Од марта нови проблеми са пасошима

На помолу су нови – стари проблеми са издавањем пасоша у Босни и Херцеговини. За два мјесеца истиче уговор са Милбауером. Шта ће бити након тога нико не зна, јер нови понуђач није изабран.  

Босна и Херцеговина 22.01.2018 | 19:29
Од марта нови проблеми са пасошима
Због сложености тендерских процедура, врло је могуће, да ће се грађани поново суочити са чињеницом немогућности издавања пасоша.

Милена Кнежић из Банај Луке није жељела да ризикује и чека последњи тренутак. И прије истека датума дошла је да продужи пасош.

’’То је лични документ који је нужан свакоме од нас. Мени лично треба због посла, не могу нигдје да одем без пасоша. Зато сам и дошла раније, мјесец дана. Генерално, то је велики проблем. Не знам зашто се уопште доведемо у такву ситуацију’’ – пита Кнежићева.

Зашто – грађани не знају. Знају надлежни, али увијек имају оправдање.

Агенција за идентификационе документе БиХ расписала је тендер за избор понуђача за набавку пасоша. Међутим, пред сами крај затварања понуда услиједила је жалба. Текст тендерске документације био је споран за француску компанију Џемалта, која је била један од заинтересованих кандидата.

Сада је све запело у Канцеларији за разматрање жалби БиХ. Одлука је већ требало да буде донесена почетком јануара, али није. Рок је продужен. Из ИДДЕЕА-е  поручују да раде све што је у њиховој моћи, али без сигурног обећања да грађни неће остати без пасоша.

’’У име директора ИДДЕЕА господина Арифа Нанић потврђујем да ће ИДДЕЕА предузети све законом прописане активности у циљу да се изврши благовремена набавка образаца путних исправа, те осигура континуитет у испоруци, како грађани Босне и Херцеговине не би остали без путних исправа’’ – одговорили су БН телевизији ИДДЕЕА-е.

Компанија која побиједи на тендеру, потписаће уговор на четири године. Посао је тежак 25, 5 милиона марака без ПДВ-а. Двије су компаније Милбауер и њемачки Веридос.

Милбауер за четворогодишнеј снабдјевање пасошким књижицама тражи 28 милиона са ПДВ-ом, а “Веридос” тражи чак 53 милиона марака.

У ИДДЕЕА-и тврде да нема фаворизованих и да је закон о јавним набавкама БиХ испоштован. Међутим, чињеница је да се грешке понављају.

У ситуацији да цијела земља и сви њени грађани зависе од једне фирме дошли смо још прије 10-ак година. Тада је посао штампања личних карата, а касније и осталих докумената, директном погодбом, дат предузећу Милбауер д.о.о Бањалука.



БН телевизија 

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

НН

22.01.2018 18:36

Шта год треба обичном грађанину проблем.Ја ДРЖАВЕ,ја ПРЕВАРАНАТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пасос

22.01.2018 19:42

А засто дрзава да плаца пасос? Ја не разумем засто би дрзави било у интересу да народу олакса одлазак. Засто уопсте дају новац некој фирми за стампање? Расписите тендер, па фирма која нуди најнизу цену пасоса та нек добије тендер и тацка. Без икаквог уцесца дрзаве. Стампање пасоса не коста ни 10 км а овде се наплацује много висе и јос од дрзаве 28 милиона. Безобразлук. Дрзава не треба да даје ниста за стампање. Ко понуди најнизу цијену за стампање градјанима тај нек има посао а онај коме треба пасос тај нека га и плати. Маса народа не путује нигдје, гдје је логика да они сносе део троска за путне исправе оних који имају новца за путовање.

Name

херцеговац

22.01.2018 20:26

Пасоши су подјељени дјеци, пензионерима, активистима СНСД-а и још понеком неупућеном случајном пролазнику. За остале нема у слободној подјели. Остали нека се јаве у СНСД, уз пасош ће добити прегршт обећања и путоказ према Европи. Срећно у неповрат!

Name

Ре херцеговац

22.01.2018 20:59

Херцегови су бистри и паметни људи и не би тако писали. Хоћемо ли се и ми Бошњаци јављати у СНСД за пасоше. Криво пишеш, проблем је у Савезу за обману.

Name

Ре пасош

22.01.2018 22:10

Чова прича ти је у најмању руку дебилна. Чуј шта ће нам пасоши, па да што прије нагулимо одавде. А маса ионако издваја за све и свашта, па што неби и да још ово мало способних за рад што прије не разгули.

Name

Пасош Ре;

22.01.2018 22:38

Колико си у праву ниси ни свјестан. Али коме причати?

Name

боро

23.01.2018 00:05

коме треба овај пасош , имамо пасоше Србије и Хрватске шта ће нам ова биљежница . Важи ли гдје ово осим петком на сточној пијаци .

Name

ббеееее

23.01.2018 19:20

Пикал се онај најновији бајин пасош.

Name

Одлазак

22.01.2018 18:47

Народ ће бијежати и без пасоша.Не треба нам.Јебали сте државу сад владајте њом.Ето Вам је.Само клепајте.Један је живот па народе бијежите на вријеме.Гледали сте азиланте из Африке како бијеже преко мора чамцима.Е тако треба.Само јака воља.У Аустрији 2800 еур плата и неради се субота и недеља.Све регулисано.Никад се не враћам.Никад у тај СМРАД од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТ

22.01.2018 19:38

Ко ти то исприца пријатељу. ја сам послије основне сколе отисао за Аустрију. Средњу сколу сам заврсио у Аустрији. Сада радим 4 Смјене ( Субота, Недеља, Празници) и немам тих 2800€

Name

Ре

22.01.2018 19:44

Народе !!! Бијежите у Њемачку или Аустрију.Ја сам 1 год. како сам отишао и Вама савјетујем што прије.Посла има колико хоћеш.Све фабрика до фабрике.Нормалан живот.Нема ГАЗДА сероња као тамо.Плата добра.Не знам шта чекате.Долазите народе што да будете биједа и сиротиња.Остаћете сиротиња тамо нема напретка НИКАД.Посла колико хоћеш.Једноставно милина.Све слободне дане користим као човјек не пада ми на памет да дођем тамо НИ НА ВИКЕНД.Никад нећу доћи ни на 2 дана сматрао би то пропалим данима.Тамо је јад и смрад.Боже сачувај.Стварно не знам шта чекате ? Живот уређен.

Name

Ре АТ

22.01.2018 20:04

Шта ће ми причати кад зарадим.Дођи у Граз па се распитај.Фирма која иде по терену и уређује корита ријека.Дзаба си ти провео толике године а ја само 1 год и боље се снашао од тебе.Можда лажеш да не би довео неког свог да му не би помогао.Ја ћу довести кога будем могао од фамелије до пријатеља.Само полако.А ти можда нећеш па лажеш како је тешко.И мени су тако лагали док нисам стигао и почео радити.Лажовчино матора.Срам те било.Сигурно живиш као пас па ти сви криви.

Name

Па

22.01.2018 20:17

Баш ми је драго што вам је тамо добро и како кажете више се не враћате вамо ни за викенд. Нека нека вас. И мени је више него добро овдје иако нисам ни са црвеном сектом ни са овом опозицијом што само јауче

Name

Ре ПА

22.01.2018 20:51

Зависи шта очекујеш од живота ?

Name

Па

22.01.2018 21:08

Ре па. Шта да очекујем? Ништа посебно. Боже здравља и то је то. Није да се има а није ни да се нема. Живим живот сасвим нормално.

Name

АТ

22.01.2018 21:34

Лазовцина си ти Нисам реко да се немозе зарадити. Али то са 2800€ да нерадис викендом је лаз поготово у Гразу. Ја сам у близини Линза дје су веце Плате него у Гразу. А то и помагању немас ти појма и о зивоту поготово. Цитава породица ми је доле овдје сам досо сам и без ријеци знања њемацког сам успио заврсит сколу и имам хвала богу фин посо ( нисам нормалан радник) виса позиција и цитаву породицу помазем. а тебе зивотињо једна сто те је неко довео и добио си све на тањиру сад се ту правис паметан и лазес народ како је овдје све као у рају. На поцетку сам се сколово и јос 2 посла екстра радио да би мого презивит и помагати породици

Name

Ре

22.01.2018 22:39

Да, најгоре је вани а најбоље је у РС, вани ко је отисао није се вратио јер сви раде по 3 смјене, немају времена да се врате, најбоље је у РС, укидај пасоше, има и овде посла, кака Еуропа поред своје земље

Name

Основац

22.01.2018 22:39

АТ@ Господине,научите се бар пристојно и колико толико тачно научити писати!Не каже се "дје" и "школово",него гдје и школовао!Даље ћемо све полако .....

Name

борац

23.01.2018 04:47

Истина најбоље године сам провео у Аустији и петком се радило до један субота недеља наравно ако ниси у полицији или портир.Код Скребе у Теслицу ако не исунис норму остајес дузе на послу а он се бори за радницка права каква дрзава нисмо ми ни дрзавна депонија.

Name

Ре АТ

23.01.2018 06:32

Не знам у којој фирми ти радиш али не можеш ми написати да лажем кад напишем да је десет пута овде боље него у РС.Зашто да лажем народ ? Не разумијем те.Добио сам добар посао ал сам учио језик за разлику од твоје генерације која зна само за крампологију и лопатологију.

Name

ЕР

23.01.2018 07:12

То је заблуда циста. којих 2800

Name

ре ЕР

23.01.2018 10:13

Ако си ти не снађен не значи да су и други не снађени.Млади људи иду са ЗНАЊЕМ језика и ДИПЛОМОМ а ти ко зна гдје ћумураш па ти је тешко и одвраћаш овај јадни народ да не иде.Вратили се само нерадници а нормалан свијет једва чека да оде.Врати се и ти ако ти је тешко и скуп стан

Name

АТ

23.01.2018 23:00

Крамп и лопата висе су за тебе када цистис та ријецна корита. За информацију ја сам ЦНЦ Програмирер и тај алат ми није потребан. А сто се тице њемацког знам га сигурно боље од тебе како бих заврсио сколу инаце у Аустрији. Зивот овдје 10 пута бољи? Свако доле у РС ко ради свој посо како треба ( не да сједи по кафанама а мустерије нека цекају или квалитет уби бозе) има бољи зивот него ми овдје. Наравно има и људи сто немају ниста а радили би ( таквим сам вољан увијек помоци) А има и оних сто само кукају па када их доведес и средис им посао онда то није за њих ( теско, ради се дуго,викендом, ради се ноцу...) Толику плату сто ти прицас има мој пријатељ сто ради на терену по аутопутевима. ради се љети нема одмора онда зими нема посла минимално 4 мјесеца а та 4 мјесеца мора да презиви са примањима од 1100€. Сад ти рацунај док поплаца стан, резије и осигурања да ли ту иста остане. Ако ти је исто тако сезонски посо по терену па и да разумијем да имас плату 2800€ инаце ми је нереално осим ако си бас на некој висој позицији.

Name

Ста Кукате,

22.01.2018 18:57

сваки мало веци криминалац ,на брзака изради пасос,где лези проблем ;сто је потребно евидентирати серијске бројеве документа "са би то неко водио евиденцију на дрзавној разини богами треба и плацати то ,и саса кукају " како поставити неког свога ганстера од кога це сви помало имати корист 'стампали или не ја га не требам када га будем требао ; извадит цу евро пасос на одређен рок вазења 'радије њима плацам него овим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда земља

22.01.2018 19:03

У земљи лудака ниста није цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Земљ Лудака,

22.01.2018 21:07

видите дановац поквари политицаре ,од те силне накрадене лове побјеснили су ,није им до народа ,ко до малог миса русе краду распродају сверцају 'такмице ко це висе да унисти ,не зелим претериват процитајте дневне цасописе брез да би се около фијакали;лудаци сами се хвале које висе стете нанео нема цим се не баве само да би они били оковани златом возикали авионцицима по морима на насе троскове "стварно незнају се уставити ,помахнитали са ,ама сви .

Name

баја

22.01.2018 19:06

Нема висе одлазака из земље кад ко хоце и куда ко хоце; има посла овдје да се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

22.01.2018 19:19

Ове пасосе треба и забранити да се стампају ми овде свакако се третирамо као индијанци градјанска права се по закону крсе дјеца једно има право на дјеци доплатак друго нема то је само код нас нигдје висе на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иво

22.01.2018 20:20

То је њихов нацин да спријеце одлазак младих а ниста ти не нуде за нормалан зивот,вец се кувај у Босанском лонцу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауто Бан 3

22.01.2018 20:46

Хрвати хрвстске,срби српске пасосе у Бих извадити и нема гузве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

22.01.2018 22:37

Нетребају срби у рс-у имају свој пасос.

Name

Јонатан

22.01.2018 20:51

Кад неки срби Русију покусавају да преваре лазним јабукама из Пољске ста оцекивати да раде свом малом народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејо

22.01.2018 21:06

Ста би са пасосима сто је Додик стампао ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;

22.01.2018 22:36

Јој Дејо које питање.Гдје су они млади СНСД и њихова уцитељица,подијелисе пасоше сиротињи и сад сви могу с њима до Лактаса. Који смо ми ретарди мајко мила.

Name

Ккккк

22.01.2018 21:22

Ја чуо да је један врло душеван министар гурао прво Французе а потом баш овај "Веридос" и њихову понуду од 50 и нешто милиона, на рачун Милбауера и њихових упола мање милиона. Ал' вјероватно није истина јер је то један врло поштен чо'јек, и све у свему један најбољи министар, и све тако... Ал' немој да би неког гуја ујела да изусти његово име јербо ће он одма' да завири у базу података, па да мало видимо ко је тај који је то рек'о, па да ми мало видимо гдје је тај ономад био, и шта је тај ономад радио, и шта ми то све о њему можемо сазнати... Јербо он је способан, и поштен, и изнад свега противу мита, пљачке и осталих корупција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрмак

22.01.2018 23:13

Не зели нико тај пасос јер не представља дрзаву иза себе.тзв бих је само -карикатура коју користи запад за своје потребе..Кад се распане,ако Бог да ускоро,сви це имати своје пасосе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2018 20:19

Па ето, ти узми онај СНСД пасос и разгули.

Name

србадија

23.01.2018 00:13

како ба криза за пасосе, а неки дан у БЛ дијелили на улици наке пасосе!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

визакриза

23.01.2018 00:14

Ста це вам пасос кад немате пара за путовања у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Негро

23.01.2018 01:29

Који је ово дрзавни криминал за не поверовати.Дрзава нема своју стампаарију да станца своје пасосе па да плаца толике милионе заиста ван сваке памети.Све политицаре који су у овај криминал умесани на дозивотну робију без могуцности помиловања јер су ојадили све сто се могло и у Српској и у Босни и Херцеговини.Један пасос за стампање обицан паприр није ни десетак марака а мајмуни од политицара баратају милионским цифрама,матер вам јебем лоповску!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.01.2018 04:38

Једина могуцност властима да зауставе исељавање ко це гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тумач

23.01.2018 11:41

Проблем је у томе што ови што одлазе пријављују се за гласање у одсуству и ускраћују могућност крађе на изборима. То је проблем овом режиму, јер ти људи који су отјерани, свакако неће гласати за своје прогонитеље (тј. Секту црвену). Ја ћу гласати за СНС у Р.Српској, јер сматрам их најразумнијима и најобразованијима, а за предсједника такође за кандидате из реда опозиције.

Name

питам

23.01.2018 04:53

Какви проблеми то це да коста федерацују нама је баја настампао пасосе али да са њима немоземо отици остајте овдје и гласајте мазгови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

23.01.2018 06:48

Кад це на пасосу стојати грб Републике Српске-никад!Милокрад лазе властити народ!У затвор це ускоро највеци демагог српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ментоли

23.01.2018 14:13

Није он толики демагог колико сте ви, његови гласаци и симпатизери, заостали.

Name

Јавор

24.01.2018 18:13

Бице, бице. Хахахах. Оде јос један директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС до гроба

25.01.2018 12:55

Шта ме брига, мени је ДРЖАВА издала пасош, са природним љепотама и туристичким одредиштима ДРЖАВЕ, а пасош тзв. БиХ не признајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоки

25.01.2018 19:25

Ја имам овај пасош БиХ, који сам ја њега био извадио прије три године. Тако, да сам ја сада миран 10 година. Да ја ово не морам нити да вадим овај БХ пасош наредних 10 година. Док мени не буде овај истекао. А тада се и ја ово надам да ће се ова криза са овим беха пасошем рјешити. И да се неће нити ово више спомињати. Нити ћемо ми овако то више нешто и чути. Како нема ових пасошких књижица. И како је ово несташица са њима. Да ће се ове године коначно то рјешити.Или, барем ово идуће године. Да ће се проначи нека и фирма.Која ће ово издавати, и штампати ове наше пасоше. Да ће то ићи својим нормалним током.А како и ја видим овамо да многи не признају овај БХ пасош. Да више ово воле ове друге пасоше.Који су оно ово из Србије,и Хрватске. Него те наше. Као и да они њих не признају. Другачије бих они ово и говорили, да ова Србија, и Хрватска не издају ове своје сада пасоше овим босанским Србима, као и овим босанским Хрватима. Јер, онда не бих нити могли нигдје макети из ове и БиХ. Да немају они ово њихове пасоше. Ових других сада држава.

ОДГОВОРИТЕ