Директори у РС у раљама политике

Као руководилац у јавним компанијама у Српској готово је немогуће постићи резултат, чак и ако је реч о најстручнијој особи.

Република Српска 23.01.2018 | 08:33
Директори у РС у раљама политике
Ово је оцена приватних послодаваца на пословање и организацију рада јавних предузећа у Републици Српској, која су постала носици милионских губитака, иако имају монопол. Разлог за то јесте што политика именује руководиоце јавних предузећа и наређује им како да раде, кога и колико људи ће да запосле.

''У оваквим условима никада не бих био директор ниједног јавног предузећа. Шта бих могао да урадим када би ме условили да морам примити људе који уопште нису обучени да раде послове за које су примљени. Могао бих да само правим губитке'', оцењује за „Еуролиц“ председник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.



Каже да постоје и руководиоци који нису компетентни за послове за које су именовани и да су у таквим случајевима резултати катастрофалнији.

Доказивање

Шкребић признаје да би неколико људи из јавног сектора запослио у својој компанији, али не жели да их именује.

''Било би некоректно да их именујем, али има заиста и професионалаца у јавном сектору. Нажалост, на површину су испливали они други'', додаје Шкребић.

Да се њега пита, на чело јавних предузећа били би именовани само они који су се доказали у приватном бизнису.

Одговор на питање зашто су неки директори на позицијама годинама иако праве губитке, по свему судећи је тај што је загарантована прилично висока плата, која уопште не зависи од резултата рада. У приватном бизнису важи једноставно правило: колико зарадиш, толико имаш.

„ЕуроБлиц“ је тражио биографије неколико директора јавних предузећа, те их питао да ли знају чиме ће да се баве по истеку манадата, да ли ће наставити у јавном сектору или би радије каријеру наставили у приватном бизнису. Биографије већине њих су импресивне, а ретки признају да су у доношењу пословних одлука ограничени.

Директор „Жељезница РС“ Драган Савановић каже да у јавним предузећима, попут ЖРС, постоји неупоредиво више захтева, регулативе, разних утицаја попут синдиката или тога да „морате да задовољите чак и географске критеријуме при запошљавању“.



''Увек се пита ко је одакле дошао'', каже Савановић за „ЕуроБлиц“.

Шта ће радити када једног дана не буде директор, за сада каже да – не зна.

''Немам став о томе. Када се то деси онда ћу размислити'', закључује Савановић.

Монопол у производњи и продаји електричне енергије у Српској има „Електропривреда РС“, а на њеном челу је Жељко Ковачевић.

На наше питање да ли размишља који ће посао да обавља након што не буде директор ЕРС и да ли би радије био у приватном или би наставио у јавном сектору, из Службе за информисање су нам рекли да је он тренутно и универзитетски професор и да ће то бити посао који ће наставити да обавља и по престанку других функција и обавеза.

Компетенције

Из „Електрокрајине“ Бањалука, предузећа који снабдева нешто више од половине потрошача у РС електричном енергијом, нису нам одговорили да ли директорка Сека Кузмановић размишља којим послом ће да се бави када не буде на овој руководећој позицији на којој је од 2011. године. Кузмановићева цели радни стаж ради у овом јавном предузећу.

Једно од ретких јавних предузећа за које се не вежу афере и које послује позитивно јесте „Аутопутеви РС“. Директор предузећа Душан Топић је радно искуство стекао, како нам је речено у овом предузећу, обављајући најсложеније послове како у јавном тако и у приватном сектору, а његове компетенције препознале су и међународне организације, које су у РС и БиХ реализовале неке од најзначајнијих инфраструктурних пројеката.



''Будући да је његов мандат у току, господин Топић, бар тренутно, не размишља о другом ангажману. Да ли ће професионалну каријеру по истеку мандата наставити у јавном или приватном сектору одлучиће када за то дође време'', речено нам је у Аутопутевима РС.

На службеној интернет страници „Путева Републике Српске“ не може се прочитати ништа из биографије в.д. директора Ненада Нешића, осим да је дипломирани правник. Нешић је за „ЕуроБлиц“ само рекао да је пре него што је дошао на ову позицију, пре годину и по, радио у приватној фирми и у полицији. На остала питања није желео да одговори.

Политичари непожељни у приватном бизнису

Директорка „ГС – Творница машина“ Травник Сњежана Коепрунер рекла је за Н1 телевизију да у своју компанију никада не би запослила ниједног политичара из БиХ.

''Моја фирма би пропала да је водим овако како наши политичари воде земљу'', изјавила је она.

Коепрунерова каже да прави лидери, без обзира на којој позицији да се налазе, имају визију за десет година и да се у складу с тим и понашају.

Директори

Жељко Ковачевић, директор ЕРС: Импресиван ЦВ

Основне студије је завршио на Правном факултету Бањалука, на којем је стекао и магистерско звање, а докторирао на Универзитету Мегатренд у Београду. Ангажован је као универзитетски професор на предметима Основе економије и Међународна економија на Независном универзитету у Бањалуци.



Има дугогодишње радно искуство на значајним менаџерским функцијама у привреди и јавној управи - министар енергетике, директор „Електрокрајине“, руководилац и инспектор у УИО БиХ, управник царинарнице у Управи царине Бањалука, републички војни тужилац, те директор штампарије „Братство“ Бихаћ. Био је регионални менаџер за Балкан и Југоисточну Европу за неколико италијанских компанија у области прехрамбене индустрије.

Сека Кузмановић, директорка „Електрокрајине“

Звање инжењера електротехнике стекла је у Сарајеву 1977. године, а магистрирала је на Универзитету у Новом Саду, на Факултету техничких наука 2003. године. Цели радни стаж провела је у „Електрокрајини“, од тога више од 25 година на руководећим позицијама.



Душан Топић, директор Аутопутева РС

Звање дипломирани инжењер грађевинарства је стекао на Грађевинском факултету у Београду. Каријеру је започео у „Нискоградњи“ Добој, наставио у приватној компанији „Партија“ као директор и одговорни пројектант за конструктивну фазу.



Ангажовала га је и Шведска државна агенција за помоћ и Међународна групација за управљање пројектима. Као инжењер за стамбене објекте радио је у Међународној православној добротворној организацији, а ангажовала га је и једна јапанска компанија као инжењера за мостове и заменика сталног инжењера.

Радио је и у „Путевима РС“ као главни инжењер за планирање и развој путне мреже.

Драган Савановић, директор „Жељезница РС“: Из „Топлане“ у ЖРС



На ову позицију дошао је с места директора „Топлане“ у Приједору, али каже да је у каријери радио и у приватној фирми, као и у другим јавним предузећима пре рата. На питање да упореди управљање у приватном и јавном сектору, Савановић каже да је одлучивање много лакше у приватној фирми.

Извор: Еуро Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Харис

23.01.2018 07:37

Зато и нема успјешности докле год ухљеби прсте трпају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај

23.01.2018 08:09

Погледајте све . Днс ов кадар Савановић , жељезнице, (аутопутеви Топић, а све држи Слободан Станковић) путеви Нешић , е мој Додик дзаба ти Вучић и сви изгубићес изборе због , оваквих директора , и Тегелтије и Цвијановићке , народ је гладан и гласаће у инат свима овима а онда Шпирић, Стевандић, Шкрбић, три најљигавија човјека у Републици Српској , народ ће гласати против њих а не за опозицију

Name

Лаза

23.01.2018 07:50

Није тачно да нема успјешних али је тачно да они који знају да послују не одговарају власти која их тјера да поднесу оставке. Јасно је да критериј није успјешно пословање, али јесте извлачење лове из предузећа за партију која те поставила и која те држи или за политичког гуруа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

23.01.2018 08:25

Брука и срамота увјек се казе од два зла бит се мање а ови како су постављени су нај вее зло. Радио сам од 1969 до 2006 у Сиеменс на доста мјеста и упознао сан доста способних људи али то се немозе упоредити са багром код нас. Сиеменс има 12000 својих уценика Акције су данас 124€ има близу 400000 запослених вриједних радника и ја се поносим тиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

23.01.2018 08:31

Највише су у раљама и свога не знања. Многи су купили дипломе и постали директори. Ушли у криминал и уцјењени од власти због тих ствари. За власт морају да лижу и властити измет. Чак то раде са слшћу што је интересантно...Позззз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

23.01.2018 09:27

Прво постали директори, па онда купили диплому.Такав је пут

Name

Бетовен

23.01.2018 08:32

Овај Ковацевиц са својим титулама је смијесан. У питању је обицни дилетант. Не зна ни један страни језик, какав регионални менадзер италијанских компанија и професор медународне економије?Све њргове титуле и функције су ствар корупције и блиске везе са Небојсом Радмановицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

23.01.2018 09:01

Што би рекао хер Жика Павловић:Све мој до мојега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

23.01.2018 09:30

Приватници коментарису директоре хаха, а јесте сви постено стекли своје фирме И богатства...бас су смесни, колико су само пореза утајили на поцетку, колико њох је добило разне кредите...које никада нису вратили....за мене када подвуцем паралелу ради се о истоме били лево или десно исти су....краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бип

23.01.2018 09:42

Додјите у Брод, па да видите чуда. Директори су људи који су спремни да ни о чему не одлучују, буду послушни пулени, али за њих је то "5 минута славе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.01.2018 10:55

ЗНАТЕ ЛИ КО СУ ОВИ ЉУДИ. КО СУ БИЛИ . КО СУ САДА А ШТО ЈЕ НАЈГОРЕ ГДЈЕ ЋЕ БИТИ .ШТО ГОРЕ ТО БОЉЕ.НАМА НЕ ТРЕБА НИ ОДГОВОРАН НИ ПАМЕТАН .УПРОПАСТИ УСТАНОВУ ИЛИ ФИРМУ И СКОЧИ НА ВРХ.НЕКАДА СЕ СКАКАЛО ИЗ АВИЈОНА И ХЕЛИКОПТЕРА А САДА СА СТОЛИЦЕ НА СТОЛИЦУ СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ