Мљекари траже још подстицаја

Мљекари и узгајивачи говеда данас су у Бијељини утврдили приједлоге за нови правилник о подстицају који ће упутити ресорном министарству. Половина буџета за подстицаје у пољопривреди иде управо овим произвођачима, који тврде да је за квалитетну производњу потребно више од 30 милиона марака.

Република Српска 12.01.2018 | 20:47
Мљекари траже још подстицаја
Мљекари не одустају од подстицаја од 30 фенинга по литру млијека. Поручују да се цијена млијека мора повећати, јер су трошкови велики.

"Ми, произвођачи млијека, нисмо задовољни откупном цијеном, јер произвести литар млијека за 57 фенинга је нереално", рекао је Остоја Николић, предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске.

"Моја производња је 9.500 литара по грлу у лактацији, што представља западноевропски врло вриједан резултат. Нема никаквог разлога да будемо лошији него запаодноевропски фармери", сматра Чедомир Боројевић, фармер из Шамца.

Фармери траже већа средства и по осталим ставкама.

"Подстицај за товну јунад 300 КМ, за приплодне јунице 300 КМ и због већих акциза повећати регресирано гориво за 10 фенинга", рекао је Николић.

Недопустиво је и кашњење подстицаја. Сада фармери чекају новац већ три мјесеца.

"Тај подстицај нам је потребан за унапређење производње и треба да буде исплаћиван сваког мјесеца", сматра Младен Витомир, произвођач млијека из Рогатице.

Откупна цијена товних јунади је пала; била је 4,10 а сада је 3,80 КМ по килограму. Иако се ресорна министарства хвале повећаним извозом говедине, у Семберији нема ко да купи бикове.

"Тренутно нема откупа на нашем подручју. Има много бикова који нису откупљени и фармери трпе штете тим товом. Наше је да произведемо, а што се тиче продаје, то држава треба да одради", каже Николић.

Усвајањем Стратегије руралног развоја БиХ на располагању је произвођачима 30 милиона евра из ИПА фондова. Фармери истичу да о томе немају довољно информација и да власти треба на вријеме да дјелује, јер циљ је спасити пољопривреду.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

фармланд

12.01.2018 20:09

Николићу нема више фармланда да добијеш бесплатне јунице и пољопривредне масине

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фармланд

12.01.2018 21:40

Нека одузму покрадене паре од постицаја које су код бивсих квазидиректора фармланда Васиљевића,Топаловића,Ђукића,Шандаре,Згоњанина...има пара,само су у њиховим становима,куцама,мерцедесима...

Name

Е НЕ МОРЕ

12.01.2018 20:12

ПРВО ПОДСТИЦАЈИ ЗА БАЈИНА ГОВЕДА - мали фармери нек се стрпе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милк

12.01.2018 20:13

Подстицај треба давати директно пољопривредницима а не прерађивачима који себи узму кајмак а сељацима ништа.У БН сељак на бициклу иде као последњи биједник и носи пар канти млијека а прерађивач има куле и градове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пластеник,псеница,кукуруз

12.01.2018 21:04

Пола будзета иде само за њихов подстицај а друга половица за све остало у РС.Па мало ли вам је стоко безрепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.01.2018 21:54

И док наси мљекари се боре за подстицај од 0.30 КМ по литру, у Свајцарској подстицај по литру млијека изадје око 2 КМ по литру. Наравно, ми нисмо Свајцарска, сто не знаци да подстицаји требају да остану на нивоу ниском за озбиљан развој мљекарства у РС и БиХ. Постоји и један други модел и то такодје успјесан, а то је Пољски модел. Наиме Пољска субвенционисе инпуте радије него готов производ. То за резултат има веци ефекат него финансирање готовог производа. То је од Пољске направоло трецу европску силу у мљекарству. Наравно, нико не оцекује ни то, али мозе се направити несто у мјери да будемо Свајцарска на Балкану јер такви су нам природни потенцијали. Мислим да БиХ, а нароцито РС треба да улазе у пољопривредну производњу (кроз субвенције) барем 3 пута висе него сад слуцај, а у оквиру те пољопривредне стратегије највисе у мљекарство, говедарство, свињогојство и перадарство, као и на узгој воца и поврца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

13.01.2018 09:14

у Федерацији има Јуница и Гуз.ица, колко треба !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

13.01.2018 09:28

док је сиса, бице млијека ! Само опустено.

ОДГОВОРИТЕ