Светски медији о убиству Ивановића

Светски медији пренели су вест о убиству Оливера Ивановића, а АП оцењује да ће овај напад највероватније појачати етничке тензије на Косову.

Србија 16.01.2018 | 13:36
Светски медији о убиству Ивановића
АП преноси да је председник Србије Александар Вучић тим поводом сазвао хитну седницу Савета за националну безбедност, након које ће се обратити јавности.

Америчка агенција у извештају из Косовске Митровице јавља, позивајући се на Ивановићевог адоката, да је Ивановић подлегао повредама након што је јутрос упуцан испред просторија своје странке, а описује га као "једног од кључних политичара на северу Косова, већином насељеном Србима". 

Америчка агенција подсећа да је косовски суд осудио Ивановића за ратне злочине почињене током сукоба 1998-1999, уз напомену да је пресуда поништена и да је поновно суђење било у току. 

ББЦ у свом извештају наводи да је убијен истакнути српски политичар на Косову Оливер Ивановић, који је "сматран једним од умерених лидера косовских Срба". 

И агенција Ројтерс пренела је данас вест да је у Косовској Митровици убијен лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", наводећи да је у знак протеста делегација Београда саопштила да напушта технички дијалог који води с Приштином у Бриселу. Британска агенција, у извештају датираном из Приштине, наводи да је Оливер Ивановић познат као умерен политичар међу косовским Србима и да је био један од главних саговорника званичника НАТО, УН и ЕУ који су били на Косову после сукоба. 

Односи Београда и Приштине затегнути су од 2008. године, када је Косово једнострано прогласило независност, али су се 2013. обе стране договориле да учествују у преговорима под окриљем ЕУ о нормализацији односа, што је, како напомиње Ројтерс, услов на путу ка ЕУ. Ивановић је, наводи британска агенција, живео у етнички подељеној Митровици. 

И руска агенција Тас пренела је да је лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић јутрос убијен у Митровици. 

Као главну вест на свом сајту убиство Оливера Ивановића пренела је и “Раша тудеј“. 

Тас преноси и да се људи у великом броју окупљају испред просторија седишта странке и болнице, као и да је полиција блокирала околне улице.

Француски медији известили су, позивајући се на изворе из Ивановићеве странке и на његовог адвоката Небојшу Влајића, да је Ивановић, кога описују као важног српског политичара на Косову, јутрос убијен из ватреног оружја у српском делу Митровице.

"На челу локалне социјалдемократске странке, сматран је умереним српским политичарем у граду који остаје подељен на северни део, насељен Србима, и јужни део, насељен косовским Албанцима", наводи "Фигаро".

Радио Слободна Европа, коме је Ивановићеву смрт потврдио и главни тужилац у Митровици Шукри Суља, објавио је кратку Ивановићеву биографију, истичући да се на последњим локалним изборима 22. октобра 2017. због застрашивања на северу Косова, четворо са његове листе повукло, те да му је недавно у Северној Митровици запаљен аутомобил.

На то подсећа и "Дојче веле", наводећи да је Ивановић више од две године провео у притвору због наводног ратног злочина.

Такође, вест преносе “Индепендент“, “Телеграф“.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дзоо

16.01.2018 12:46

Медији пусти те тога.Србску цаст треба цувати. Убисе га Бранковици

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕ ХЕ ХЕ

16.01.2018 13:19

А ОНИ ИЗ БОНДСТИЛА И ЛОНДОНА ИМА ЛИ ЊИХОВИХ ПРСТИЋА ??

Name

Ре

16.01.2018 13:39

Тако је опет се кокају измедју себе!

Name

Израелац

16.01.2018 14:28

Нема њихових прстица јер странци зеле мултикултуралност и не интересује их ницији национални интерес.. и албанцеросима су окренули леда као и србима . ово а ситуација је као онај воз са фрескама . треба само да нам казу ције је производње орузије којим је убијен , увијек убице остављају поруке...