Повреда Фелдина, Џексон као "муња", пораз Звезде!

Кошаркаши Макабија победили су код куће Црвену звезду са 89:75 у 19. колу Евролиге.  Нестало је горива, трепће црвена лампица. . . Још се и Фелдин повредио! Звезда поражена на гостовању Макабију у Тел Авиву.  Звезда пала, а Џексон јој није дао да устане! Црвено-бели изгубили на гостовању Макабију. Бивши плејмејкер Цедевите преломио меч са 17 поена у последњих десетак минута.

Кошарка 18.01.2018 | 22:00
Повреда Фелдина, Џексон као "муња", пораз Звезде!
Макаби је победио понајвише захваљујући нестварно брзом Пјеру Џексону, повреди Џејмса Фелдина и умору Звездиних кошаркаша који су у жестоком ритму од четири утакмице за осам дана.

Најбољи је код победника био Пјер Џексон са 22 поена, Алекс Тајус је убацио 15, а Диандре Кејн 14. У Звезди се истакао Бјелица са 13, те Рочести и Лесор са по десет поена.

Макаби је већ од почетка меча успоставио брз темпо игре у ком се уморни играчи Звезде нису најбоље снашли.

Уводне поене на мечу је постигао Рочести, уследило је неколико неискоришћених акција после тројке Бјелице па је Макаби после четири минута водио 12:5.

Уследила је мања серија Звезде која је дошла до 14:14 ношена Диланом Енисом у нападу. Фелдин је био ван ритма, Рочести није добро чувао лопту коју су црвено-бели олако губили па је Макаби до краја прве четвртине водио 23:16.

Друга четвртина донела је још већи енергетски пад Звезде и главобољу за Душана Алимпијевића. Повредио се Џејмс Фелдин када је згазио на ногу Алекса Тајуса.

Макаби је то искористио брзим транзицијама Нориса Кола и осталих спољних играча који су већ до половине друге деонице контрама донели 40:29, а до краја полувремена и великих 47:29.

Када се то најмање очекивало, Звезда је заиграла далеко агресивније и у другом полувремену потпуно другачије почела. Иако је Макаби имао и више од 20 поена предности (50:29).

Београђани тада улазе у серију 10:0 и враћају се у живот већ после неколико минута треће четвртине. Када је Давидовац погодио тројку имали су и 55:48, а онда је капитен Лазић направио неспортску личну грешку, а Макаби се после тога прилично брзо тргао и успео да врати двоцифрену предност којом је ушао у последњу деоницу, 64:52.

Све поене на крају треће и почетку четвррте четвртине убацивао је Пјер Џексон који је и преломио меч у корист домаћина. Било брзим продорима које Звездини играчи нису могли да бране, било тројкама или са линије за слободна бацања, Џексон је претио са свих страна.

Сакупио је десет узастопних поена између четвртина што је било довољно за 10. победу Макабија. Звезда је уписала 12. пораз и налази се на 12. месту Евролиге.

На очигледном минимуму енергије и без повређеног Пере Антића, Црвена звезда мтс тешко је и могла да боље прође на гостовању Макабију, који је "пикирао" овај меч као изузетно важан за останак на осмом месту.

Да ствар по Београђане буде још тежа побринула се повреда зглоба Џејмса Фелдина и фуриозна секвенца Пјера Џексона у тренутку у којем су пробуђени црвено-бели са максималних "минус 21" (51:30) пришли на оптимистичнијих "минус 7" (55:48).

Ипак, бивши плејмејкер Цедевите постигао је од тог, 27. минута, чак 17 од своја 22 поена и практично сам увео утакмицу у миран финиш, у којем гости нису имали снагу за још један повратак.

МАКАБИ (10-9) - ЗВЕЗДА (7-12) 89:75 (23:16, 24:13, 17:23, 25:23)

Душан Алимпијевић ротирао је играче, тражио петорку и црпео све што је остало од енергије своје екипе у њеној петој утакмици Звезде у последњих 11 дана. И успевали су црвено-бели да играју "егал" меч све до финиша друге четвртине, када је Макаби заиграо брже, како му и одговара и завршио прво полувреме серијом 15:3.

Тројком Дешона Томаса та серија "отишла" је и на великих 18:3, довољних за максималну предност "Поноса Израела", који је прекинуо низ од четири узастопна пораза у дуелима са Звездом и искупио се за убедљив пораз од Олимпијакоса у уторак.

Црвено-бели у моменту највећег минуса ипак нису стали, већ су пре свега чвршћом одбраном брзо довели себе у ситуацију да озбиљно запрете домаћину. Милко Бјелица (13 поена), Тејлор Рочести (10 п, 8 ас) и Немања Дангубић (9 п) примакли су црвено-беле на подношљивијих десет поена разлике, а онда је Дејан Давидовац погодио тројку за 55:48.

Звезда је била поново у игри и лопта је и у следећем нападу дошла до Давидовца, али је он из ћошка послао добро чуваном Николи Јовановићу у рекету, а не Бјелици у супротном углу. Млади центар је изгубио лопту, а Бранко Лазић је неспортским фаулом зауставио Џексона, који је од тог тренутка па до краја показао све што зна. А, зна много.

Експлозивни плејмејкер погађао је из свих позиција, убацивао лопту кроз обруч о таблу, са високим луком или са дистанце, преко руке. "Везивао" је своје успешне нападе и соло акцијама одбио најозбиљнији налет Звезде. Макаби се под његовим вођством већ у 32. минуту вратио на мирних 70:54 и од тог тренутка је било јасно да "Понос Израела" неће допустити црвено-белима нове офанзиве.

Поучен прошлим пораз(има), домаћин је играо снажно до краја, када је у првом плану на неколико тренутака био и Огњен Добрић, који је силом прилика, због Фелдинове повреде, можда заиграо и пре него што је Алимпијевић планирао и завршио је меч са пет поена за шест минута на терену.

После пораза у Тел Авиву, црвено-бели долазе у Београд, а у недељу ће наставити напорни јануар одласком у Скопље, где ће у понедељак играти против МЗТ-а. Извесно - без Џејмса Фелдина, а могуће и без Пера Антића.

У следећем колу Евролиге, наредног петка, Звезда ће дочекати Олимпијакос.

Нема енергије, без снаге, нема Пера Антића на паркету, изморен Тејлор Рочести, повредио се Џејмс Фелдин и на све то још слаба игра... Када се све стави на вагу, није ни било реално да Црвена звезда дође до победе на гостовању Макабију у Тел Авиву. Остао је тим Душана Алимпијевића без горива, пружио је доста слабију партију од онога што може и заслужено је поражен на овом гостовању с 89:75.

Како је одиграла Звезда, и с обзиром на форму већине њених играча (Лесора, Бјелице,Јанковића, Лазића, Добрића, Јовановића...), сасвим реалан исход. Мораће црвено-бели да се тргну што пре, најпре због АБА лиге, јер је Топ 8 баш далеко у овом моменту.

Потенцијално озбиљан проблем за Звезду може да буде поменута повреда Џејмса Фелдина. Он је искренуо скочни зглоб на почетку друге четвртине и није се до краја враћао у игру. Видећемо колика га пауза чека. Не слути на добро...

Током целог тока меча Макаби је био у предности, на полувремену је имао 18 поена разлике, на шест минута пре краја је било 16 разлике. Имала је Звезда периоде када је прилазила, нападала, али је израелски састав имао одговор на све.

Пјер Џексон дао је 22 поена, док је Тајус додао 15. Код Звезде најефикаснији је биоМилко Бјелица с 13 поена.

Макаби је на почетку много боље кренуо иако је Томас промашио три отворена шута. Веома расположен за игру био је Рол. Погодио је из неколико различитих ситуација, добро трчао контре и у раној фази утакмице Макаби се одлепио на седам разлике. Било је 12:5. 

Видело се да је Рочести био уморан, па је Енис већ после четири и по минута игре ушао на паркет. Американац је био видно уморан. Енис је потом дао неке поене с линије слободних бацања, погодио тројку и дао допринос игри Звезде. Није ни Макаби играо Бог зна како, али је држао предност на својој страни и због добре игре Алекса Тајуса. 

Звезда је овај дуел играла без Пера Антића и то се видело у више наврата, баш и због Тајусакоји је правио проблеме у рекету.

Генерално се играло у спором ритму, практично без ритма, а у свему томе се боље снашао Макаби који је максимално искористио енергетски пад Звезде и до полувремена отишао на великих 47:28.

Трећа деоница била је период боље игре Црвене звезде. Поени Лазића, мало агресивнија одбрана и Лесорове акције. Све је то довело до топљења предности Макабија. Стигла је Звезда до 11 поена заостатка. Онда и спустила испод 10 разлике поенима Бјелице иДавидовца.

Али, кад год би се Звезда приближила направила би лоше одлуке у нападу, а Макаби би одговорио тројком.

Тако је било и у последњој деоници када се разиграо Пјер Џексон. Макаби је отишао на 16 поена разлике на шест минута пре краја и то је било то. Имала је Звезда још неке трзаје, али не превише опасне по тим Невена Спахије.

Изгледа да му се оно тактизирање и одмарање играча против Олимпијакоса исплатило.

ЕВРОЛИГА: Макаби Тел Авив - Црвена звезда 89:75

Дворана: Менора Мивтачим Арена
Судије: Христос Христодулу (Грчка), Карлос Перуђа (Шпанија), Роберт Виклицки (Чешка Република)

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ: Томас 10, Машур, Рол 7, Кејн 14, Тајус 15, Дибартоломео 6, Коен, Кол 10, Болден 1, Парахуски 4, Зусман, Џексон 22

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 9, Давидовац 6, Лазић 2, Добрић 5, Фелдин 6, Јанковић, Рочести 10, Лесор 10, Енис 7, Јовановић 7, Бјелица 13

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар