"Испружену руку треба прихватити"

Министар саобраћаја и комункација БиХ Исмир Јуско потврдио је да данас у БиХ стиже турска делегација с којом ће се разговарати о изградњи брзе цесте Сарајево - Београд. Званични састанак заказан је за сутра, 6. фебруара. Састанку ће присуствовати и делегације Републике Српске.

Босна и Херцеговина 05.02.2018 | 12:59
"Испружену руку треба прихватити"
- Након годину дана, на састанку у Истанбулу дефининсане су двије руте, једна преко Тузле, друга преко Вишеграда. Струка је истакла да Тузла трпи највише саобраћајно загушење, 22.000 возила на дневној бази. Истицао сам, Тузла је била приоритет да се ријеши, с друге стране - то је јака индустријска зона, милион становника, а када имате оваквог инвеститора - то је испружена рука - изјавио је Јуско за телевизију Н1. 

Он је оцијенио да ни источна Босна, (дио Републике Српска) не треба остати одсјечена. 

- Чуо сам да нема довољно возила на дневној бази и да та дионица није исплатива. Па како ће бити кад немате инфраструктуру. Када направите квалитетну аутоцесту - капацитет ће се повећати - оцијенио је министар Јуско. 

- Након Истанбула, имао сам прилику да видим оба пројекта и крака који се спајају са главним градом. Имате сјеверну Босну која се спаја са Коридором 5Ц, са Србијом и Хрватском у том дијелу. Имамо пројект на столу, испред нас је пуно посла - каже Јуско. 

Истакао је да то није само посао државног министарства, него да ће улогу играти и ентитетска министарства. 

- Сви као тим можемо довести да пројекат не чека. Струка је рекла да не требамо бити оптимистични. Треба доста ствари спремити на терену, обићи сваки метар, видјети колико је тунела, колико клизишта, колико је приватног земљишта, а то би трајало двије године - изјавио је. 

Упитан да ли ће се онда одлучити рута дионице Сарајево-Београд, рекао је да имамо дефинисано, кружни ток према источној и сјеверној Босни, али није желио да прејудицира и говори да ће бити за тачно двије године, јер није "сам у вертикали".

- Ја ћу као државни министар правовремено, етапу по етапу информисати јавност. Турска делегација долази данас, свима нам је стало да крене. Приједлози су јасно дефинисани, оставио бих по страни разговоре - више конкретног рада. Турска ће сносити финансије, када данас дођу и сутра - тема ће бити начин финансирања. Дозволите да завршимо састанак, да нам презентују како, а ми ћемо послати саопштење" - изјавио је Јуско. 

Нико до сада није изашао са информацијом колико би трајала градња цесте Сарајево - Београд, па тако ни државни министар није то желио док не добије конкретне податке од струке. 

- Требамо прихватити испружену руку инвеститора, никада нисмо имали овакву понуду. Грађани ће имати бенефите од пројекта - рекао је министар Јуско за телевизију Н1.

- Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић и директори јавних предузећа "Ауто-путеви" Душан Топић и "Путеви" Ненад Нешић присуствоваће сутра у Сарајеву састанку са делегацијом Турске на којем ће бити разговарано о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд.

Костићева је рекла да је Министарство саобраћаја добило позив за састанак од Министарства транспорта и комуникација, те да се у позиву наводи да учесници састанка из БиХ треба да припреме расположиве податке, сходно надлежностима, за трасе ауто-пута Сарајево-Београд.

"Ми од тог састанка, прије свега, очекујемо да ће нас представници Турске упознати о начину на који они мисле да финансирају изградњу ауто-пута. Као представници Српске, ми ћемо представити наше стратешке документе и путне правце предвиђене за изградњу кроз те документе", рекла је Костићева Срни.

Она је подсјетила да је Стратегијом транспорта Републике Српске, која је саставни дио оквирне стратегије транспорта БиХ, предвиђена изградња брзог пута Источно Сарајево-Соколац-Рогатица-Устипрача-Вишеград-граница Републике Србије, који је спој Коридора "Пет це" у БиХ и Коридора 10 у Србији.

"Други стратешки пројекат је изградња ауто-пута Добој-Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница Србија, те изградња брзог пута преко Бијељине, Зворника и Сокоца, који се спаја на брзи пут Сарајево-Вардиште", објаснила је Костићева.

Она је додала да ће делегацију Турске на сутрашњем састанку предводити замјеник генералног директора Дирекције ауто-путева Турске.

О изградњи ауто пута или брзе цесте Београд Сарајево недавно је постигнут договор на састанку српског и турског предсједника и бошњачког члана у Предсјендиштву БиХ, Александра Вучића, Реџепа Ердогана и Бакира Изетбеговића.

Договорено је да се реализују два крака тог пројекта и то преко бијељине, Брчког и Тузле до Сарајева и друго преко Вишеграда.

(БН/Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

05.02.2018 12:04

А ГДЈЕ ЈЕ ТУ ДОДИК. ХОЋЕ ЛИ СЕ ОН УГРАДИТИ ПА КОЛИКО ТОЛИКО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре жика ж

05.02.2018 13:26

Ти лијежеш и устајеш са Додико-вим у устима. Невјероватна оптерећеност.

Name

Лола

05.02.2018 13:27

Ма њега висе нико н....е низасто ни у властитој куци.

Name

ре зика

05.02.2018 15:17

Ти би волио изгледа да се Баки угради

Name

Јулија

05.02.2018 15:35

Ма немојмо људи молим Вас одмах негативне коментаре према било коме па и према Додик.Хајмо једном молим Вас ко бога да се ујединимо бар на овом пројекту пута који ће се радит и на западу и на истоку лијепе нам земље а поготово што имамо инвеститора који ће та оба пута финанцирати по типу концесије то јест ИЗГРАДИ КОРИСТИ И ВРАТИ.Јако ми се свидја што ће на састанку бити сви одговорни људи оба ентитета и надам се акобогда да ће то договорит за добробит свих људи ове земље.Сретно.

Name

Глобал зитизен

05.02.2018 16:25

Браво Јулија.

Name

... да чико б'ону...

05.02.2018 12:08

Није скупо маштати и сањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

05.02.2018 12:15

Дабогда да ста буде од овога, познавајуци насе политицаре,( који тразе длаку у јајету да би се закацили на националној основи и ко је веци представник из свог националног тора) и овај пројекат це развалит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.02.2018 12:33

Браво за коментар хоце сигурно јос иду избори јос це зесца национална прица бити.

Name

Ре

05.02.2018 12:34

Они се каче (уграђују) за економску основу, а народу продају причу о националним интересима.

Name

Треба прихватити

05.02.2018 12:48

Несто сто це имати од знацаја за развој истоцног дијела РС и Босне не треба одбијати.Ови из владе РС цим се несто договара без њих одмах прицају о угрозавању суверенитета и надлезности.Али ево сутра це доци и надајмо се када се договоре техницке ствари да це врло брзо доци и до изградње

ОДГОВОРИТЕ
Name

,мм

05.02.2018 15:35

Овај пројекат ће завршити као и јужни ток

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

05.02.2018 16:53

Незнам ста ће Босиц да каже ???

ОДГОВОРИТЕ