Ново смањење радника у ЖРС

“Жељезнице РС“ смањују број радника због најављеног реструктурисања. Било их је више од три хиљаде, што је, уз дугове, Жељезнице довело скоро до стечаја. Ускоро ће и Свјетска банка уплатити кредит у износу већем од 51 милион евра. Ипак, Синдикат је и даље забринут за опстанак предузећа.

Република Српска 09.01.2018 | 22:18
Ново смањење радника у ЖРС
Дуг “Жељезница“ гомила се годинама, а због најављеног реструктурисања овог предузећа, потребно је ријешити вишак радника. Један од начина за рјешавање вишка радника, јесте и добровољни одлазак, али уз исплату накнаде која је двоструко већа од отпремнине која би се исплатила у случају да буду проглашени технолошким вишком.

Више од 300 запослених већ је отишло у пензију, а ове године, у пензију иде још 124 радника, преноси Ал-Јазеера.

Из Управе поручују – што се више радника пријави за добровољни одлазак из предузећа, мање запослених ће бити потребно прогласити технолошким вишком током процеса реструктурисања.

“Преостали дио радника, који не буду пензионисани, односно не прихвате добровољни одлазак, ријешиће се у складу са Законом о раду, као технолошки вишак, али очекујемо да то буде минималан број у односу на укупан број запослених“, наводе из Управе ЖРС.

Међутим, у Синдикату нису превише оптимистични. Кажу да још не знају детаље понуде за добровољно пензионисање, додајући да је управа и прву групу радника покушала да пензионише без договорених исплата. Истичу да је велики проблем недостатак радника, напомињући да због тога многи раде прековремено.

“У станици Бањалука покрећемо тужбу. 5.000 вишка сати имају људи који не могу користити годишњи одмор, не могу ништа. Раде прековремене сате. Дакле, ми сада покрећемо тужбу како би се наплатили ти прековремени сати“, поручује Борис Шукало из Самосталног синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности.

Док Синдикат најављује нове тужбе, а остали радници “Жељезница“ чекају детаље даљег пензионисања, бивши радник “Жељезница РС“ Срето Милосавац истиче да је поднио захтјев за пензију, додајући да је задовољан исплаћеном отпремнином, дугом за допринос и одштетом по тужби због ранијих дугова.

“Постоји још питање отпремнине и децембарске плате. Ми смо исплаћени и ја сам презадовољан. Када вам касне плате и останете на три марке, одједном се појави 10.000 КМ. То је чудо“, истиче Милосавац за Ал-Јазееру.

Укупан дуг “Жељезница“ је око 300 милиона марака, а план реструктурисања предвиђа да се број запослених до краја 2018. године сведе на 2.500 радника.

Како тврде из Управе, дуговања су измирена, али само према оним радницима који ће бити пензионисани. Напомињу да им је за то требало близу 4 милиона КМ, а да су тај новац добили као позајмицу од Владе Српске.

Осталима ће исплатити дугове када добију кредит од Свјетске банке.



БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Таг

09.01.2018 21:48

И кад смање број радника, ниста се промијенити неце. Без Југославије, зељезнице у свим републикама су осудјене на пропаст. А без зељезница нема теске индустрије. А без теске индустрије, све остало нема темељ за развој. А да не говорим о трвењима и негативној енергији, како измедју којекаквих народа, бивсих република, па и политицара унутар појединих република. Код нас је најгоре Народ је скроз слудјен и у власт бира олос. Стране силе овдје гањају своје интересе, а ми цемо и даље да тонемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТАГ

09.01.2018 22:57

О ЦЕМУ ТИ КАКВА ЈУГА И БАКРАЦИ ПА БОЉЕ ТРОСИТИ НА СТАМПАЊЕ ПАСОСА НЕГО У ПРИВРЕДУ А ОПТУЗИВАТИ САРАЈЕВО КАКО НЕМОЗЕ ДА СЕ РАЗВИЈА РС

Name

Исправка

09.01.2018 22:59

Другар. То је то, ово ти је то потонуце. Бијела куга, исељавање, биједа.

Name

W

10.01.2018 02:01

Немој те дирати администрацију

Name

зељезницар

10.01.2018 06:04

Нема Југославије нити це је бити а зељезнице региона не зависе од тога како це се дрзава звати. Зељезнице региона су унистене системски због деценија ратовања санкција и неимастине. Тј када 20 година имате ратове, санкције и празан дзеп уз то претворите компанију у социјалну установу и изборну масинерију и док се јос понесто украде добијете несто сто лици лици на компанију а заправо је само привид. Није потребна Југославија да би зељезнице функционисале. Кад би се дрзаве региона договориле да улозе новац у луке и пруге многе ствари би се ријесиле. Нпр лука Плоце се намјерно саботира а то је најбоља лука на Јадрану. Да се она покрене комплетна зељезница у БиХ би имала раст промета за дупло а мозда и висе. Да се БиХ и Србија конацно договоре изградила би се пруга Ваљево - Лозница и тиме би знацајно скоцио промет у Србији, БиХ и Хрватској. То се углавном спрецава од стане Хрватске, ЕУ и других западних дрзава (као сто се саботира фамозни мост код Градиске). Покретање теске индустрије, која је један од главних корисника зељезнице, моземо само да сањамо. Ако је таква индустрија нестала у Словенији и Хрватској онда не треба да сањамо да це овде неко улозити толике паре да покрене несто од нуле. Уз све то додајмо да насе власти немају могуцност малверзације са порезима ако се роба транспортује зељезницом и добијемо одговор засто се зељезницки сектор деценијама унистава. Мозда се промјени политика ако удјемо у ЕУ због њихових наредјења али то је далека будуцност.

Name

075

10.01.2018 07:08

Након "пијанства" јучер, данас је " тријежњење"! "Хљеба и игара, господару!"

Name

село Брезичани код Приједора

10.01.2018 10:27

Кад ће напокон смјена директора да поштено одробија прошли је био 3 године на робији.Павићева секта напокон у распаду.

Name

Ин

09.01.2018 22:22

Какве стране силе будимо реални Павицев днс је унисто зељезнице уз додиков благослов . Нетреба нама страни непријатељ овдје неби имао посла сами ми униставамо РС па и зељезнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

зрс

09.01.2018 23:14

пуносте их натрпали пред изборе својих цланова сада незнате стацете са људима морате их истерати незнате какоцете јер многи знају за васе малверизације и сад незнате како то ресити п лопови једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

09.01.2018 23:30

..па ко још даје милионе да се дуг санира,а да временом за то небуде тражио ништа..у међувремену министар мртав-ладан каже да он не осјећа никакву кривицу за толики губитак у предузећу...хеј па докле више-јели заиста нема нико имало нормалан у народу да удари ногом о под,за почетак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

10.01.2018 05:49

Једино рјесење је спајање Зељезница ФБиХ и РС-а како би се искљициво терет превозио и увели брзи возови за превоз људи и добара. Све остало је утопија и питање времена када це обије фирме да банкротирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.01.2018 07:21

Нема ништа од спајања...

Name

За РЕ

10.01.2018 08:10

Па једи онда брабоњке стоко једна биједна глупава,крезуби идиоте,неписмена сподобо,сједи у том свом цумезу гдје зивис и гдје се ваљас у властитим говни*а мајмуне један кретену који не види ниста даље од милетовог чмара! Фуј јадниче!!!

Name

борац

10.01.2018 06:41

Добили су СНСД-е пасосе сад могу гдје хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нена

10.01.2018 07:55

Добро је сто радите.Наставите даље.До сад је било хумано.Паре и људи одосе задовољни.Поздрав,зелим вам свако добро у даљем раду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 08:26

Опет вириш из милетовог чмара крезуба сподобо???

Name

БАБА11ЦЦ

10.01.2018 08:18

Зна се ко је унистио зељезнице Рс! Додикова камарила и влада Рс! Еее моја стоко никад се ви нецете освијестити као људи! Идете у пропаст коју цијели свијет види! Имате јос српску нову годину да арлауцете од лазне среце и љубави према вољеном возду месару и трактористи милету који вам је лицно опљацкао неколико 100-тина милиона и сад вас брани од свакога у Босни и у Европи! Сви су они непријатељи који зеле да вас унисте само да он неби заврсио у затвору! Једите брабоњке ниста боље нисте ни заслузили! Сретно вам било у пропасти која вас оцекује глупани биједни и јадни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М..

04.10.2018 21:16

Па ето када сте наводно свесни да Вас Додик унистава засто трците да гласате за Њега? Дајте људи, па Ви га бирате, докле цете бити глупави?! Не дозволите да Вас купују...пред Изборе и слицно.