Упитник ЕК: Нису завршена питања

Савјет министара констатовао је данас током разматрања Информације о укупним активностима Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ у вези са управљањем процесом европских интеграција да из Упитника Европске комисије нису завршене активности које се односе на Поглавље 22, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 30.01.2018 | 15:30
Упитник ЕК: Нису завршена питања
"То је једино што могу да кажем. Директор ДЕИ Един Дилберовић данас је у Бањалуци и води разговоре око одговора на питања из Поглавља 22 које се односи на питања регионалне сарадње и ИПА, односно, предприступних фондова", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да би Дилберовић требало да да више одговора наредних дана, не желећи да коментарише раније изјаве предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића да су готови одговори на Упитник Европске комисије.

Шаровић је истакао да је без обзира на чињеницу да је раније на Колегијуму за европске интеграције констатовано да је све усаглашено, очигледно да је питање Поглавља 22, односно регионалне сарадње и ИПА, нешто што још чека на усаглашавање и превођење.

"Савјет министара усвојио је проведбени акт Закона о спољнотрговинској политици који се односи на ослобађање од плаћања увозних даџбина на опрему за производне погоне, изградњу нових и реконструкцију постојећих произодних погона што су олакшице које су привредници и коморски систем тражили у БиХ већ дужи период. Иза тога је стајало Министарство спољне трговине и економских односа", рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да се са том проведбеном одлуком касни годину и по дана, с обзиром да је Закон усвојен 2015. године.

"Сматрам да ће то бити значајне и веома корисне олакшице за привреднике који улажу у своје производне погоне за опрему која се не производи у БиХ. Сигурно је да ће користити свим потенцијалним инвеститорима и значајно помоћи инвестициону климу у БиХ", рекао је Шаровић.

Савјет министара је, како је навео Шаровић, разматрао Информацију о унапређењу Регистра пољопривредних газдинстава и Регистра клијената у БиХ и Информацију о активностима на успостављању Пољопривредног информационог система у БиХ, прецизирајући да су министри у оквиру ове тачке дневног реда информисани о ситуацији када су у питању регистри газдинстава и пољопривредни информациони стистем.

"Информација је прошла, што не значи да је стање по питању Информационог система и Регистра сјајно и да немамо одређених проблема. Проблема имамо, али настојимо да постигнемо одговарајуће договоре са нижим нивоима власти, односно, Републиком Српском, Федерацијом БиХ /ФБиХ/ и кантонима, јер је дио надлежности и на кантонима", рекао је Шаровић.

Он је нагласио да је важно ради приближавања земље ЕУ да буду успостављени регистри и информациони систем са једном централном базом података које се налазе у ентитетима како би се лакше планирале активности у области пољопривреде и руралног развоја.

Шаровић је напоменуо да је доношењем Стратегије руралног развоја савладана једна препрека и предуслов за успостављање регистара и база података.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Игор

30.01.2018 14:44

Полако цему зурба ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имали шта

30.01.2018 15:50

Нове информације да је руководство завода за запошљавање РС донијело дискриминаторску одлуку да незапослени приликом јављања на биро морају донијети увјерење да су се два пута јављали у мјесецу на разговор код послодавца.Па чак и да се неко пријави на оглас како зна да ће га послодавац позвати и какво увјерење треба да достави.Незапослени се људи жале.Ова одлука руководства завода за запошљавање је потпуно неуставна и незаконита.Молим БН тв да истражи на заводу за запошљавање да ли је донијета поменута одлука и ко је то наредио?Ако је ово истина разговарајте са неким од правника може и Адам Шукало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили Боже

30.01.2018 16:12

Ова вијест је објављена у Независним новинама, а ако је тачна, онда Завод за запошљавање треба под хитно укинути је армија запослених у овој установи и овако ни8ком не проналази псао, већ за нерад уредно примају високе плате. Тај новац што га они примају треба усмјерити на отварање нових радних мјеста, па ће незапослени и беу њих наћи посао. И ја од БН ТВ очекујем да критички истражи овај случај и обајви у свом информативном програму.

Name

ре ре

30.01.2018 16:41

Па шта очекујете када је на челу Вујчић човјек који је све своје запослио на државним јаслама.Човјек који је познат под надимком краљ непотизма.Дође прије неких 3 ,4 мјесеца на сајам запошљавања у Модричи и изјави да је само 50 људи отишло у Њемачку. А не наведе никакав податак да ли је то добио од Њемачке амбасаде или је то провалио само да би релаксиро стање?!

Name

Ис

30.01.2018 20:24

руководство завода за запосљавање је комплетан радмановицев кабинет ухљебљен на крају мандата. о њиховој способности не бих говорио. Цигла и екипа носом парају облаке а не знају гдје су супљи...