Луна вечерас у троструком небеском спектаклу

Последњи дан јануара 2018. године остаће забележен као дан када су се поклопила чак три астрономска феномена – тотално помрачење Месеца, Супермесец и плави Месец. Нажалост, становници Европе неће моћи да их посматрају.

Занимљивости 31.01.2018 | 13:31
Луна вечерас у троструком небеском спектаклу
Овај редак небески спектакл, први после 150 година, биће видљив са територије Аустралије, Северне Америке, Блиског истока и већег дела Источне Азије.

Потпуно помрачење Месеца одиграваће се током плавог Месеца који представља други пуни Месец у једном календарском, који се иначе јавља на сваке две године и осам месеци.

Истовремено, Земљин природни сателит биће нам најближи због чега ће изгледати светлије и веће него обично - назван ван астрономских кругова Супермесец.

Супермесец како преноси Си-Ен-Ен, делује за 14 одсто већи и за 30 одсто светлији од уобичајеног, а појављује се на отприлике сваких 13 месеци.

Док се буде налазио у Земљиној сенци, Месец ће бити црвенкаст што је познато и као крвави Месец тако да је пун (неформалан) назив вечерашњег спектакла на небу – крвави плави Супермесец.

Како је Наса описала, плави Месец и Супермесец су појаве које нису толико ретке, али овакав троструки астрономски феномен где се те две појаве истовремено јављају у комбинацији са помрачењем Месеца, последњи пут се догодио 31. марта 1866. године.

Поравнање Сунца, Месеца и Земље трајаће сат и 16 минута.

У западном делу САД и Канаде спектакл на небу биће видљив пред свитање, а на Блиском истоку, у источној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Месец излази.

За разлику од појаве помрачења Сунца, помрачење Месеца може безбедно да се посматра голим оком.



РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар