БиХ би могла постати кандидат

Све државе Западног Балкана у наредним годинама имаће прилику да крену напријед на својим европским стазама, на основу својих заслуга и брзине којом их постижу, наводи се у Стратегије проширења Европске уније на Западни Балкан, која ће бити представљена данас у Стразбуру.

Босна и Херцеговина 06.02.2018 | 13:45
БиХ би могла постати кандидат
Вијести.ба су у посједу дијелова овог документа, у коме се, између осталог, каже да би БиХ уз трајне напоре и ангажман могла постати кандидат за придруживање Унији.

"Комисија ће почети са израдом Мишљења о захтјеву за чланство Босне и Херцеговине након пријема свеобухватних, комплетних одговора на Упитник. Уз трајне напоре и ангажман, Босна и Херцеговина би могла постати кандидат за придруживање", наводи се у Стратегији. 

Напомиње се да су приступни преговори се Црном Гором и Србијом у току, те да са снажном политичком вољом, пружањем реалних и одрживих реформи и дефинитивним рјешењима за спорове са сусједима, ове државе би потенцијално могле бити спремне за чланство у перспективи 2025. године, преносе Вијести.ба.

"Албанија и Македонија остварују значајан напредак на свом европском путу и да је Комисија спремна припремити препоруке за отварање преговора о приступању, на основу испуњених услова. Косово има прилику да одржи напредак кроз имплементацију Споразума о стабилизацији и придруживању и да напредује на свом европском путу када то допусте објективне околности. Косово ће такође значајно имати користи од дефинитивног споразума о нормализацији односа са Србијом", истиче се у Стратегији.

(Вијести)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

цињеница

06.02.2018 12:59

Улазак у БиХ није вазан - наса радна снага све висе и висе вец ради унутар ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

06.02.2018 13:07

Јос коју годину и моци цемо све преселити у унију.закљуцно са столицама из скупстине да имају коме доносити одлуке..тацно народ немозе побјеци од њих..ко мухе су кад осјете слатко.

Name

Да

06.02.2018 14:32

Могла би постати кандидат тамо неке 2050 године , али ако тада буде ико зивио на овим просторима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.02.2018 19:23

Могла би бити и светска велесила,те имати најјаћу монету итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

07.02.2018 06:18

Каква ЕУ сзп БИ у ЕУ Али без акциза хахаха друго до тад неце ни постојати прво рјесити границе ентитете па и мозда РС буде Кандидат а СА федерацијом и канповима никад.

ОДГОВОРИТЕ