Рад на црно озбиљан проблем

У Српској има око 80. 000 људи који су запослени на црно због чега, осим самих радника, држава годишње губи стотине милионе мараца, процене су синдиката.

Република Српска 13.01.2018 | 08:09
Рад на црно озбиљан проблем
Готово сваке године буде промењен неки закон који би сузбио рад на црно, али до сада ниједна институционална мера није дала значајно решење.

 Синдикалне процене о броју оних који раде на црно приближне су онима којима располажу и институције.

''У Српској више од 60.000 људи ради на црно како би себи и/или својој породици обезбедили егзистенцију'', рекао је раније бивши директор Завода за запошљавање РС Милко Чолаковић.

Као један од основних узрока томе у целој БиХ Чолаковић види и у пасивности инспекцијских органа према сивој економији.

''Имам обичај да у шали кажем да у БиХ није све црно; економија је сива'', рекао је Чолаковић.

Овлаштења

У Инспекторату РС указују на одређене законске измене како би контроле надлежних органа биле што ефикасније. Овлаштење да контролишу пријављивање радника добили су сви инспектори Инспектората РС, као и инспектори Пореске управе РС и Републичке управе за игре на срећу, а до сада је те контроле обављала само инспекција рада.

Измењена је и одредба која је послодавцу остављала могућност да у року од пет дана од дана закључења уговора о раду пријави радника.

''У пракси је то доводило до злоупотреба, где су послодавци, у тренутку контроле тврдили да је радник почео са радом пре пар дана и тек онда у остављеном року регулисали радни статус радника. Сада пријаву за регистрацију послодавац подноси најкасније један дан пре ступања запосленог на рад код послодавца, чиме се значајно смањују могућност потенцијалних манипулација'', каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Ефикасност

Тврди да постоје позитивни помаци када се упореде подаци за 2016. и 2017. годину. У 2016, када је контролу рада на црно обављала само инспекција рада, по основу уговора о раду контролисано је 12.500 радника затечених на раду, од чега 803 радника нису имала закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

У 2017, када су са контролама закључивања уговора о раду почели и инспектори других инспекција Инспектората, контролисано је 14.219 радника, док је број радника затечених без уговора о раду мањи, односно према прелиминарним подацима за 2017, инспектори су на раду затекли 531 радника без уговора о раду.

Ангажовање радника на црно најчешће је утврђено у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним делатностима.

Идентификација

Једна од новина која је, између осталог, предвиђена као мера у сузбијању рада на црно, јесте увођење електронских идентификационих картица за раднике.

''Картице ће да олакшају рад инспекторима јер ће прегледом података који се налазе на картици моћи пратити не само тренутни статус радника, него и историју кретања радника код послодаваца. На овај начин било би лакше идентификовати и појаве попут честог пријављивања и одјављивања радника код истог послодавца, што би указивало на друге потенцијалне злоупотребе'', додаје Макивићева.

Из Министарства финансија РС најављено је да би правилник о изгледу електронских идентификационих картица за раднике требало да почне са применом од 1. фебруара. Након тога треба да буду израђене картие за сваког радника, што такође захтева време, па није познато када ће почети њихова примена у пракси.

Послодавци против картица

Унија удружења послодаваца сматра да су електронске картице за раднике непотребне, те подсећају да су били против тога.

''Сваки радник има личну карту и матични број. Сваки је уведен у систем Пореске управе и лако се подаци могу проверити'', кажу у Удружењу у којем напомињу да је њима циљ да се сузбије рад на црно, односно нелојална конкуренција.

Извор: Блиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

црњак

13.01.2018 07:37

ниста није ново и они којису пријављени пријављенису на минималац а рестоим исплацују газде у кесу то знам лицно јер је газда и нас плацо тако минималац преко банке а ресто у кесу ниста ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

13.01.2018 07:40

Сваки инспектир утме паре а има објеката гдје не улазе јер им је тако нарсдјено.како неко мозе добити рјесење за рад да ради 16 сати дневно са једним радником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 91

13.01.2018 07:41

Треба доци неко прво да растјера све инспекторе па онда послодавце на тапет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црњак

13.01.2018 08:00

тотије пајдо мој нормално свагдје гдјегод има насих људи има и на црно радити гдје год наси људи дрзе неки дизнис да избјегну плацати порез дрзави узму насе људе платеим мање даих не пријаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

13.01.2018 08:04

Србац је мало мјесто гдје свако сваког зна. Такође сви знају и власт и опозиција и инспекција и народ ко и гдје ради а да није пријављен и нико ништа неће да подузме. Све је "јавна тајна" и сви ћуте, док се мали број људи енормно богати. Предсједник гранског синдиката радника у трговини и угоститељству је из Српца и такође зна све ове чињенице. Вјероватно ћутањем брани интерес радника које заступа и представља, а у ствари заступа највећег "србачког бизнисмена" Ману који има у сваком тренутку преко 30 непријављених радника који мјесечно раде по 230 сати за 400 КМ. Па онда узмите колико сваки мјесец оштети државу а са тим парама напуни своје џепове а и оних који га штите. Зато људи и бјеже из Српца. Скоро сваки дан оде неколико младих људи из ове паланке. Људи немају посла, али више немогу гледати "зла очима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

13.01.2018 23:59

то је насе сколство није ни заслузило да се тако зове,"правници те економисти " а све се ради како не треба. Газе су примитивен сељацине и јос кад се узме влада у БЛ

Name

Последњи кинески цар

13.01.2018 08:44

Па какве картице и какви бакрачи? Само измишљају топлу воду и одуговлаче са процесом. Поштена и редовна контрола и проблем је ријешен. Као да је то Божије слово? Зна се шта је узрок оволиког броја радника на црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуцле

13.01.2018 08:54

Па провјерите редом. Интеграл,дпи врбас,нискоградња,калдера,фармаланд, сецтор сецуритy, алфа..итд. нек људи додају друге фирме у којима су људи израбљивани и раде за минимала . Смјене по 12 и 14 сати са минималном накнадом и без соц и здравственог. Не гради се дрзава тако. А вама газдама који третирате људе тако нек вам је на цаст и нек вам се врати како цините према људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ппик

14.01.2018 01:47

Не сери за нискоградњу и врбас сто дрзи љубо цубиц и сам миле док га није јебо због петље лактаске је радио ко луд а радници су имали све јос је сваком раднику и асвалтирао и куцу направио ко није имао а први су га ти оставили кад је пуко сад кад опет ради боре се ко це радит код љубе тако јемој да серес.

Name

Синнy Боy

13.01.2018 09:04

Звучи стварно апсурдно али власти одговара овај масован рад на црно из два разлога. Први је тај да ти који не пријављују раднике или им дају пола на банку су посодавци блиски тој влашћу и њихови су спонзори и тако им остаје више новца за спонзорисање те власти. Други разлог је битнији, ти непријављени и полупријављени радници ће имати минималну пензију и држава ће за њих издвајати мање новца него да су пријављени сви и то још на реалан износ плате. Држава ће тако више имати користи него да су сви радници сада пријављени. А што се тиче запослених који су у власти они су сви пријављени и то на нереално велики износ плате и имаће исто тако и нереално високе пензије које ће се обезбједити од кредита које ће враћати баш реални сектор док ће дјеца тих са власти бити тада такодје у власти и они ће имати максималне и нереално високе плате ....Значи, друштво је подељено на власт и на обични пук, рају, сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕНИС

13.01.2018 09:09

Преваранти из тзв месне пилеце фирме Њам Њам свима који раде исплацују минималац и додатни кеш! Тај минималац и доприносе не уплацују радницима по 2-3 године и послије их уцјењују са радним мјестом! Инаце сав поврат из маркета никад не бацају него тај отпад мијесају и убацују у кобасице пљескавице хреновке и укусне цевапцице! Пријатно вам било са укусним Њам Њам производима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

13.01.2018 09:33

Јес бас то је проблем а није проблем 6 милиарди дуга....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

13.01.2018 18:09

ПОРУКА СИНДИКАТУ: Нисте јос изгласали закон о раду , то је прво па тек онда све остало ! ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјео

14.01.2018 12:37

Треба издрзавати породице, треба презивјети. Мора се радити, макар на црно.људи су принудјени. Проблем је сто се одрицу ратног стаза, продузавају да раде, а вец су једном ногом кроцили у гроб. Неце у пензију. Ту је дрзава кривац. Колико би младих могло да буде примљено у 2 године код нас у Алумини, али од тих 200 це отици у пензију петина. Идите куци маторе дртине, пустити да дјеца раде, да формирају породице. Нецете ниста у гроб понијети, проклето вам било.

ОДГОВОРИТЕ