Све што треба да знате пред Олимпијски турнир у хокеју!

Ево ко су главни фаворити! Учествује 12 екипа распоређених у три групе.

Остали спортови 05.02.2018 | 22:15
Све што треба да знате пред Олимпијски турнир у хокеју!
Пред нама су Зимске Олимпијске игре које се одржавају у Пјонгчангу у Јужној Кореји. Наравно, спорт и турнир који ће привлачити највише медијске пажње биће онај хокејашки. Злато брани Канада, сребро је у Русији освојила Шведска, а бронзу САД.

За мали увод, прошла Олимпијада била је оно што су Руси сањали и зашта су се годинама спремали. Имали су домаћи терен у Сочију, све НХЛ-овце на располагању, али нису направили ништа и било је то велико разочарање за нацију и генерацију играча од којих су неки поновно у тиму. Сада је ситуација за њих сасвим другачија јер не смеју ни да наступају под својом заставом због скандала око допинга па ће се сви"чисти” руски спортист у Кореји такмичити под олимпијском заставом. Немојте зато да се збуните кад видите ознаку ОАР илити “Олимпијски спортисти из Русије” (Олyмпиц Атхлетес фром Руссиа).

Турнир ће у односу на прошли бити потпуно другачији, али нажалост и мање атрактиван што за навијаче, што за медије. НХЛ је наиме донео одлуку у којој забрањује играчима наступ на Олимпијским играма. Шта то значи? Замислите да најбољих пет европских фудбалских лига забрани својим играчима да играју за репрезентацију на Мундијалу. Тако ће главну реч на турниру водити играчи из КХЛ-а, а то значи да су Руси први фаворити. Шта то значи за турнир и остале? Проблеме које ћемо покушати да дочарамо преко проценатаиграча из НХЛ-а на прошлим играма у Сочију.

Златна Канада имала је у ростеру 25 играча и сви су били из НХЛ-а, Шведска је имала 24 играча и њих 96 одстобило је их НХЛ-а, Финска је имала 52 одсто играча из НХЛ-а, САД је имао све играче из НХЛ-а, Русија 60одсто, Чешка чак и више, 68 одстоо играча из НХЛ-а. Чак је и Словачка имала 48 одсто играча из најјаче лиге света, Швајцарска 36…Дакле, удео НХЛ-оваца на турниру најбољих на свету био је голем. Коме ће НХЛ-овци највише недостајати? Дефинитивно САД које су најавиле долазак с неколико НЦАА играча и Американаца који играју у Европи. Чак ће и Словенији ова одлука тешко пасти јер неће доћи њихов најбољи играч у историји и двоструки првак НХЛ-а Анже Копитар.

Штета је голема и ненадокнадива, али шта је ту је. У најави такмичења направићемо анализу главних конкурената за златну медаљу иако је у оваквој конкуренцији тешко издвајати. Мора бити јасно како се оваква ситуација раније није догодила и како у годинама иза нас нема релевантних турнира с којима би моглиповући паралелу. Ово је једна сасвим нова ситуација у којој ће главну реч водити КХЛ играчи и бивши НХЛ-овци.

Руска је екипа цела из КХЛ-а, Канађани и Швеђани имају пола тима (12 играча) из КХЛ-а, Чеси чак 16. Остатак се пунио осталим европским лигама, а мора се истаћи да код готово свих екипа главну реч воде бивши НХЛ играчи који се у смирају каријере још увек добро котирају у Европи. Учествује укупно 12 екипа подељених у тр групе. Четири најбоље екипе (три победника група и најбољи другопласирани) избориће директан пласман у четвртфинале. Преосталих осам играће међурунду и у једној утакмици (осмина финала) одлучити ко иде у четвртфинале.

Систем је такав да иде на руку најјачима, но како смо већ навели овај турнир је нешто ново и могу се очекивати изненађења каква иначе не би видели. У групи А играће: Канада, Чешка, Швајцарска и Кореја, угрупи Б: Русија, САД, Словачка и Словенија, а у групи Ц: Шведска, Финска, Норвешка и Немачка. За почетак морамо да елиминишемо аутсајдере јер немају никакве шансе. То су Кореја, Словенија и Немачка који ће овде само учестовати и служити као топовско месо, док Норвешка, Словачка и Швајцарска имају своје шансе ако им се поклопи, но кренимо с фаворитима.

Дакле, злато брани Канада, али она екипа од пре четири године и ова данас немају ништа заједничко. Тада су сви били из НХЛ-а, сада није нико. Долазе с искусном екипом играча, нико није млађи од 25 година, а ту су и два бивша играча загребачког Медвешчака. Кевин Пулин је донедавно бранио за Медведе и практичноокренуо сезону за њих, а сада иде по злато на Олимпијади. Ту је и Жилберт Бруле који је дрес Медвешчака носио од 2015. до 2017. године у КХЛ-у.

У екипи су готово сви играчи бивши НХЛ-овци, неки са звучним неки с мање звучним каријерама, али пуно је ту доказаних КХЛ велемајстора искусних до максималних граница тако да је Канада у оваквим условима опет страшно јака. Ту је "камени" Крис Ли из Магнитогорска који с 37 година на леђима иде по медаљу, али иДерек Рој који је пуну деценију жарио и палио у Буфалу, но и њега су стигле године. Ипак, у Европи још игра сјајно.

Канађани су бирали искусне и доказане играче иза којих је велико искуство, а треба додати и да сви играчи тренутно у својим европским клубовима имају велике улоге. Водиће их Вили Дежарден, искусни стручњак који је пре селекторске функције три сезоне водио Ванкувер Кануксе у НХЛ-у. Предвиђања иду да ће Канада сигурно играти полуфинале, али о крајњем домету не бисмо расправљали.

Други на реду су Руси или Олимпијски спортисти из Русије. И њих је одлука НХЛ-а тешко погодила јер тамо игра 90 одсто њихових најбољих играча, али и с ових 10 посто они су сложили екипу која је по нама главни фаворит за златну медаљу. У КХЛ-у имате два клуба која тренутно невиђено доминирају и која имају монопол на тржишту играча, СКА и ЦСКА. То су руски Реал и Барцелона, а из та два клуба су готово сви играчи из олимпијског ростера.

Спајали су младост искуство па су у екипи неки од најбољих младих руских играча попут Кирила Капризова иВладислава Гаврикова, али ту су и бивши НХЛ "суперстарови" попут Илије Ковалчука, Павела Датсјука иВјачеслава Војнова од којих неки још увек нису рекли коначно збогом НХЛ-у и најављује се њихов повратак у Америку. Ипак, тренутно одрађују издашније ангажмане у богатом СКА који гази све пред собом у КХЛ-у.

Највећа предност Руса је што се одлично познају, дакле готово све линије које ће клизати играју заједно у клубу, сјајно се познају, стално тренирају заједно тако да је хемија у тиму њихова велика предност у односу на остале. На крају свега ово је и даље екипа у којој су неки од најбољих играча који су икад играли хокеј и Руси су дефинитивно фаворити за медаљу. Наша прогноза за њих је сигурно финале.

Након што смо решили два највећа фаворита за велике ствари окрећемо се Чешкој за коју смо такође рекли да их је одлука НХЛ-а тешко погодила. Предводи их бивша НХЛ звезда Мартин Ерат који на леђима има 37 година и на заласку је каријере, али иде по још једну медаљу с репрезентацијом. Има ту још звучних имена, али углавном су то КХЛ играчи.

И међу чешким олимпијцима има бивших играча Медвешћака. Ради се о Томашу Мертлу који је две сезоне носио дрес Медведа у КХЛ-у, а што се остатка екипе тиче не чини нам се као да би Чешка могла отићи до краја. Имају квалитет, али једноставно недостаје им баланс да их сматрамо правим изазивачима за злато.

Ипак, можда им се неке ствари посложе, можда кликну на невиђен начин, али превише је упитника над овомекипом. Да имају НХЛ-овце то би била сасвим друга прича, да ови најбољи домаћи само употпуњују "Американце", али Чеси више ни немају толику ширину, а ни неке талентоване младе хокејаше који још нису отишли у Америку. Чешка ће у четвртфинале, али даље од тога не би требало.

Финска је остала без пола потенцијалне екипе због НХЛ-а. Дакле половине ових играча не би ни било овде, али имају они довољно квалитета и потенцијала да их сматрамо легитимним кандидатом за медаљу.

Немају толико бивших НХЛ играча, ту су углавном искусни играчи и КХЛ звезде, али Финци добро функционишу као колектив. Показали су то на припремним турнирима и иако немају моћну екипу попут Русије никако них не треба унапред прецртати. Највећу стабилност имаће на голу где је бивши НХЛ-овац Кари Рамо.

Остали углавном играју по Еуропи или у домаћој лиги која није на нивоу КХЛ-а и тешко ју је сматрати елитном. Финска је хокејашка нација, а на овом турниру представиће своја два играча будућности. То су двахокејаша која су 1999. годиште, Миро Хејсканен који је био трећи пик прошлогодишњег НХЛ драфта и Ели Толванен, 30. пик с тог истог драфтаа. Они употпуњују врло искусни ростер играча који су високе техничке поткованости. Четвртфинале је сигурно, али сама завршница није баш реална.

Американци су своја прича. Направили су микс младости и искуства, доводе три сјајна НЦАА играча (Тери,Гривеј, Борген), а као капитен их води пензионисани НХЛ-овац, 39-годишњи Бриан Ђонта који је пре турнира тренирао с АХЛ екипом (АХЛ лига је развојна лига НХЛ-а) и најавио да у богату каријеру жели да дода и злато с Олимпијаде. Нисмо баш сигурни да ћемо му то успети.

Имају играче из готово свих европских лига, од КХЛ-а до друге немачке лиге, ту су и играчи из АХЛ-а, но углавном је то елитна екипа у којој је доста играча играло НХЛ, а сада су звезде у својим европскимклубовима. Нападачи су им у сјајној форми и највећа предност Американаца биће игра на тело на којуевропски тимови нису навикли.

Разлика у односу на прошла велика такмичења јесте у томе што Американци сада неће морати да се прилагођавају на европски лед и европске димензије леда јер готово сви њихови хокејаши играју у Европи. Да будемо реални, њихов ростер не изгледа толико моћно као руски или канадски, но свакако могу да направе много. Имају голмана у једној од најбољих форми у Европи, Рајан Заполски ове сезоне скида 93 одстоудараца и прима 1,7 голова по утакмици у Јокериту и он је један од темеља овог тима. Полуфинале не би смело да се доведе у питање.

За крај представљања оставили смо Шведску која је по нама уз Американце, Русе и Канађане топ фаворит за полуфинале и поделу медаља. Ако неко има тим с играчима који су тренутно у врхунској форми то су ондаШвеђани. Нападачи им бриљирају широм Европе, а ту је и капитен Јоел Лундквист, легенда Фролунде и шведског хокеја.

Три круне имају понајбоље играче у КХЛ-у и то по најбољим клубовима, а голман им је бивши НХЛ-овацЈонас Енрот који брани у Динаму из Минска и тренутно је ове сезоне на врло солидних 92 одсто одбрана. Што се тиче младих играча дали су прилику само Расмусу Далину, 18-годишњаку којем се предвиђа да ће бити први пик овогодишњег НХЛ драфта и који је дефинитивно један од најбољих младих играча света.

Остатак екипе се добро познаје, готово да немају слабу карику и ако неког треба означити као фаворита за злато, а да нису Канада и Русија, то је дефинитивно Шведска. Имају све: брзину, технику и савршен баланс иШвеђани су нама субјективно екипа која би могла да направи пометњу на турниру. Дефинитивно имају могућности и да оду до самог краја.

Што се тиче осталих, домаћи Корејци имају шест натурализованих Канађана и једног Американца. Међу осталим репрезентацијама издвајамо Норвешку и Швајцарску као главне "нагазне мине". Ипак, тешко да могу нешто у оваквој ситуацији. Словенци и Немци немају превише шанси, тек за понеки бод.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар