Скупштина: Ко је користио картицу?

Вечерас је окончана сједница Народне скупштине РС. Наставак сутра расправом о Приједлогу дневног реда. Посланици опозиције затражили су вечерас да се са дневног реда скину нова задужења и одлука о износу гаранција које РС може издати у овој години, у износу од 950 милиона КМ, које је по хитном поступку предложила Влада.

Република Српска 06.02.2018 | 20:52
Скупштина: Ко је користио картицу?
Народна скупштина Републике Српске усвојила је записнике са 22. редовне, као и 24. и 25. посебне сједнице Парламента. Опозиција је међутим жестоко реаговала на садржај записника са 21. редовне сједнице која је одржана у септембру у малој сали Парламента без присуства опозиције. Ипак, највише времена скупштинска служба је потрошила провјеравајући СНСД-ове тврдње да је дошло до злоупотребе идентификационе посланичке картице.

У Народној скупштини се више паузирало него што су се водиле посланичке расправе. СНСД је затражио паузу, јер су сумњали да је неко неовлашћено користио идентификациону картицу СДС-овог посланика Игора Остојића.

Након вишечасовне паузе, из СНСД-а су међутим признали да не могу да докажу да је било злоупотребе, јер скупштинска служба није успјела да пронађе видео-снимак који би разријешио случај.

Ако је картица злоупотребљена, нека то скупштинска служба утврди и нека починилац буде кажњен, кажу у опозицији. Међутим, скупштинска већина би морала тако да реагује и на већа кршења пословника.

„Треба оног ко је крив искључити из Скупштине, али прије њега треба искључити министра финансија. Један наноси штету пословнику, а други Републици. На прошлом засједању су промијенили Закон о гаранцијама, да би данас могли да натоваре 600 милиона гаранција од чега ће, ја вам гарантујем, 80% тих средстава постати дуг Републике“, рекао је посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић.

Током засједања посланици опозиције су изнијели оштре замјерке на Записник са 21. редовне сједнице која је одржана у септембру, без присуства посланика Савеза за промјене. Записник је фалсификат, категорична је опозиција.

Драган Чавић сматра да записник апсолутно не одговара материјалним чињеницама, или да је покушај спречавања остваривања права путем надлежне и мјеродавне институције за арбитражу.

Та сједница је била незаконита и неуставна, кажу у опозицији, због чега ће уставном суду бити предата иницијатива за оцјену уставности аката који су усвојени у септембру 2017.

„Желим да вас подсјтим да је тих дана најављена незаконита смјена главног ревизора главне Службе за ревизију Републике Српске. Закључено је да је ревизорски извјештај наручен ко зна гдје и од кога, а гдје смо и ми из опозиције таргетирани, и да тај ревизор мора да поднесе оставку или ће да буде смијењен“, објашњава посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица.

Иако је раније тврдио да је све било регуларно, предсједник Скупштине је овај пут признао да је током спорне сједнице било кршења пословника.

21. редовна сједница је одржана без присуства посланика Савеза за промјене, након што су припадници полиције спријечили посланике опозиције да уђу у малу салу на првом спрату зграде Парламента.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

модрицанин

06.02.2018 20:34

хттп://слободанвасковиц.блогспот.ба/2018/02/модрица-ругип-отимао-станове-од.хтмл?м=1 ,а ко слузбени полозај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

07.02.2018 13:47

Висто год да казете то нико ни 2% незарезује, јадноставно, најбоље да ви и неидете на скупстину. Ја да сам навасем месту окренуо се и отиссао, неби се срамотио и дозволио да ме неко прави мајмуном.

ОДГОВОРИТЕ