Исповијест оних који су отишли ван

Одлазак младих из БиХ кулминирао је посљедњих годину дана, а тај тренд се наставио и у првом мјесецу 2018. Прелазак границе некима представља бијег од егзистенцијалних проблема у БиХ и горуће незапослености и немају намјеру да се врате, док поједини планирају само "уштекати" нешто новца како би се поново вратили у родну груду и обезбиједили пристојан живот.

Босна и Херцеговина 30.01.2018 | 08:25
Исповијест оних који су отишли ван
Четворо младих различите струке, који су отишли у различите земље, из прве руке су за "Независне" подијелили искуства како им је под туђим небом.

Татјана Плакаловић (27) из Бијељине отишла у Аустралију

Ова Бијељинка је са дипломом професора енглеског језика прије три године уз помоћ београдске агенције добила студентску визу како би у Аустралији уписала академију за васпитача. Сада ради у Сиднеју и има радну визу.



"Као студент у Сиднеју могла сам да радим 20 сати седмично, док сам остало вријеме проводила на академији. Школовање је трајало двије године. Као васпитач запослила сам се у вртићу", прича Татјана.

Истиче да плата васпитача није велика, али је довољна да плати стан, храну и да има солидно за самачки живот, иако је све поприлично скупо.

"Овдје је већином веома брз живот, ради се доста, али људи много уживају у викенду и празницима, а у граду увијек има разних активности. У слободно вријеме тренирам кунг-фу, гдје сам упознала много људи, самим тим и Срба, и јако ми се свиђа јер сви смо као једна породица", говори Татјана.

Истиче да се лако уклопити јер у Сиднеју има много култура и различитих религија, а и Аустралијанци су веома дружељубиви и прихватају људе из свих земаља.

"Тешко ми пада одвојеност од породице, али мој циљ је да путујем, упознајем друге земље и напредујем у кунг-фуу", истиче Татјана и додаје да засад нема намјеру да се врати у БиХ.

Вукашин Радановић (28) из Шипова отишао у Русију

Он је с дипломом инжењера геодезије радио у БиХ око годину дана кад је остао без посла, а за новим радним мјестом безуспјешно је трагао.



Прије три године понуђена му је могућност да се помоћу једне београдске фирме запосли у руској Сабети, луци која је саграђена у склопу Јамал ЛНГ пројекта, гдје је провео двије године.

"Радио сам у струци. Посао јесте тежак самим тим што су сибирске температуре -40 степени и свакако да није лако радити. Плата ми је била око 1.800 долара", истиче Радановић.

Додаје да у Русији није имао прилику да троши новац, што је на неки начин и предност за оне којима је био циљ да уштеде и кући донесу лијепу своту.

"Од првог дана сам знао да ћу се вратити чим скупим нешто новца па сам себе храбрио сваки мјесец. Са новцем који сам уштедио купио сам у Београду два хектара земље и тамо посадио љешник", истиче овај младић.

Додаје да поред тога активно тражи посао у струци, а ако ускоро не успије размишља да још једну годину проведе у Русији.

"У свијету јесте боља зарада, међутим наши људи и ово поднебље су веома специфични и живот би овдје био лијеп уколико бисмо само имали могућност да радимо и да солидно живимо од свог рада. Нажалост, сада смо далеко од тога и зато млади све више одлазе", рекао је Радановић.

Стефан Милисавић (25) из Кнежева живи у Словенији

Овај бивши студент Технолошког факултета и Факултета политичких наука лани је отишао у Словенију, а његова карта сада је једносмјерна.



Запослен је у ауто-индустрији у Новом Месту и задовољан је условима рада.

"Посао није тежак, једино што радим у производњи и посао је обиман. Много је наших људи у мојој фирми, а само из моје општине има нас преко 100, тако да немамо језичке баријере", прича Милисавић.

Он додаје да га је у иностранство отјерала искључиво сигурност на послу и бољи услови рада. У стану су њих четворица, а кирија их кошта по 180 евра мјесечно. Плата му је, каже, веома пристојна и док се у држави из које је отишао све своди на голо преживљавање, сада успије солидно уштедјети.

На питање шта би могло да га подстакне да се ипак врати, овај младић признаје да би то било сигурно радно мјесто са солидном платом, на којем не би стрепио од отказа или израбљивања.

Засад, каже он, нема никаквих назнака да ће му се ускоро пружити таква могућност, па остаје у Словенији.

Данијел Ђурић (26) из Петрова отишао у Њемачку

Он је напустио Правни факултет у Источном Сарајеву седам испита прије дипломског, изреволтиран чињеницом да је само неколицина њих стигла до четврте године и већ тада се, како тврди, знало ко ће добити посао у струци.



"Будући да сам дијете из радничке породице и да нисам од оних који посао траже на основу чланске књижице у некој партији, једино логично рјешење било је да све баталим и одем у Њемачку, јер сам завршио средњу медицинску школу", наводи Ðурић.У Њемачку је, каже, отишао након разговора са послодавцима који су тражили кадар медицинске струке, а будући да је завршио ту средњу школу и задовољио језичке критеријуме, запослио се као медицински техничар у Хамбургу. Тај посао тамо ради већ годину дана.

"Плата је довољна да солидно живиш и остане ти 1.000 КМ, што је код нас мисаона именица", истиче овај младић.

Тешко му пада што је одвојен од најближих, а на питање који су му планови Ђурић каже да му је план да се усавршава и заборави одакле долази.

(Независне новине)
(Фото: НН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Дује

30.01.2018 07:33

Ста после овога реци пилитицарима које ово ни недотице нити их интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сузуки 750

30.01.2018 08:06

Ма пусти младе, него Миле, хајмо ми на моторијаду у аугусту.

Name

Ре

30.01.2018 13:12

Па ја јос не знам никога да је отисао а да се вратио, бар ја не знам, није битно гдје је отисао, на било коју страну свијета...ја не знам да се ико вратио.

Name

Вирус

30.01.2018 17:09

Ма ти си слепац,врацају се у ковцезима јер овде је бацање у земљу бесплатно.Ста ове србетине за 20 г урадисе то турцима није посло за руком 500г и на крају нетребамо само политицаре кривити ста смо урадили за свој дзеп а ста за целокупну нацију

Name

Дзиги

30.01.2018 07:37

Зашто моји Срби немате коментара на ово. и ви из снсда и из пдпа и из сдс као и из осталих странака небитних као што сте и ви. Немате шта да кажете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2018 09:06

Хвала им од мене сто суте.

Name

јааа

30.01.2018 09:29

Само да ти кажем пријатељу. Није то САМО партијско запошљавање. Ево нпр ја сам (на жалост) члан СНСД-а од 2003., био активан, радио за странку кад год су звали, имам завршен државни факултет и сад морам паковати кофере и ићи ван. И нисам једини такав. То је прије кумовско, родбинско и сл запошљавање. Партијско је резервисано за напредовање и лактање.

Name

Дзиги

30.01.2018 11:41

Друже дзаба си бацио толике године у странци. Сви су исти. Слушамо сдс о Додику снсд о Мици. Шта рећи овај Додо издао вилу Мицо издао зграду кад то споменес главни коментар је имали су прије рата били имућни а народ луд па се опет удара у прса ради њих а суштина је да су то клосари и смрадови и у историји Српског народа нај већа срамота која нас коста!

Name

Браво

30.01.2018 07:42

Овај задњи ми се највише свижђа. Има став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катакомба

30.01.2018 08:35

И мени. Заборави ово све и диши сине. Само нека иду, срећно.

Name

ауди

30.01.2018 07:47

Тешко му пада што је одвојен од најближих, а на питање који су му планови Ђурић каже да му је план да се усавршава и заборави одакле долази................................. Браво Дјурицу, Гдје год је лијепо брзо се цовјек навикне. Сву срецу у успјеху ти зелим и да остварис своје циљеве али опет немој никад заборавити одакле долазис.Ипак су то твоји коријени ако их небудес цијенио ти неце ни други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.01.2018 08:07

У мене је сестра отишла у Њемачку с дипломом економског факултета. Да би се тамо запослила морала је као пунољетна уписати и изучити средњу медицинску школу. Посао у болници тамо је за њих тежак али шта могу. Ја сам неспособан за рад па и даље крадем Богу дане у Босни.

Name

Пикси

30.01.2018 07:49

Тамо су капиталисти, код нас робовласници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.01.2018 08:01

КАКВЕ БРОЈКЕ СПОМИЊЕ ПРЕМИЈЕРКА. САМО ЗАДУЖИ И СРПСКУ РАСТУЖИ.....!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

30.01.2018 08:18

Ово није срамота нашег политичара јер такве бирају његови гласачи. Срамота је што обични смртиници неће да изађу на гласање и придруже се противницима ове несреће, измјене законе и растјерају ову нашу несрећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзиги

30.01.2018 11:46

А друзе кад да престанемо да велицамо неке друге кад су сви исти. за кога ћеш ти гласати а да није већ био на власти и док је он владао било нам је исто ко и сад. Треба престати једне осуђивати а друге велицати и сложити се да су то све иста говна и снсд и сдс и пдп.....

Name

Републико моја

30.01.2018 08:26

Спремам се за Њемацку....јос само заврсни тест језика да полозим.Не идем сам,идем са дјевојком.Тамо цемо породицу основати,далеко од ове багре овдје.Инаце,ја сам љекар.....Заврсио медицину са просјеком високо изнад 9...Скоро прије 3 године.Две и по године сам радио као црв,али без плате...и без икаквих накнада,потпуно бесплатно-волонтерски.Трудом и радом сам мислио и посао добити,јер сам на тај нацин као дијете из радницке породице и факуктет заврсио.Било је то превисе наивно са моје стране.Ал постен цовјек увијек креце од себе....па отуда и таква моја нада.А док сам ја као црв радио,не гледајуци на радно вријеме....синови и кцери "разних вазних људи" су долазили и уговоре о раду одмах добијали.Ти исти који су и испите на "позиве" и интервенције полагали,ти исти којима се пацијенти гаде и смрде им,који зрно емпатије немају за људе који болују и пате,ти исти који од љекарског позива виде само статус и новац а пацијенти су негдје споредне улоге! Ако Бог да,превесцу и родитеље тамо и свим пријатељима помоци који буду зељели се извуци из ове таме.У овој дрзави се цини геноцид...политицара над споственим народом.И народ је крив,много крив.... Ова прица је прица многих младих квалитетних људи који се протјерују одавде,да не буду претња и стрепња олосу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеби сто додик прица

30.01.2018 16:38

Ово је истина а његов син незна ста је ИТ а води посöове висе од 20МКМ. ако има Бога охо мора пропасти.

Name

гастарбеитер

30.01.2018 08:41

Ја сам отисао 1969 без циља ста и колико дуго имао сам срецу радио сам у Сиеменсу до Пензине коју и сада узивам у Мüнцхену. Могу само да казем да сада код нас нити ко разумије нас а нити ми њих то су разлике у 100 година. 1919 славицу исто 50 година кад сам напустио Балкан. Прослог љета у аутобусу поред цутње и замисљених путника понаекад се цује на Коментар "боље било ста на вријеме" него послије мјесеци или никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретн пут

30.01.2018 08:46

Савјт за све који иди да мало испитају обавезно узмите осигурање за то вријеме и вратите се на вријеме или кад будете кренули не заборавите да имате 300.-€ па макар позајмили у аутобусу. Сретан пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2018 09:05

И ја сам аустријси пензионер инаце би био гладан молим све оне који су се снасли да помогну другима да додју до посла код нас ко ради је роб док у савременом свијету господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

30.01.2018 09:11

Десет година су ми два сина у њемацкој како им је кад један од њи вози мередес 80 хиљада еура купио стан на мору има пара за одморе и којекакве луксузе.Ви патриоти гласајте за сендвиц и пиво и играјте бинго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и других

30.01.2018 09:57

Велики је број оних превелики који це свој глас дати снсд.Није то бас сендвиц.Према подацима завода за статистику у Републици Српској има 65.000 оних који имају плату преко хиљаду км.Преко 90% тих запослених су. у ентитетским органима министарства,јавна предузеца,разне агенције и фондови,народна скупстина.И јос када се узму цланови њихових породица,кумови,пријатељи.Па затим запослени на дрзавним јаслама који имају испод 1.000 км.То се зове купљени бираци

Name

Коо

30.01.2018 10:01

Најбитније је да он има мерцедес од 80к који је вјероватно купљен на кредит. Љепота од зивота.

Name

Зворник

30.01.2018 10:07

Прица мени скоре један фрајер и каземи слусај ба није висе ни Њемацка као некад а знам да никад није био у Њемацкој.

Name

Злаја

30.01.2018 12:33

Одговор ономе сто се зове КОО. Ја имам 19 нових аута и сви су купљене на лизинг из разлога сто Њемацка Дрзава разним пореским олаксицама даје могуцност својим градјанима да користе нове Аутомобиле. (ти аутомобила су купљене у задње 3 године и јос увијек су сви и мом власниству) Ако је то теби понос да имас голфа двицу 30 год старог за кога си платио 5000 КМ у кесу и тај голф је само твој и ницији други онда си ти глуп као ноц и молим те немој никад отици из те Дрзава. Молим те остану доле.

Name

цдблука

30.01.2018 09:35

Браво! Ови млади људи пуцају самар и насим политицарима и насим приватницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамбург

30.01.2018 10:24

Зашто овај Ђурић не упише правни факултет у Хамбургу, него ће читав живот бити медицинска сестра. Вјеројатно зато што Њемачка држава не жели да финансира школовање младих људи. Требао је израчунати колико је Република Српска уложила у њега док је дошао до пред крај правног факултета, па да својој отаџбини врати те паре и онда нека је слободно заборави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

30.01.2018 12:21

Браво Ево га јос један који све зна. Хајде да те мало подуцим . Дрзавни Факултет у Њемацкој је јефтинијих од насег. Ако имало имас мозга требао би знати да та Дрзава (БиХ) не цијени знање него полтронство као сто је твоје. И молим те када зелис несто да написес распитај се прије тога јел колико видим ти Зивис у познатом троуглу Мркоњиц Прњавор Мајдан. Било би лијепо да прво видис мало свијета па да онда о томе писе с.

Name

Срна

30.01.2018 12:25

То млади само идите.....идите и овде се недајте ни сахранити нека тајкунима остане ова прћија клосарска задузена....бјезите овде сте градјани другог реда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

30.01.2018 20:42

Бегај куд ко може док је време