинга код Контеа ниси уморан - ти си мртав!

Гвардиола је уништио италијанског штопера! Генијалан интервју Јувентусовог дефанзивца. . .

Фудбал 09.02.2018 | 15:00
Кјелини: Послије тренинга код Контеа ниси уморан - ти си мртав!
Алваро Мората је то најбоље објаснио говорећи о томе како је кад изађеш на тренинг, а тамо - Ђорђо Кјелини. “Као да те баце у кавез са гладном горилом и ти треба да му узмеш храну“. Кјелини се у интервјуу за Дејли Мејл смеје. Није он такав ван терена. Али на терену нема попуста. Никад. Ни за кога. Четири пута је ломио нос већ. Излудео је и једног Луиса Суареза толико да га угризе. Годинама је већ стуб једне од најчвршћих одбрана на свету.

“Проблем је што чим видим да постоји макар и најмања шанса да дам или спречим гол - не могу да се обуздам“, каже Кјелини за Дејли Мејл.

Аутор интервјуа одмах примећује да је Ђорђо уживо сасвим другачија личност. Када је Хуан Мата основао “Цоммон Гоал“ хуманитарну организацију чији се чланови-фудбалери одричу један одсто своје плате у добротворне сврхе Кјелини је био међу првима који се прикључио. У Италији одавно знају колико је великодушан када треба помоћи најугроженијима.

“Видео сам Хуанов интервју, видео сам да се Матс Хумелс придружио. Писао сам им на сајт, али су прво мислили да их неки 15-годишњи тинејџер завитлава. Морао сам да их зовем да би схватили да сам заиста ја. Не знам да ли могу да променим нешто, али хоћу да деци навучем осмех на лице. Не могу да опишем колико ме то чини срећним. Наша улога, да будемо идоли, је веома важна. Деца гледају шта радимо. А превише деце се роди и већ је све за њих одлучено. Желим да им дамо моћ да могу сами да одлучују“.

Додуше, Мата је имао другачије пориве кад је покренуо целу причу. Рекао је да фудбалери зарађују суманут новац. Шта на то каже Кјелини, који је завршио екомонимију и има мастер диплому из пословне администрације.

“Не осећам се нелагодно због свог богатства. То није права реч. Жртвујем се и никад нисам помислио да не треба да зарађујем оволико. Али знам да сам срећан и желим да помогнем онима који нису били тако срећни. Није то само новац, некад је кратка порука, посета, снимак. Само да виде да нам је стало. Путовао сам много. Био сам у најгорим деловима Јужне Африке и Бразила. На Тајланду у хотелу од пет звездица. Онда мало прошеташ иза угла и видиш људе да спавају по улицама. Перу одећу у реци“, причаКјелини о својим мотивима.

На терену - сасвим друга прича. Бескропомисан је.

“Морао сам да будем такав да бих доспео до врхунског нивоа. Нисам се родио талентован. Морао сам да радим. Никад нисам био најбољи у генерацији. Био сам ружно паже. Али сам увек напредовао. То је моја најбоља вештина. Имам 34 година и најбољу сезону у каријери. Нема ту тајне - страст и рад“.

Лако је рећи, тешко прихватити такав систем живот. У Челсију се после једне сезоне свима смучио Антонио Конте. Кјелини сматра да греше.

“Италијанска страст. Хух. Није то само на утакмици. То је сваки дан, сваки тренинг. Он је као полицијски наредних. У те три године под њим и две у репрезентацији осећали смо ту неку посебно атмосферу. Кад завршиш тренинг ниси уморан, ти си мртав. Преживљаваш само зато што верујеш у то што ради. Мораш да будеш 100 одсто уз њега. Као на другој планети“.

Италијани су тек сада схватили колико је све то важно. После Контеовог одласка репрезентација је пала и овог лета неће играти на Светском првенству.

“Искрено, тај Мундијал ћу осетити као бодеж у стомаку. Неће то бити леп месец. Прегледаћу делове, голове, пратити резултат, али не могу да замислим да седим код куће и гледам Мундијал на ТВ-у“.

Још један проблем са којим се Азуре носе је тај што се не појављују наследници асова какви су Кјелини, Андреа Барзаљи, Леонардо Бонучи, раније и Паоло Малдини, Франко Барези. Кјелини мисли да зна ко је крив.

“Пеп Гвардиола је размазио и уништио италијанске штопере. Он је фанстичан тренер, изузетан ум, али италијански тренери су покушавали да га копирају, иако немају то знање. И онда смо у ових десет година изгубили идентитет. Изгубили смо идентитет Малдинија, Барезија, Канавара, Несте, Бергомија, Ђентилеа, Ширеее. У годишту између 1984. и 1995. имамо само Бонучија. За десет година нисмо избацили ниједног доброг штопера. Надам се да ћемо се рестартоватио. Мундијал је само доказ нашег проблема“.

Интервју је са Дејли Мејлом. Противник у осмини финала Лиге шампиона је Тотенхем. Јасно је - мора и неко питање о енглеском фудбалу. Рецимо, зашто никад није заиграо у Премијер лиги, а могао је?

“Италијан из Јувентуса иде само ако Јувентус жели да га прода. Просто је“, одговара Кјелини.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар