Царине блокирају развој привреде

Привредници из БиХ одлажу увоз машина намијењених модернизацији производње надајући се да ће, након више од двије године, почети примјена закона којим би били ослобођени плаћања царине приликом увоза тих машина.

Босна и Херцеговина 29.01.2018 | 17:09
Царине блокирају развој привреде
У Привредној комори Српске наглашавају да даџбине блокирају модернизацију производње.

''Због овог предугог чекања привредници су доведени у неугодан положај'', наглашава Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Више од 20 машина из Кине и Јапана прошле године било је на чекању, наводе у Спољнотрговинској комори БиХ. Надају се да више неће бити пролонгирања давно пробијених рокова.

''Ако узмете у обзир да једна машина кошта између 200 и 300 хиљада марака а да је царина која се тренутно плаћа на њу у просјеку од 5 до 15 одсто лако је израчунати колико је то привредницима удар на њихово пословање'' додаје Огњенка Лаловић, директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ. 

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да Одлука о условима и поступку остваривања права на ослобођање од плаћања увозних дажбина чека зелено свјетло Савјета министара БиХ.

'' Уколико Савјет министара БиХ сутра усвоји ову одлуку врло брзо ће почети и њена примјена, 8 дана након објаве у Службеном гласнику БиХ и практично врло брзо ће се створити услови да привредници могу увести ту опрему за производњу без плаћања даџбина'', изјавио је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.  

Нови Закон о царинској политици БиХ донијеће и друге погодности, а док га не буде у пракси, домаћи привредници одлагаће модернизацију производње. 

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ин

29.01.2018 22:41

Брига политицара за модернизацију производње они нас радије врацају уназад где су масине биле непознаница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триесте

30.01.2018 07:54

Кад би нас могли натјерати да и хљеб увозимо и плаћамо царину...

ОДГОВОРИТЕ