АБА: Звезда ''попила'' Цедевиту, Партизан добио Игокеу!

Новица "упалио машину", Партизан победио Игокеу! Кошаркаши Партизана победили су Игокеу у Лакташима у неизвесној утакмици 16. кола АБА лиге са 74:67.  Игокеа изгубила "трилер" у Лакташима! Играло се "у серијима" у Лакташима, смјењивали су се у вођству Партизан и Игокеа, али су црно-бијели на крају добили на искуство Новице Величковића и пробуђеног Вилијамса-Госа који је прије посљедњег минута играо лош меч - 67:74! Звезда доминирала, Цедевита се спасла бруке! Кошаркаши Црвене звезде победили су Цедевиту са 82:66, у дербију 16. кола АБА лиге.  Било је важно и ЛАКО: Звезда разбила Цедевиту! Црвено-бели убедљиво победили у дербију АБА лиге и стекли значајну предност у односу на Загрепчане. Све битно догодило се у 20 минута, када је Фелдин постигао исто толико поена.

Кошарка 15.01.2018 | 10:30
АБА: Звезда ''попила'' Цедевиту, Партизан добио Игокеу!
Партизан је до победе водио невероватни Новица Величковић који је имао 25 поена, али много више због доприноса капитена Партизана у подизању свог тима када је Партизан био у нокдауну.

Сјајну партију Величковића није покварила ни техничка грешка Ђорђа Гагића после које је Игокеа почела да стиже Партизан у завршници.

Поред Величковића, код победника је најефикаснији био Вилијамс-Гос, али је шутирао очајно 4/16. Још 11 кошева је до искључења убацио управо Гагић. У Игокеи је чак пет играча било поентерски изнад десет поена, а најбољи је био Рикић са 15. 

Почетак меча обележио је Ђорђе Гагић који је већ после два напада Партизана показао да би поприлично могао да намучи центарску линију Игокее.

Борбено су ушли црно-бели у меч и у тесној првој четвртини на старту дошли до предности 11:5. Игокеа потом смањује, а после првог офанзивног скока у мечу и долази до првог вођства кошем Ђорђа Милошевића у осмом минуту меча. 

До краја прве деонице је остало тесно уз много грешака и промашаја на обе стране па је "опипавање пулса" окончано са 15:15. 

Друга деоница је донела два различита Партизана. Четвртину је почео борбени и стрпљивији Партизан, Игокеа је низала изгубљене, а црно-бели украдене и кошеве. Тако је Партизан до 15. минута водио са 27:18. 

Међутим, Драган Бајић тада мења одбрану своје екипе, а чињеница да Партизан готово ништа није могао да погоди споља тада је почела да узима свој данак. 

Три од девет Госа, 0/5 Маринковића и 2/10 Партизана иза линије 6.75 олакшале су посао у серији коју су покренули Малколм Ли и Марко Љубичић. 

Продор по чеоној линији, па контра и онда тројка Лија потпуно су покренуле тим из Лакташа који је за неколико минута направио серију 14:0 и повео са 36:30. Гос након тога погађа флоутер, а Партизан незадовољан иде на полувреме са 38:34.

Док је прво полувреме углавном било мучење за гледање због великог броја промашаја и грешака, друго је било узбудљивије. "Ролеркостер" у трећој четвртини почео је изгубљеним лоптама Госа, али и "шетњом" Љубичића кроз рекет Партизана. 

Игокеа је имала 45:40 на половини треће деонице, али тада на сцену ступа невероватни Величковић који својим кошевима и борбеношћу почиње серију Партизана од 16:0. 

Током те серије се активирао Шалић, а тројку је напокон убацио и Вања Маринковић за +11 на 56:45. 

Уместо да искористе иницијативу, црно-бели су још једном попустили у последњој деоници. Величковић је погађао све што баци ка кошу, али је тим Ненада Чанка могла да кошта непромишљеност Ђорђа Гагића и техничка грешка коју је добио у 36. минуту. 

Тада долази до пада у игри гостију, Игокеа се уздиже, али до краја Партизан у сигурнијој пенал завршници односи важну победу у борби за четврто место и на крају плеј-оф АБА лиге.

Важна побједа Партизана у узбудљивом мечу против Игокее!

Два тима су у октобру одиграла специфичан дуел у коме је "све улазило" (221 поен), а у реваншу у Лакташима знатно другачија утакмице - двије екипе није служио шут, играло се "у серијама", а на крају је пресудило искуство Величковића и хладнокрвност Вилијамс-Госа.

Капитен Партизана је направио лош фаул на шуту за три поена и Игокеа је изједначила (65:65), али након тога је избацио повратни пас за Госа који је погодио тројку, па је Величковић након одличне одбране и сам стигао до поена за слободних бацања. Американац је још два пута до краја меча имао "пенале" и није промашио упркос скромном мечу до тада.

Новица Величковић је меч у ком је Партизан стигао до осме побједе и направио крупан корак у борби за плеј-оф постигао 25 поена, док је Гос додао 16.

ИГОКЕА - ПАРТИЗАН 67:74 (15:15, 23:19, 7:22, 22:18)

Након "егал" прве четвртине Игокеа је направила прву од три велике серије на овом мечу (14:0), када се разиграо Малком Ли и кажњавао лоше реакције Партизана у одбрани, док је напад дјеловао збуњено на Бајићеву промјену одбране када је његова екипа заиграла "зону".

Важан детаљ била је и блокада Вање Маринковића који је спријечио и "јачу" серију Игокее, а управо након тога узвратио је Гос и уписао поене за Партизан након много времена.

Црно-бијели су ипак много боље ушли у трећу четвртину у којој су ривалу допустили да постигне свега седам поена, а креатори тог преокрета (16:0) били су Новица Величковић и Ђоко Шалић који је погађао са полудистанце.

Игокеа је била без поена готово осам минута, али је на три минута до краја направила нову серију (8:0) којој је кумовао потпуно нелогичан потез Ђорђа Гагића.

Повратник у редове Партизана, који је до тог момента одиграо одличан меч и забиљежио 11 поена, изнервирао се након досуђеног петог фаула, био кажњен и техничком, а Рикић (15п) и Радивојевић (12п) повукли су Игокеу.

Тада су се ипак истакли Вилијамс-Гос и Новица Величковић и одбили напад Игокее.

Партизану је ово осма побједа у АБА Лиги (8-8), док Игокеа остаје на шест (6-8).

ИГОКЕА: Поњавић, Артис 2п, Ли 10п, 3изг, Глоговац 1п, Милошевић 2п, 3ск, Јевтовић, Радивојевић 12п, 6ас, Љубичић 14п, 13ск, 4ас, Шибалић 11п, Рикић 15п, 7ск.

ПАРТИЗАН: Вилијамс-Гос 16п, 6ск, 6ас, Аранитовић 8п, 8ск, Маринковић 3п, 2ск, 2ас, 3укр, Танасковић, Величковић 25п, 3ск, 3ас, 2укр, Гавриловић 3п, Андрић 2п, Гагић 11п, 3ск, 3изг, Шалић 6п.

Звезда доминирала, Цедевита се спасла бруке! Кошаркаши Црвене звезде победили су Цедевиту са 82:66, у дербију 16. кола АБА лиге.

Најефикаснији у победничком саставу био је Џејмс Фелдин 27 поена, док је Рочести убацио 15 уз 10 асистенција.

Код Цедевите Николс је убацио 13, а Чери 12 поена.

Звезди је ово била тринаеста победа у АБА лиги, док је Цедевита претрпела четврти пораз. 

Утакмица је отворена у веома спором ритму, међутим пред крај деонице обе екипе су убрзале - поготово Звезда. 

Фелдин је убацио три тројке, Јанковић је убацио неке поене, док је и Лесор имао велики утицај у овој четвртини. После првих 10 минута игре Звезда је водила са 26:13. 

У другој деоници чинило се да ће Цедевита ухватити прикључак, пошто су успели да дођу на једноцифрен заостатак. 

Ипак, велику серију Звезде покренуо је Дила Енис, а наставио је Џејмс Фелдин који је до краја полувремена имао 20 поена. Звезда је приказала одличну игру и заслужено на одмор отишла са +25, 54:29. 

Током трећег периода игре игра гостију из Загреба се још више распала. Звезда је наставила са одличном игром, а предност у једном тренутку био је и чак +34. 

Ипак, црвено-бели су попустили у четвртој деоници, Цедевита је овај део игре добила са 26:10, па је на крају резултат био 82:66.

Очекивао се тврд меч шампиона и вицешампиона АБА лиге. Дочекали су га са великим улогом, идентичним скором и почетном предношћу гостију од пет поена, стечену у октобру у Загребу.

Међутим, пуна хала "Александар Николић" видела је три четвртине потпуне контроле и доминације једног, домаћег тима, а потом успешан труд гостију да од дебакла створе колико-толико подношљивији пораз.

ЗВЕЗДА - ЦЕДЕВИТА 82:66 (26:13, 28:16, 18:11, 10:26)

Већ на полувремену, при резултату 54:29, било је јасно да је српски тим пред мирном победом, којом је остао једини на другој позицији, победу удаљен и од првопласиране Будућности и од трећепласираног ривала, кога је вечерас савладала.

До те, комфорне ситуације, црвено-беле је повела чврста почетна петорка, са Лазићем и Дангубићем на "спољним" позицијама, којој је Џејмс Фелдин од уласка у осмом минуту дао довољно барута да запали дворану.

Бек Звезде погодио је прва три шута за три поена и одмах показао да је оставио за собом неефикасне партије против Будућности и Ефеса. Потом је до полувремена убацио још две тројке, а меч је завршио као најбољи стрелац, са 27 убачених поена!

Осим њега, "двоцифрени" међу домаћима били су и Тејлор Рочести (15 поена, 10 асистенција), као и центри Матијас Лесор и Милко Бјелица, који су убацили по 11 док је разлика крајем треће четвртине дотакла и максимални плус од 34 поена (72:38)!

У нападу "одсечени" чврстом одбраном, а на својој половини немоћни да зауставе браниоце титуле, играчи Цедевите провели су у нокдаун већи део друге и треће четвртине, а тргли су се у последњој, када је већ било касно да "закувају".

И чињеница да је тим Јуре Здовца добио последњи квартал резултатом 26:10, а да је опет изгубио 16 разлике довољно говори о изгледу вечерашњег меча и игри у последњој деоници, која је на моменте изгледала ревијално.

Шест кола пре краја лигашког дела, Звезда је овим тријумфом практично избацила Цедевиту из борбе за прво место и остала је озбиљнији конкурент Будућности у борби за врх. До следеће "јадранске" обавезе и утакмице против МЗТ-а у Скопљу (понедељак, 22. јануар), црвено-бели ће се поново усредсредити на Евролигу, у којој ће у уторак дочекати Химки, а у четвртак гостовати Макабију.

ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 2 (4 ск), Давидовац 4, Лазић 2 (4 ск), Антић 1 (6 ск), Фелдин 27 (6/9 за три), Јанковић 4, Рочести 15 (10 ас), Лесор 11 (9 ск), Енис 5, Јовановић, Бјелица 11.

ЦЕДЕВИТА: Укић 5, Перковић, Џонсон, Катић 2 (5 ск), Николс 13, Славица 4, Жганец 11, Муса 8, Чери 12, Маркота 3 (6 ск), Стипановић 8, Марфи.

МЗТ у Загребу прекинуо низ од 11 пораза заредом! Кошаркаши МЗТ Скопље победили су у Загребу Цибону са 92:77 (15:19, 26:19, 30:18, 21:21), у утакмици 16. кола АБА лиге и прекинули низ од 11 пораза.

У македонском тиму шесторица играча постигли су двоцифрени број поена, а најефикаснији су били Доминик Мавра са 18 поена, 10 асистенција и шест скокова и Дамјан Стојановски са 18 поена.

Марко Симоновски постигао је 16, Радосав Спасојевић 15, док је Јуре Лалић додао 12 поена и седам скокова а Бојан Трајковски 10 поена и пет скокова. 

Лука Жорић био је најефикаснији у Цибони са 20 поена и шест скокова, Марко Томас постигао је 15, а Марин Розић 14 поена. 

Македонски клуб је и даље на зачељу табеле са три победе и 13 пораза, а Цибона је осма на табели скором од шест побеа и 10 пораза.

После многих промена у екипи, после предугог низа неуспеха и и са "фењером" у руци, МЗТ је коначно победио.

Македонски представник у АБА лиги славио је у Загребу, први пут од 16. октобра и гостовања Игокеи.

ЦИБОНА - МЗТ 77:92 (19:15, 19:26, 18:30, 21:21)

Екипа из Скопља постигла је чак 14 тројки (из 27 покушаја) и уз допринос шесторице својих "двоцифрених" играча остварила трећу победу ове сезоне.

Дамјан Стојановски постигао је 18 поена, сјајни Доминик Мавра такође толико уз шест скокова и 10 асистенција (индекс 34), Марко Симоновски додао је 16, а Радосав Спасојевић 15. Цибонини најјачи адути били Лука Жорић са 20 поена, Марко Томас са 13 и Марин Розић са 14, али он нису успели да спрече непријатан пораз пред око 500 гледалаца у Драженовом дому.

МЗТ је овим тријумфом сачувао какву-такву шансу да избегне испадање из лиге, јер му Мега и Олимпија сада "беже" по две победе. Са друге стране, Цибона је доживела и трећи пораз заредом.

АБА лига, 16. коло:
Цибона – МЗТ 77:92
Игокеа – Партизан 67:74
Звезда – Цедевита 82:66

Субота:
Мега – Будућност 83:94
Морнар – Олимпија 101:81

Понедељак:
21:00 Задар – ФМП

ТАБЕЛА: Будућност 14-2, Звезда 13-3, Цедевита 12-4, Морнар 9-7, ФМП 7-8, Партизан 8-8, Задар 7-8, Игокеа 6-10, Цибона 6-10, Мега 5-11, Олимпија 5-11, МЗТ 3-13.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар