У хаотичном нападу Кингса назире се ''онај Богдан''!

У шуту са полудистанце од Богдановића је успешнији само Кари, код "дугих двојки" само Милер и Татум. Играјући за тим са најлошијим нападом у лиги наш ас полако одбацује европске навике и намеће се као (можда) прва нападачка опција.

Кошарка 11.01.2018 | 22:45
У хаотичном нападу Кингса назире се ''онај Богдан''!
Богдан Богдановић имао је четири дана паузе између финала Еуробаскета у Истанбулу и првих тренинга са Сакраменто Кингсима.

"То ми је сасвим довољно", рекао је тада са осмехом 25-годишњи "руки" са титулом клупског првака Европе и финалима олимпијских игара, светских и европских првенстава.

Да није случајно постао најбоље плаћени дебитант у историји НБА лиге, којем према уговору ове сезоне припада 9.412.280 долара, "ББ8" почео је да показује од првог дана иако му је посао био отежан чињеницом да игра за један од најнестабилнијих тимова лиге, у саставу који је тек окупљен и у којем је скоро свако морао да упозна овог другог - рачунајући и тренера Дејва Јергера.

Прве утакмице слутиле су на сезону за заборав, али су се "краљеви" временом издигли и почели да остварују победе и код куће и на страни, иако им је до данас ефикасност (97,6 поена, 20,8 асистенција по утакмици) остала највећа бољка и основни узрок скора 13-25.

Међутим, бројке показују да се у том хроничном мучењу на противничкој половини неки од Богдановићевих квалитета намећу као полазна основа за боља издања у будућности - Стефен Кари једини је играч у НБА лиги са бољим процентом шута са полудистанце од Богдановића, док су код "дугих двојки" успешнији само Даријус Милер и Џејсон Татум.

Током свега 35 одиграних утакмица у НБА каријери, наступајући за један од два тима у лиги који постиже просечно мање од 100 поена по мечу (Мемфис Гризлис, 98,9), Богдановић убацује 55,4 одсто шутева са полудистанце (41/74), док је код "дугих двојки" тек нешто лошији - 52,5 одсто (32/61).

Богдановић ове сезоне бележи просечно 10,3 поена, 2,4 скока, 2,7 асистенција и 1 украдену лопту за 25,7 минута по утакмици. Тај просек у последњих десет мечева износи 11,9 поена, 2,5 скокова, 4 асистенције, 0,7 украдених лопти за 28,4 минута у игри.

Грубо речено, полудистанца (мидранге) био би појас "око" линије пенала (наравно, из свих углова терена), док амерички израз за "дуге двојке" (дееп мидранге) означава поготке из појаса испред линије за три поена. У последњој деценији НБА просек када су проценти шута из ових зона у питању износио је око 41,5 и око 38,5 одсто, па је лако уочљиво у којој мери је Богдановић изнад просека лиге у дебитантској сезони.

С обзиром на то да тренер Јергер и даље испробава, мења петорке, коригује ротације, притом повремено губећи важне играче због повреда (тренутно не играју Зак Рендолф, Џорџ Хил и Д'Арон Фокс), ове Богдановићеве статистике упућују на то да он итекако има шта да супротстави најјачој конкуренцији на планети и да ће временом и њему и тренеру (тј, тренерима) бити потпуно јасно каква му улога најбоље пристаје.

У овом периоду током којег Јергер не крије да намерава да искорени одређене навике које је Богдановић стекао доминирајући у европским оквирима, како би убрзао његово прилагођавање на НБА темпо - али и начин размишљања - питање је да ли је овакве бројке очекивао и Сакраментов потпредседник за кошаркашке делатности и генерални менаџер франшизе, Владе Дивац.

Још једна ствар је актуелна у престоници Калифорније, а то је борба плејаде младих играча да се наметне, што код тренера Јергера, што у оквирима лиге, а све то умањује број асистираних шутева екипе. Праћење утакмица Кингса ове сезоне открива и велики број изолација, игра један на један чешће је решење у "цлутцх" времену од нацртане и изграђене акције за неког од шутера, па тако и Богдановић често мора сам да избори за позицију из које ће се подићи.

То код Душка Вујошевића, Жељка Обрадовића и Алекасндра Ђорђевића најчешће није био случај. Заправо, било је обрнуто и све су то околности под којима његови пионирски наступи у Сједињеним Државама добијају на значају.

А, тога је свестан и Јергер.

"Он је супер, имам поверења када је лопта код њега и не мислим да је шутер, већ плејмејкер који уме да шутира", исправио је тренер "краљева" једног од новинара који је тражио мишљење о играма "шутера Богдана Богдановића".

"Може да креира игру, иако се као момак који долази из иностранства и даље навикава на брзину којом се овде игра. Сваком играчу је потребно одређено време, некоме две недеље, некоме две године. Он учи, веома је посвећен, потпуно је подређен тиму, сјајан је саиграч, сјајно ради на тренинзима, а и јако је добар момак генерално", додао је Јергер и нагласио:

"Такође, он воли велике тренутке и ви то знате. Не плаши се да преузме одговорност кад је важно, већ жели да буде ту. Уживам тренирајући га".

Исти човек, 9. октобра прошле године на почетку припрема за сезону 2017/18, најавио је оно што ће и пре половине лигашког дела сезоне бити приметно у Богдановићевим статистикама.

"Замолићу га да буде мало себичнији - добро дошао у НБА", рекао је тада Јергер.

"Додаје лопту у ситуацијама у којима су ми потребни његови шутеви".

Богданови шутеви потребни су екипи и када се налази иза линије за три поена, а разлика од 49 центиметара између Европе (6,75) и НБА (7,24) очигледно је једна од препрека на коју ће Београђанин тек морати да се адаптира. Тренутно је на 37,1 одсто у шуту за три поена након што је прошле сезоне убацивао 43 одсто у дресу Фенербахчеа.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар