ЕЛ: Уморна Звезда без Антића тражи побједу у Тел Авиву!

Тренер Црвене звезде Душан Алимпијевић рекао је да његова екипа у Тел Авив и на меч против Макабија иде без тренинга и Пере Антића.  Макаби бољи у тројкама, Звезда у офанзивном скоку, али како без Антића? Уморни црвено-бели гостуију у Тел Авиву.

Кошарка 18.01.2018 | 12:30
ЕЛ: Уморна Звезда без Антића тражи побједу у Тел Авиву!
Алимпијевић истиче да то не значи да црвено-бели немају жељу да направе добар резултат.

Кошаркаши Звезде изгубили су у уторак у Београду од Химкија, а непуних 15 сати по окончању те утакмице отпутовали су за Израел.

"Идемо на Макаби без тренинга и без Пере Антића, са још неколико ситних повреда играча о чијем учешћу на мечу ћемо одлучити на сам дан утакмице. То не значи да тамо идемо без жеље да направимо добар резултат, али све што радимо у Евролиги је изванредна припрема за изазове који нас даље очекују", рекао је Алимпијевић. 

Макаби је осми на табели са девет победа и исто толико пораза, док је београдски тим на 11. позицији са два тријумфа мање. 

"Макаби је екипа која игра добро, боље него претходне сезоне. Циљ им је пласман у Топ 8, а колико о утакмици са Црвеном звездом озбиљно размишљају говоре и њихове изјаве да су неке играче плански одмарали на утакмици у Пиреју", рекао је Алимпијевић. 

Кошаркаш Звезде Немања Дангубић навео да је да његову екипу очекује још једна у низу тешких утакмица. 

"После Олимпијакоса ће сигурно показати реакцију. Они се боре за Топ 8 и ова утакмица им је из тог аспекта веома важна. Њихов стил игре је увек исти, веома су нападачки талентована екипа са фантастичним индивудалцима. Због тога морамо да одиграмо веома чврсто јер желимо да против Макабија одиграмо добру утакмицу", рекао је бек црвено-белих. 

После победе над Жалгирисом рачуница је била следећа: Црвена звезда иде на ноге Ефесу, најслабијем тиму Евролиге, па дочекује Химки у Пиониру. Реално, могла је да нападне победу у оба меча. Са та два тријумфа борила би се активно за ТОП 8. Овако, с два пораза, те видним умором у другом полувремену против руског тима, допутовала је на мегдан Макабију не баш с великим изгледима (20.05, ТВ Спортклуб 1).

Биће то седма утакмица Звезде у последњих 16 дана. Просечно, тим Душана Алимпијевићаигра на свака два дана, а у јануару се чак задесило да осим евролигашких изазова има и сударе с директним конкурентима у АБА лиги, Цедевитом и Будућности, па све добија нове обрисе.

А где су авионски летови, преседања, путовања, хотели, па на крају и повреде... Све ове утакмице прескочио је Огњен Добрић, а у Тел Авив није отишао Перо Антић, што ће бити велики хендикеп. Звезда је поражена на све четири утакмице у Евролиги на којима Перо није играо, а изгубила је и од Химкија кад је играо полуповређен и то се видело у његовом учинку и у коначном резултату.

Са само даном паузе и летом до Израела, Звезду чека нови изазов, гостовање бившем прваку Европе у дворани одакле се традиционално тешко носе бодови.

Звезда делује све даље од борбе за ТОП 8, а и изјаве из табора црвено-белих иду у том смеру да АБА лига мора да буде приоритет и не сме да трпи због Евролиге. А следи и Куп Радивоја Кораћа у фебруару.

Макаби са друге стране има девет победа, налази се на позицији да се активно бори за пролазак у четвртфинале. Тим Невена Спахије је и мало тактизирао, одморио поједине играче на гостовању Олимпијакосу, изгубио 30 разлике, али ће му свежи играчи бити веома важни у овом двобоју с Звездом који је по Понос Израела свакако већа шанса да дође до победе него  гостовање у Пиреју.

“Све што смо покушали у Атини нисмо успели, били смо мекани и одиграли најлошији меч ове сезоне. Схватили смо у току меча да немамо шансу и пружио сам прилику играчима са клупе да играју више како бисмо били одморнији за Црвену звезду. Верујем да ћемо бити бољи”, рекао је хрватски стручњак Спахија.

Чињеница да су Тејлор Рочести и Немања Дангубић, уз донекле Џејмса Фелдина, били једини расположени против Химкија говори  да је дошло до замора материјала. Види се то јасно кад сте у дворани, приметан је умор на лицима играча, овакав ритам утакмица није нешто што спада у нормално у европским оквирима и  европским условима путовања, логистике итд...

Право је питање онда какав то скаутинг и припрему за Макаби могу да одраде играчи Звезде заједно са стручним штабом? И када? И обрнуто.

Вратимо се на паркет.

Макаби улази у дуел после најлошијег меча у сезони, а Звезди ће сигурно одговарати то што с друге стране неће видети Алексеја Шведа који јој је у Београду правио огромне проблеме. Макаби нема таквог играча.

Много ће зависити од процента шута за три поена, по Звезду ће бити од круцијалног значаја да не допусти у раној фази меча домаћину да се одлепи на неку већу разлику. Највећа претња црвено-белима биће Томас, Кол и Џексон. Уколико њих зауставе, могу да се надају добром резултату.

Статистички, Макаби има компаративно боље бројке у практично свим колонама осим у офанзивном скоку, који је на страни Звезде. Без Антића ће бити тешко надокнадити овај аспект. Видећемо и како ће уморни Рочести одиграти против свог бившег клуба. Он ће уз дефанзивце пробати да заустави поменуту нападачку тројку Макабија, а под кошем ће Матијас Лесор имати прилику да се покаже у мало бољем светлу, јер ће имати већу минутажу изостанком Антића. Могао би и Милко Бјелица да пружи бољу партију, иако је у последње време у паду форме.

Биће то нова шанса за доказивање, за мерење с највећима у Европи, тако да мотива неће недостајати код Београђана, иако је распоред, мало је речено, паклен. Треба то издржати. И уз све то правити добре резултате.

Очигледно, није лако.

Утакмица 19. кола Евролиге измедју Макабија и Звезде игра се у четвртак од 20.05.

Евролига – 18. коло:

18.00 Химки – Олимпијакос
19.00 Жалгирис – Валенсија
20.05 Макаби – Црвена звезда
21.00 Барселона – Бамберг

петак:
18.30 Ефес – Фенербахче
20.15 Панатинаикос – ЦСКА
20.30 Басконија – Армани
20.45 Уникаха – Реал Мадрид

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар