АО - На каквој подлози играју, на првом гренд-слему?

Подлога: Трава, Ребоунд Аце и данашњи Плеxицусхион! Подлога на којој се игра Аустралијан опен мењала се током историје два пута.

Тенис 20.01.2018 | 15:30
АО - На каквој подлози играју, на првом гренд-слему?
Од почетка, давне 1905. године, па до 1988. турнир се играо на травнатој подлози, баш као и Вимблдон.

Тада је турнир пребачен у Флиндерс Парк (садашњи Мелбурн Парк), а промењена је и подлога – са травнате прешло се на тврду, на тзв. ’Ребоунд Аце’.

Та подлога је еластична и комбинација је гуме, фибергласа и других материјала који се стављају на базу асфалта и бетона.

До за сада последње промене дошло је 2008. године – од тада на теренима у Мелбурн парку стоји подлога под називом ’Плеxицусхион’, врста 'Престиге'. Један од основих разлога за промену био је тај што ’Плеxицусхион’ много боље реагује на екстремне врућине, које су честе у Мелбурну – “лакше се дише са њом“, тако су објаснили.

“Видећемо како све то функционише. Све је ново, треба да прође неко време да се навикнемо на подлогу“, изјавио је Новак Ђоковић 2007. године, када је први пут тестирао подлогу.

За Новака је и те како профункционисало, пошто је од тада освојио четири титуле на Аустралијан опену и тако постао најуспешнији у Опен ери, уз Андреа Агасија и Роџера Федерера.

Подлогу производи компанија из Масачусетса, иста она која производи ’Децо Турф’ за УС опен, али ’Плеxицусион’ има нешто другачије карактеристике – то је спорији бетон, ИТФ је дефинише као ’средње брзу’ подлогу, а ’Децо Турф’ као ’брзу’.

Такође, у Аустралији је на бетонску базу додато и неколико слојева гуме испуњене смолом, што одскок лоптице чини правилнијим и предвидљивијим – зато ћете у Мелбурну ретко чути да се играчи жале да се подлоге разликују од терена до терена.

’Плеxицусхион’ је за нијансу бржи у односу на претходну подлогу у Мелбурну (мада у вези са тиме постоје неслагања међу тенисерима и тенисеркама) и доноси нешто нижи одскок, али ипак нешто виши у односу на бетон у Њујорку.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар