Овако покрените сопствени бизнис

У моменту када је велики број људи на листама Завода за запошљавање, а већина незадовољна односом послодаваца према њима, рекло би се да је најјлогичнији редослијед радњи започињање бизниса. Ипак, за почетак самосталног бизниса многи немају храбрости. Кочи их, кажу, углавном новац. Стручњаци ипак тврде да је за покретање самосталног бизниса више потребна добра идеја и храброст.

Република Српска 15.01.2018 | 15:38
Овако покрените сопствени бизнис
Они који су схватили на вријеме да је предуслов животног задовољства радити оно што волите и како ви желите, који су ставили идеју и потенцијалне ризике на папир већ увелико су сами своје газде. Ту је и даље онај дио људи који оклијева да ли да се упусти у авантуру звану самостални бизнис, наводећи средства као највећи проблем. Ипак стручњаци кажу да је за покретање сопственог посла најбитнија идеја и храброст, каже проф.др Миладин Јовичић.

Углавном се сматра да је за овакве подухвате неопходна поприлична доза храбрости и лудости, због чега „скакачи у ватру“ по правилу изазивају туђе дивљење и поштовање. А у реалности, то само наочиглед дјелује тако јер мало посматрача са стране је заправо свјесно колико планирања, предомишљања и прерачунавања прате такав потез.

За Станишу Остојића и његове сараднике није било лако. Идеја отварања вртића је била добра, али и неизвјесна и за почетак је признаје, било потребно много више храбрости него новца.

Тања Вујић, савјетник у Одјељењу за привреду града Бијељина наводи да тренутно у граду предузетничку дјелатност обавља 1 843 лица, те да је забиљежен нешто мањи број регистрације предузетничке дјелатности у односу на 2016. годину, што може бити знак да људи са више опреза приступају започињању самосталне дјелатности. Највећи проблем у пословању је према неким статистикама оснивачки капитал.

С обзиром на сву неизвјесност развијања самосталног бизниса, сувишно је помињати да непромишљено залијетање у предузетништво баш и не представља мудру одлуку. Томе ће најприје посвједочити они који су, упркос квалитетним идејама и неоспорном ентузијазму, ипак одустали, схвативши да се њихов подухват испоставио као неодржив. У покретању бизниса је најбитнија подршка.

Ако вам је досадило да други диригују вашим животом, годинама сте бројка списка Завода за запошљавање, усудите се, можда ћете баш ви једног дана служити као идеја водиља будућим генерацијама.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

15.01.2018 17:58

За покретање бизниса у БиХ мањи је проблем новац колико лосе законодавство које уз то се стално несто мијења, затим корупција, бирократија., криминал, као и гомила неких намета тако да покренути бизнис под таквим условима је неупоредиво висе ексцес него правило. Ако успјете да пребродите све то, цека вас пробијање на трзисту, затим позиционирање на трзисту, працење прописа, натезање са добављацима. Ако успјете да не упаднете у зацарани дузницки круг и дрзава не уведе повецање таксе...хиљаду фактора је ту тако да бизнис у БиХ је теско покренути, а јос тезе водити. Додусе, тако је свугдје само сто у БиХ морас да зонглирас и са дрзавом и саљудима који не постују рокове, вријеме па те доведу у ситуацију да и ти поцнес да се понасас тако. Није ни цудо засто сви бјезе у јавну управу или у иностранство. Дрзава не ради ниста конкретно да побољса економску ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ