Баталио фудбал са 27, па сад гледа уназад и сјећа се...

Ту се паре не цене, трошио сам по 15. 000 евра за вече, нисам знао колико имам! "Узмеш приватан авион да одеш на вечеру и сматраш то нормалним"!

Фудбал 14.01.2018 | 21:00
Баталио фудбал са 27, па сад гледа уназад и сјећа се...
Играо је за Атлетико Мадрид, а потом и за Борусију Менхенгладбах. Дешавају се стравични болови у леђима, потом и операција. Вероватно би 99,99% фудбалера сачекало да се опораве па да наставе с каријером, али је Алваро Домингез 2016. године рекао - доста! Фудбал ме више неће видети.

Домингез је дао интервју за шпански Ел Мундо у ком је говорио о животу професионалног фудбалера. Како је тада гледао на све, а како гледа сада.

А главна порука је да фудбалери нису спремни за живот после фудбала и често остају неснађени и оду у банкрот.

"Професионални спортиста иде из живота где не мора да брине да ли нешто кошта 1.000 евра више или мање у живот где му стаје прилив новца. Први пут мора да прави дугорочне планове. Ако ниси имао добру едукацију или породицу која зна како и шта, ниси спреман за тај скок и долазиш до трошења уштеђевине. И онда их потрошиш. И то под претпоставком да их већ раније ниси спискао", рекао је Домингез.

Да ли клубови морају да брину о тој едукацији играча?

"Они морају да брину о много других ствари. То је посао менаџера. Али 99% њих то не ради".

Какав је однос играча са финансијским саветницима?

"Фудбалер зна тачно шта његов порески саветник ради. Саветник нема иницијативу да ради неке погрешне ствари ако то не каже играчу. Да су укључени ризици. Ако почини злочин, урадио је то зато што је добио дозволу од играча".

Како си се осећао када си први пут видео милион евра на рачуну?

"То је драстична промена. Ако ниси научен, много је тешко управљати толиким новцем. Играче доста критикују, али дајте било коме на улици толики новац и тешко да ће радити то боље од фудбалера".

Како изгледа потрошити милион евра?

"Невероватно скупи аутомобили, исти такви и сатови. Када си фудбалер, не цениш новац. Узмеш приватан авион да одеш на вечеру и сматраш то нормалним. Изађем са другарима и провалим да сам потрошио 15.000 евра. Вероватно људи који ово читају мисле да сам глуп. То урадиш једном да видиш како је, али мораш да знаш да то није реалност. А проблем је што многи изгубе тај додир и онда им изузетак постане правило".

Постоји ли неки камен на који се фудбалери често спотакну?

"Венчања. Фудбалери се жене прилично рано, веома наивно, за особое које не познају како треба".

Сада имаш 28 година и нови живот испред себе. Шта планираш?

"Дан после последње операције сам схватио да више нећу играти. Звао сам родитеље у болницу тако да би могли да ми објасне шта имам: новац, имање, све. До тада су се они бринули о томе. Док играш ти и не знаш колико си зарадио. Није те ни брига јер имаш много много новца који можеш да потрошиш. Трудим се да могу да живим да не трођим уштеђевину нити да морам да продајем шта сам стекао. Желим да радим посао који волим, без обзира да ли примам за то 1.000 или 10.000 евра. Бавим се некретнинама. Привилегован сам што то могу себи да приуштим, али то могу ретки", закључио је Домингез.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар