Радници Жељезаре штрајкују глађу

Више од 300 радника Жељезаре Зеница данас је ступило у штрајк глађу с циљем да њихов власник Влада Федерације Босне и Херцеговине испуни обећања која су им дата отворењем стечајног поступка.

Босна и Херцеговина 22.01.2018 | 12:09
Радници Жељезаре штрајкују глађу
Након што су у неколико наврата блокирали магистрални пут М-17 и улаз у Зеницу радници Жељезаре данас су одлучили рискирањем својих живота покушати натјерати Владу ФБиХ да испуни оно што им је обећано.

Предсједник Синдиката радника Жељезаре Зеница Авдија Халиловић је изјавио да су до сада 27 пута сједили с министром и представницима Владе ФБиХ с циљем рјешавања проблема, али да никаквих помака од разговора нема.

"Ово је једина опција која нам је преостала. Затварали смо путеве, одржавали састанке, направили договоре, а ништа нам нису испунили. Стечај је покренут, а обећано нам је да ће Жељезара, исхрана и грађевинска оператива потписати уговор с Митталом. Међутим, од тога нема ништа, а ако је тако, ми хоћемо наших 13 плаћа, увезивање стажа и отпремнине како би људи отишли на биро", изјавио је Халиловић те додао да не траже насилно потписивање уговора с АрцелорМитталом.

Радницима Жељезаре Зеница је обећано да је до сада требала бити договорена сарадња с АрцелорМитталом те да су се на штрајк глађу одлучили јер људи немају више ни новца да хране породицу, а ни времена да чекају.

У петак је у дирекцији Жељезаре требао бити одржан још један у низу састанака представника АрцелорМиттала, министарства и радника Жељезаре Зеница, али то се није догодило.

"Нама су остали само још наши животи. Ако је један рудар морао себи одузети живот да би се Влада ФБиХ уозбиљила, значи да неко од мојих 340 колега мора направити проблем да би њихове породице живјеле. То је стварно апсурдно", додао је Халиловић.

Министар Џиндић је у неколико наврата обећавао да исхрана Жељезаре Зеница, осим за АрцелорМиттал, оброке може припремати и за руднике. Реализација ни овог обећања никада није испуњена.

"Као што сам рекао, ми хоћемо резултате, а не обаћања. Одржали смо 27 састанака, разговарали смо, али резултате никада нисмо видјели", закључио је Халиловић.

У дирекцији зеничке жељезаре биће одржан састанак на којем ће бити усаглашене активности на спровођењу штрајка глађу, а Халиловић је апеловао на службу Хитне помоћи да буде у приправности због старосне доби и лошег здравственог стања радника Жељезаре који ће данас ступити у штрајк глађу чије ће трајање зависити о конкретним активностима Владе ФБиХ као њиховог власника.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Квргаво Дрво

22.01.2018 11:13

Није ми јасна једна ствар не радити толике мјесеце и долазити на посао чим ти није дао плату до датума када је требао одмах штрајк упозорења јер овако се само завлаче мјесец по мјесец. Одмах ми паре дај јадан био не радим што те волим ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћиро

22.01.2018 12:05

Они су увреда за све раднике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћиро

22.01.2018 12:10

Извињење, мислио сам да су у питању радници Жељезнице РС! Извињење велико!

Name

Ре

22.01.2018 13:51

Они су примјер за све обесправљене раднике.Влада ФБиХ им је одобрила 2,6 милиона да их један дио збрине(мислеци тако да их ослаби),они узели паре и сад јос јаце страјкују док се сви коморати не рјесе.Наравно из страха бит це им испуњени сви захтјеви у наредних неколико дана.Страх прелази на другу страну а ово је тек поцетак ста их цека у наредном периоду.Пензионери борци...

Name

Ре циро

23.01.2018 06:40

Глуп си

Name

Синнy Боy

22.01.2018 12:29

Није ли власник жељезаре у Зеници онај власник рудника Љубија? Које су ово игре и подметања. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

22.01.2018 13:06

СРБИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ШТРАЈКУЈУ ГЛАЂУ!?!?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

22.01.2018 16:56

Боли њих она ствар сто ви страјкујете гладју,јер и сав остали народ гладује и без страјка.Само сила и раволуција мозе отјерати ову багру са власти у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ