"Најлуђа ноћ" је и посао године

Десетине хиљада туриста из региона нову годину провело је у Бањалуци, на Јахорини и другим туристичким дестинацијама у Српској, али се о финансијским ефектима ове навале још калкулише.

Република Српска 14.01.2018 | 15:14
"Најлуђа ноћ" је и посао године
“На пола пута до Београда, а упола јефтиније”- овим су слоганом прије неколико година туристички радници из Бањалуке кренули у офанзиву на госте из Словеније, задивљене београдским кафанама и сплавовима. 

Данас је Бањалука једно од омиљених дестинација Словенаца, поготово љети и за новогодишње празнике. Старије привлаче пиво, ћевапи и бурек, младе згодне Бањалучанке и ноћни клубови, а и једне и друге – приступачне цијене.

И док скептици тврде да су концерти на тргу и други пратећи садржаји више беспланта забава за широке народне масе, него магнет за бизнис, у Туристичкој организацији Бањалуке не мисле тако. Директор ТО Бањалука Остоја Барашин тврди да се за три новогодишња дана у бањалучким ресторанима, кафићима и хотелима обрнуло најамање миллион марака.

"Јесте Бањалука релативно јефтина, али и цијена је фактор конкурентности и ту нема ничег лошег. И уз овакве цијене се може зарадити, јер сви угоститељи и хотелијери опстају, чак и инвестирају и проширују капацитете", каже Барашин. Додаје да током новогодишњих празника нигде у граду није било слободног смјешатаја, а Бањалука има више 3.000 кревета у хотелима, хостелима и становима за издавање.

"Ако у празничне дане свако потроши око 200 евра дневно, што је стандард у регији, то је 600.000 евра за дан", рачуна Барашин.

Концертима који су три празничне вечери организовани на Тргу Крајине у Бањалуци присуствовало је више од 30.000 посјетилаца. Уз Словенце, било је и доста туриста из Србије, Црне Горе, Хрватске и источноевропских земаља.

Мада је Бањалука још далеко од регионалних атракција, какав је Загребачки адвент, или спектакуларни дочеци у Београду и Будви, може се рећи да није претјерана процјена Градске управе да је након дочека нове 2018.  Бањалука постала један од препознатљивих празничних туристичких одредишта у региону.

Своју рачуницу имају и организатори празничног вашара “Зимзограда”, који је ове године био прилагођен младима са плићим џеповима. Тинејџерске "јутјуб" звијезде, попут Муђе и Ћалета, те кувано вино по двије марке, клизање за ипак приступачне три марке, били су хит понуда.

"Свијесно смо ишли на масовност. Процјењујемо да је за 32 дана кроз “Зимзоград” прошло око 300.000 посјетилаца и ако свако потроши само двије марке, значајан је то промет", каже портпарол “Зимзограда” Марко Шиниковић.

Око 20.000 гостију дочекао је Нову 2018. годину на Јахорини, уз спектакуларни концерт регионалне музичке звијезде Жељка Јоксимовића.

Портпаролка Олимпијског центра "Јахорина" Сања Черемиџић истакла да је за празнични викенд на планини било рекордних 7.000 скијаша из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске и бројних европских земаља, међу којима предњаче Словенци, Турци, Мађари и Италијани. Рекордну посјету и рекордну потрошњу у менаџемнту Олимпијског центра очекују и до краја јануара, а почетак сезоне, кажу, даје им разлога за оптимизам.

"Иако смо амбициозно ушли у сезону, новогодишња посјета је премашила сва очекивања, те се Јахорина нашла на списку најбољих дестинација за дочек. Гостима у најлуђој ноћи ни хладноћа, ни снијег нису били препрека да до касних јутарњих сати пјевају и проводе се на олимпијској планини. Прошле цијеле сезоне била су само само три дана када је број скијаша био већи од 3.000, а ове сезоне смо већ у децембру имали више таквих дана. То се, наравно, одражава и на повећање прихода, који су за 15 пута већи за децембар ове сезоне у односу на децембар 2016. године", каже Черемиџићева.

Уз то, и на Јахорини, као и у Бањалуци, новогодишње празнике доживљавају и као прилику за промоцију нове понуде и новог приступа туристима.

"Људи су сигурно стекли повјерење у нас и наш рад и сад вјерујемо да свако ко дође на Јахорину са ње оде презадовољан. Мислим да је ово још један од доказа да Олимпијски центар треба да настави у добром смијеру у којем је кренуо", поручила је портпаролка Олимпијског центра “Јахорина”.

Уз Јахорину и Бањалуку, празничном понудом се истакло и Требиње, које посљедњих година биљежи константан пораст броја туриста, поготово оних из далеких земаља.

Директорка Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да и друге дестинације у РС, поготово већи градови, имају потенцијала за развој такве понуде.

"На примјер, Приједор је ове године имао одличан улични дочек и знатан број туриста, али то није било нарочито видљиво. Мислим да је то тек почетак једне лијепе приче у граду на Сани, коме на руку иде и близина планине Козаре са Националним парком и скијалиштем. Потенцијала има Бијељина, која је надомак Београда, а тржиште Београда је знатно веће од цијеле Словеније. И Зворник има шта да понуди, али и неке мање познате, а привлачне планинске десетинације, попут Борја код Теслића", каже Јовановићева.

Будва преотела госте Требињу

Више стотина Требињца и гостију нову 2018. годину дочекало је на платоу у башти хотела "Платани". Ово је једини град у источној Херцеговини, где је био организован дочек на отвореном уз бесплатно вино.

Ипак, требињским угоститељима је дио зараде преотела конкуренција из оближњих јадранских градова. Спектакуларни дочек у Будви, али и чари комшинског Дубровника, привукли су велики број Херцеговаца, па су и многи Требињци најлуђу ноћ провели изван свог града. Ипак, херцеговачки угоститељи се не жале на зараду, али тврде да још збрајају пазар.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 0

Оставите коментар