СНСД подржао буџет БиХ

На данашњој сједници Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ највише расправе изазвао је приједлог буџета за ову годину, те измјене и допуне Изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 17.01.2018 | 18:48
СНСД подржао буџет БиХ
Иако је сасвим јасно да ХДЗ-ов Преједлог измјена и допуна изборног закона БиХ нема потребну подршку, прије свега Бошњака, хрватски политички представници не одустају.

,,Нама су одузета политичка права.Нама други бирају представнике'', тврди шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић и додаје да БиХ почива на конститутивности народа и да је то и дух Дејтона.

И док су им пуна уста конститутивности народа и духа Дејтона, на помен Срба који у уставима четири кантона у Федерацији са хрватском већином нису конститутиван народ, у ХДЗ-у се, благо речено, праве наивни.

,,Како нису конститутивни? Не знам о чему причате'', чуди се Ловриновић.

На нашу поновљену констатацију да Срби нису конститутивни у уставима четири кантона одговара да он не чита уставе свих кантона те да не зна да ли је то тачно.

,,Не знам ја шта тамо пише ни да ли је истина то што ви тврдите. У сваком случају ја сам представник ХДЗ-а и мене занима положај Хрвата'', каже Ловриновић.

,,Измјене изборног закона које се односе на избор легалних представника Хрвата и Бошњака из Федерације су питање које треба они да ријеше између себе'', поручују из Савеза за промјене.

Подсјећају да Република Српска није учествовала у њиховим ранијим договорима и савезима који су очито пропали, али ће подржати сваки договор Бошњака и Хрвата уколико се јасно дефинише положај оно мало преосталих Срба у Федерацији. То се прије свега односи на мостарске Србе и питање конститутивности Срба у кантонима са хрватском већином, у чему очекују значајније залагање предсједника Српске.

,,Он се свакако хвали да је у одличним односима са хрватским представницима, прије свега са ХДЗ-ом, па очекујемо да изврши притисак на њих по том питању'', каже замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић и додаје:

,,Што се тиче СДС-а, ми нећемо подржати ни једно рјешење које неће поправити положај Срба у Федерацији и довести га на онај ниво какав имају Хрвати и Бошњаци у Републици Српској''.

У СНСД-у имају другачије ставове и подржаће ХДЗ-ов приједлог измјена изборног закона. То и није изненађујуће, али јесте одлука да подрже буџет Заједничких институција БиХ за ову годину.

,,Интерес СНСД-а је да се буџет БиХ што прије усвоји како би испунили услове за дистрибуцију одређених средстава које очекујемо'', појашњава шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

,,Драго нам је да СНСД подржава буџет јер на тај начин признају да је Савјет министара БиХ, у којем је СДС, направио добар приједлог буџета'', одговара шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и додаје да је то први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ да једна опозциона странка подржи буџет.

,,Ми поздрављамо конструктиван однос СНСД-а иако знамо да је њихов мотив за подршку буџету кредит ММФ-а'', каже Пандуревић и истиче да буџет Заједничких институција БиХ годинама није повећан ни за једну једину марку, али подсјећа да је у вријеме када је Никола Шпирић обављао функцију предсједавакићег Савјета министара, БиХ била двје године без усвојеног буџета јер је он тражио повећање.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Луди народ

17.01.2018 18:24

Луди народ.Ови СНСД гангстери све критикују ал и све усвајају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

17.01.2018 19:12

Само им су паре свете! Све друго је на продају.

Name

рк

17.01.2018 21:06

Промјена политике, ртрс промовисе БХ фудбал, Мате изврсава програмску сему Главног и Јединог уредника

Name

лагано

17.01.2018 21:33

Није цудо. СНСД цека кредит ММФ-а као риба на сувом мало воде. Додик је дилетант али це морати одговарати кад-тад.

Name

Игор

17.01.2018 18:26

хахахаххахахаха Цувари српских интереса. Па ко да нас у свијету схвати озбиљно. Све сто каземо вази само до подне. Све нас је мање , висе пензионера него запослених . Најјаци смо на свијету али кад се лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2018 19:19

Браво за коментар. Само лаз.. и увијек је тако било. А тако се не гради ниста вец постајес омразен од свих.

Name

Босњак

17.01.2018 20:46

Највеци непријатељи су нам у властитом народу и њима ова ситуација најбоље одговара јер они раде са парама и насим судбинама

Name

Перо

17.01.2018 18:30

Позористе,конститувност свадје,супља усвоје будјет и себи плате од хиљаде марака а лафо се свадјају,народ нема хљеба и за оснивно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рк

17.01.2018 23:22

У фудбалском савезу БиХ сједе све сдс кадрови Софраниц Кулина и пуна уста репрезетације БиХ и ти несто прицас Просинецки је играо за ЗВЕЗДУ и ми ДЕЛИЈЕ ГА ВОЛИМО И нека ја гостовао на Ртс

ОДГОВОРИТЕ
Name

будјет

18.01.2018 02:01

Само лопови мисле да имају да краду док су јос на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

18.01.2018 05:21

Усвојен будгет. Нема препреке за парентс ОД МФ.Нови дуг Ево пара опет да се покрију рупе у ситу И да се Јос покраде није доста .А Сто сендинг тице хрвата И изборних закона велике су то плацпицке.Требали би сее срби И босњаци удрузити као један народ примјерно босњацко србски народ у бих И РС зајебати рвате.одузети И'м констутивност направити их мањинама Сто би тад И билл ко И је..е. Велики су то лицемјери Срби И Босњаци су слицни имају инат понос И висе као народ слицности него као ови хрвати хиње.само плацу ко дјеца за лизалом И Дан само мени.Дајте срби И босњаци удрузити сее икрај са ГЛУПОСТИ ови 11 посто ако И И'ма И толко направити мањинама И толко.Срби немогу бити констутивност гдје су он И вецина.А Баја СЕ. Сањима везе .увјек су билл подли док смо ми срби И босњаци увјек наје...ли. И Сто казе Мектиц удрузе сее сда И сзп заједно саy босњацима оде И дид тако би отисао И цовиц И Сто би Нас народ рекао мирна босна И РС.а како видим фала богу оде онај бакир И његова зена ако бог да фоца или зеница Близи су нама босњаци него рвати.Па И они су за конституивност Нас само рвати нее И бајин брат цовиц а бајсон на све то СУТИ.

ОДГОВОРИТЕ