Прича: Болнички домар који је освојио Аустралију у "бици бркова"!

Дошао је на АО као анонимус, шокирао Џона Њукомба и до данас од 4. јануара 1976. остао последњи Аустралијанац који је освојио први Грен слем турнир у сезони.

Тенис 13.01.2018 | 22:15
Прича: Болнички домар који је освојио Аустралију у "бици бркова"!
Марк Едмондсон (28.6.1954.) можда није познат као Џон Њукомб или Рој Емерсон, али је и даље најниже рангирани тенисер који је освојио један Грен слем.

Никада није заслужио почасти које носи Род Лејвер, али је Едмондсон легенда аустралијског турнира.

Пре четрдесетак година Аустралија није била толико атрактивна дестинација за тенисере из Европе и Америке. Великани попут Бјерна Борга или Џимија Конорса нису много марили за Отворено првенство земље кенгура, а домаћи тенисери су од 1905. до 1976. препустили странцима само 14 титула у Аустралији.

АО је у то време важио и за најслабији слем у години. Чудно време одржавања турнира, током празника и не много иза Божића отварало је врата изненађењима.

Ипак, нико није могао ни да слути да ће се 1976. године десити Марк Едмондсон. Како је више најбољих играча на свету изостало, 41-годишњи Кен Роузвол је био први носилац испред Џона Њукомба, а на турниру је од 16 носилаца било чак 14 Аустралијанаца.

Било је то другачије време када се није све вртело око новца, а спорт се није сматрао "гладијаторском работом", али је свакако спектакл када један од највећих турнира на свету освоји човек који је између тренинга радио као домар и чистач у болници да би плаћао рачуне.

Управо овај и слични послови су клесали његов дух који га је касније као неносиоца водио до полуфинала АО 1981. и Вимблдона 1982. године. Још три пута је играо четвртфинала. Један је од ретких који је имао запажене резултате и у сингл и у дубл конкуренцији. Само 1986. је играо у чак 65 финала дублова и освојио 31 титулу.

Едмондсон је те 1976. године на турнир дошао као 212. играч на свету, имао је 21 годину и не претерано изражена очекивања. Каква очекивања уосталом може имати момак који је трамвајем дошао на турнир и после полуфинала исто тако отишао код пријатеља? То се у његовом случају испоставило као велика заблуда и предрасуда.

Истина, новца за хотел није било па је сваког дана путовао по сат времена до терена од куће свог пријатеља Чарлија Трикија, али му то није умањило жељу.

Против Петера Фајгла је изборена тешка победа на старту турнира, Кен Роузвол је са 6-1, 2-6, 6-2, 6-4 пао у полуфиналу, у финалу га је чекао бранилац титуле и други носилац турнира Џон Њукомб.

Њукомб је био велики фаворит који се само уверио да не побеђују увек бољи него они који покажу више срца. Едмондсон је са 6-7, 6-3, 7-6, 6-1 пре 42 године урадио нешто што до данас није урадио ниједан други играч у историји.

Када је прошле године на Ролан Гаросу победила Јелена Остапенко дошавши на Ролан Гарос као 47. играчица на свету без иједне титуле у профи конкуренцији, то је била сензација.

Готово незамисливо делује да би данас неки Гиљерме Клезар (тренутно 212. у мушкој конкуренцији) могао да дође 15. јануара у Мелбурн и до 28. јануара уреже себе у историју пехаром у Аустралији.



После Едмондсона нико од Аустралијанаца није освојио титулу на свом тлу. Најближе пехару је од домаћих играча дошао Лејтон Хјуит 2005. године.

Тада је прејак био Марат Сафин, али је Хјуит тада већ иза себе имао "педигре" најбољег на свету.

"Луда глава" Бернарда Томића, небрушени таленат Кирјоса и момци попут Танаси Кокинакиса или Алекса Де Минаура неке су од нових узданица аустралијског тениса који би могли да трофеј бар једне године оставе код куће, али нико од њих никада неће урадити оно што је 1976. у "бици бркова" против Џона Њукомба урадио Марк Едмондсон.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар