Хризостом чека пријем 3 мјесеца

Митрополит дабробосански Хризостом у интервјуу за ДW казао је како већ три мјесеца чека на пријем код предсједавајућег Предсједништва БиХ, Драгана Човића. Такође, Хризостом је говорио и о повећању број Срба у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 06.01.2018 | 17:39
Хризостом чека пријем 3 мјесеца
ДW: Ваше Високопреосвештенство, у септембру прошле године устоличени сте као 61. дабробосански митрополит. Шта видите као Ваше примарне задаће у Митрополији дабробосанској?

"Након устоличења у трон митрополита дабробосанских, 3. септембра 2017. године, суочили смо се са многим и многобројним обавезама. Прије свега треба имати у виду да митрополија дабробосанска дуги низ година није имала свог функционалног митрополита. Наш претходник митрополит Николај (Мрђа) био је неколико посљедњих година тешко болестан, а потом је митрополијом администрирао епископ захумско-херцеговачки Григорије. Све се то одразило на саму митрополију и било је крајње вријеме да ова древна митрополија добије свога митрополита.

Можете само претпоставити са чиме смо се све срели. Оно што смо прво морали учинити јесте упознати добро нашу митрополију, а то значи њено свештенство, монаштво и вјерни народ, затим цркве, манастире, богословске заводе и све друго. Зато смо као приоритет свих приоритета поставили визитацију наше дијеце и служење у храмовина широм митрополије. Друго што смо морали урадити јесте формирање нашег кабинета овдје у Сарајеву, затим да учинимо “рентген снимак” наше епархије, да видимо који су то отворени проблеми које морамо одмах рјешавати. Све у свему, за ова четири мјесеца ми смо нешто и учинили и настављамо, ако Бог да, у Новој 2018. години.

Какво је стање са вјерницима, конкретно у Сарајеву? Да ли се број православних вјерника повећава/смањује и како бисте оцијенили положај православних вјерника/Срба у Сарајеву?

"Опште стање у нашој Митрополији дабробосанској могло би се рећи да је добро, али то не значи да нема проблема на терену, прије свега у дијелу епархије који се налази на подручју Федерације Босне и Херцеговине. Духовно и црквено стање наших вјерника је добро. Одмах се може констатовати да је ово народ пун вјере и љубави, народ који има дугу и богату историју вјере и црквености, да је одолио свим искушењима кроз која је прошао у 20. вијеку. Иначе, 20. вијек је вијек највећих трагедија човјечанства.

Друго је питање бројности вјерника, конкретно у Сарајеву. Ми не можемо децидно рећи колико има православних Срба у Сарајеву, али наш утисак са светих богослужења која смо служили у ова четири мјесеца је веома позитиван. Вама је могуће у Статистичком заводу БиХ провјерити резултате пописа становништва. Међутим, ми смо закључили да у Сарајеву има Срба више него што се то може и претпоставити.

Они су због општег антисрпског расположења које је више него евидентно, остали неекспонирани, анонимни илити скривени. Па и поред тога, чињеница је да се свакодневно у Сарајеву све више повећава број православних Срба и да они полагано, али све храбрије “испливавају” на свјетлост дана. То нас радује и ми настојимо да их охрабримо да се врате и да почну сасвим нормално да живе и раде у Сарајеву као што Бошњаци или Хрвати живе и раде у Бањалуци, Приједору и другим градовима Републике Српске."

Процес реституције/денационализације имовине у БиХ још увијек је доста спор и ствар је политике. Каква су очекивања СПЦ када је у питању црквена имовина у Сарајеву и да ли по том питању има икаквих помака?

"Питање поврата одузете и узурпиране имовине у Сарајеву је огроман и комплексан проблем не само за нас православне Србе, већ и за сам Град Сарајево. Процес национализације је, условно речено, био законски процес. То значи да је нешто урађено по некаквом позитивном закону.

Међутим, ми се додатно суочавамо са проблемом другачије природе, а то је узурпација и отимачина имовине цркава и вјерских заједница. Ми смо свјесни тог проблема и он траје деценијама. Сада смо суочени са другим проблемом, а у питању је дискриминација и сегрегација према нама као Цркви.

За жаљење је чињеница да је власт БиХ у том негативном антисрпском и антиправославном правцу својевремено усмјерио и подржао један страни дипломата, да га именом не помињемо, који је о свему и свачему одлучивао. Пошто смо ми Српска православна црква, онда су допуштени сви могући и немогући модуси оспоравања. Одређеним вјерским заједницама враћено је све, па чак им је дато и оно што им никада није припадало.

То су повлаштене вјерске заједнице, миљенице актуелног режима. Ми нисмо чак ни на маргинама овдашње политичке стварности. Ми, на примјер, већ три мјесеца тражимо пријем код предсједавајућег Предсједништва БиХ, г. Човића, али његов кабинет не налази времена да нас прими. То најбоље говори о његовом односу не само према нама лично, чак нас и не познаје, већ према нашој Цркви и нашем српском, православном народу. То је, на жалост, наша реалност.

Ми ћемо учинити додатне напоре да питање поврата имовине крене са мртве тачке. Видјећемо докле ће стићи овај процес. За сада, у оваквој земљи дискриминације и сегрегације по вјерској и националној основи, обесхрабрени смо и ништа ни не очекујемо. Али, дајмо шансу добру. Нека нам Бог буде на помоћи."

Да ли би повратак имовине поспијешио повратак/останак Срба у Сарајеву?

"Сигурно је да би поврат имовине Српској православној цркви снажно поспијешио повратак Срба у Сарајево. Знају то добро они који оспоравају поврат имовине. То би, прије свега, имало јак психолошки ефекат и било показатељ да се ситуација у Сарајеву од екстремно националистичке и шовинистичке креће ка демократској, мултинационалној и мултиконфесионалној. Друго, Црква би имала могућности развити се и у њој би били анимирани млади и способни људи. Управо то је и разлог одвраћања повратка Срба и миг да се њихова имовина и даље отима на начин да их приморавају да је `мунтају`."

Како бисте коментарисали однос СПЦ у БиХ са другим вјерским заједницама?

"Односи Српске православне цркве са другим вјерским заједницама у БиХ су у границама коректности. Не бисмо смјели устврдити да су односи екстра добри или одлични. Уосталом, све је видљиво и транспарентно. Ништа се не може сакрити од народа. На жалост, нема међурелигијског дијалога, сусрета, заједничких акција и јавног свједочења наше вјере.

Ми ћемо, ако Бог да, понудити господину реису (Кавазовићу), господину кардиналу Пуљићу и господину Финцију (Јеврејска заједница) ближу и конкретну сарадњу на терену. Мислимо да већина наших вјерника, али и народа, то од нас очекује."

Значај Божића и божићна порука/честитка вјерницима?

"Божић као празник Христовог рођења има велики значај за нашу Цркву као заједницу светих људи сједињених једном вјером, једном надом у Христа Господа. Празник Божића и сви обичаји који владају у прослави Божића добијају свој смисао и значај у оном нашем поздраву: `МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!` Управо у ових пет ријечи можемо сагледати пуноћу смисла и значаја Божића.

На крају, желимо свим православним хришћанима да у радости и весељу дочекају и прославе Божић; да у њему видимо и препознамо Богомладенца Христа као Спаситеља свијета; да уз Спаситеља нашега Исуса Христа видимо и сваког нашега ближњега и даљега и да га препознамо као нашега брата или сестру; да сједињени у Христу Исусу сви ми хришћани: православни, римокатолици и протестанти постанемо свјетлост свијету - свјетлост која ће обасјавати пут свим људима овога свијета."

Одлуком Сабора СПЦ из маја 2017. године, Митрополит Хризостом, свјетовног имена Рајко Јевић, постављен је за 61. метрополита Митрополије дабробосанске, коју је својевремено основао Св. Сава. Прије те часне дужности, Хризостом је био први епископ Епархије бихаћко-петровачке, а у јулу 2013. године устоличен је за епископа Епархије зворничко-тузланске.

(ДW)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Цитат из текста

06.01.2018 17:00

,,Ми смо закључили да у Сарајеву има Срба више него што се то може претпоставити . "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

06.01.2018 18:52

Рајкане(свјетовно те ословљава стари јаран) , зна се процедура скокнеш код лопуже Доде па ти реди пријрм код усташе побратима Човића , на Бакија повика а примио би те одмах.Што се болан најављујеш усташи?

Name

ИМА А

06.01.2018 19:17

Има у Источном Сарајеву.У Републици Српској је враћена сва имовина и ИЗ и Католичкој цркви,а у Сарајеву и цијелој Федерацији СПЦ готово ништа.То је срамота и јасан знак мржње од стране окупатора(Високи представник) и власти у Сарајеву која се лажно представља као мултиетнички град.

Name

Трт

06.01.2018 17:05

Било је много Срба у рату у Сарајеву, нормално да стално расте број. Цркве сацуване боље него дзамије. Да не говорим да је цијела регија ослоњена економски на Са. Али Додо це опет реци Техеран итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Трт

06.01.2018 18:37

Је било у рату.И нестали.Дај Трт да се не лаземо.

Name

Епистахије

06.01.2018 19:56

Браво за коментар.

Name

@Бањалуцанин

06.01.2018 21:09

@Ре Трт,ако је било нестали у Сарајеву је био рат.Сад нем реци је ли у БањаЛуци било нестали,а није био рат.

Name

Ре

06.01.2018 21:15

Тртин дјед је Србин био

Name

МБ

06.01.2018 17:17

Није могао цовиц да вас прими,а сто нисте ургирали преко Додика, примио би вас за 24 сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МБ

06.01.2018 19:52

Интересантно је да се рецимо преосвећени владика Григорије да примијетити на приватним журкама у друштву Човића и Додика, а да најјаче позиционирани архијереј на простору БиХ на пријем треба чекати 3 мјесеца. Било би добро да се то питање, као и питање учешћа Дубровачког свештеника у одеждама СПЦ, на служењу задушне мисе побијеним усташама нађе на првом редовном састанку Синода СПЦ, (пошто се то црквено тијело састаје чешће од Сабора) као и још нека горућа питања што боду очи и душу обичном човјеку и вјернику макар под тачком "разно". Овако ми се чини да се проблеми гурају под тепих, а да их има? Има их бојим се на претек.

Name

075

06.01.2018 20:16

Када би се у Леxикону ријечи и израза дефинирао појам "Говно од човјека", онда би најлакша успоредба била "Драган Човић".

Name

075

07.01.2018 08:18

@ РЕ МБ Мато Ђаковић, "новинар", Сања Ђаковић, његова друга или трећа супруга пазите сада савјетница Бакира Изетбеговића, Човић, Додик и Григорије, пун је ФБ њихових "гида"! Знам јер су ми Мато и Сања комшије у Тузли!

Name

@РЕ: 075 07.01.2018 09:18

08.01.2018 07:04

За вријеме док је Мате Бобан био на челу Херцег Босне, Мато Ђаковић, "новинар" из Живиница је возио службени "голф" који му је на располагање дала СИС - Сигурносна извјештајна служба Херцег Босне. Може се из тога закључити да је возни парк те "службе" дијељен са новинарима Херцег Босне, или је Мато Ђаковић имао "посебан" статус у оквиру СИС-а ХБ. Евидентно је да је "први Додиков обавјештајац", Предраг Черанић направио велики безбједносни пропуст што ту чињеницу није "дошапнуо" Додику за кога ради (је радио) Мато Ђаковић и сигурно би Предсједник РС спријечио запослење истог на "РТРС-јавни сервис грађана Републике Српске. Али Додик није о томе "обавијештен" па Ђаковић мјесечно зарађује 5.000 КМ од РТРС-а, додијељен му је службени ауто + гориво на пумпама на којима у службене аутомобиле пуне чиновници и министри Додикове Владе његовог ранга, а сигурно има и неке "принадлежности" које му исплаћују неки други "тајни сервиси" из "региона" и иностранства, јер је "пласиран у жижу - тамо гдје треба". Бањалучка полиција има инструкције да га не смије заустављати ни контролисати на путу, као да има дипломатски статус. А то што је Матина супруга Сања Ђаковић сада савјетница Бакира Изетбеговића само показује колико су Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић "увезани персоналним и другим везама" у оквиру једне шире обавјештајне паукове мреже! Аферим, БиХ је избушена к'о сир! Све је јасно, даљи закључци су непотребни.

Name

Цица

06.01.2018 17:34

Висе босњака да се врати у бања луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратило се

06.01.2018 18:38

Вратило се висе него Срба у Сарајево.

Name

ре вратило се

06.01.2018 20:28

То ти офрље говорис или гледас само РТРС,треба нагласити да су Срби после рата напустили Сарајево,зато сто их је неко испрепадао да це им се несто десити а у Бања Луци није ни било сукоба а Босњаци и Хрвати су морали напустити,засто,то је питање за тебе вратило се ?

Name

Нису

07.01.2018 17:37

луди да се враћају из Шведске, Данске и др. уређених држава било гдје у БиХ. Знам тешко им је било 90 их али су сада људи у правом смислу ријечи. Дођу преко љета нагледају се очаја и наше лудости и врате се у нормалан живот. А ми што остајемо назови да живимо у БиХ нека нам је Бог на помоћи, ма како год да се зовемо и вјеру исповједамо.

Name

дуалист

06.01.2018 18:05

Е па не може примит Човић и тебе и Додика,човјек неће да се двоуми да има два владара он је себи изабрао једног и њему је он довољан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

06.01.2018 18:47

Ето бајиног Србства и љубав са човићем тамо гдје су Хрвати већина ми смо мањина и нисмо конструктиван народ човјек чека три мјесеца да га једна небитна личност прими баја му дао РС на чување.Како је ово жалосно смијешно тужно парадоксално.Јел може још карања народе може дај још.Таки смо ми Срби зато нас и сврби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

едис

06.01.2018 18:55

“Антисрпски располозење”, ако и постоји, је само продукт Додиковог отворениг пљувања и несношљиве мржње према свему што је бошњачко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ба

06.01.2018 21:46

Нек одвоје српство од цетниства и није проблем нико их неце пријеко гледати

Name

попара

06.01.2018 19:05

Хвала Богу сто је мом народу сацувао разум и постовање према другим и уцинио да у Сарајеву није срусена ниједна црква за разлику од РС гдје су у рату срусене или остецене све дзамије осим једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

06.01.2018 20:40

Свака цаст за коментар

Name

ре попара

06.01.2018 21:40

Камо лијепе среће да није срушена ни једна црква, а ни џамија. Истине ради кад су срби 28 јуна на Видов-дан ушли у ослобођену Модричу нашли су све Српске куће углавном запаљене, Кров цркве је био оборен, тако да би се зидови за неко вријеме сами урушили. Србска црква у Градачцу је доживјела такво понижење (паљен иконостас, животињски измет по патосу и слично) тако да бих се као Србин мање осјећао увријеђеним да је сравњена са земљом него што је дочекала онаква понижења, тако да мој попара велико је питање колико се можемо и једни и други и трећи хвалати разумом у неразумном времену, ако си ме разумио? споменуо сам 2 примјера који су ми близу и које сам очима лично видио.

Name

корни

07.01.2018 15:44

Да је среце да је све порусено посто је све саградјено на лазима

Name

питање за зуцу

06.01.2018 20:52

Господине зуцо једно питање за тебе и твоје следбенике кадавам сметају срби у бих ајаби тебе пито посто ја зивим у мелбурну тацније у данденонгу има дјамија са малим мунаретом али се никада нецује ходја са мунара да галами а србска звона звоне са цркви павас питам вама срби сметају сто славе бозиц и славе а аустралцима не смета србски бозицнитим смета васар код србски цркви али ходј немозе галамити са мунара и твоим следбеницима овде то несмета само када дојду тамо онда смију лајат ко пси све крсцанске земље недају да ходја галами товам несмета а сметсвам када срби славе славу и дан републике сто незабраните у католицким зенљама славит њихов бозиц тамо бајрам је обицни дан радни самовам смета стогод срби славе а други товам несмета

ОДГОВОРИТЕ
Name

@блбл

06.01.2018 21:18

Је ли вас Исус позиво на молитву звуком звона,постено ми одговори као прави Хрисцанин како се представљас.

Name

ре.питање за зуцу

06.01.2018 21:35

Било би добро да науцис прво правилно писати па онда да нападас јаднице

Name

Бобо

06.01.2018 22:12

Јој бозе како не знас граматику.Науци макар негдје тацку ставити.Немој молим те висе да се јављас!

Name

Ре

06.01.2018 22:17

Де написи на енглеском,мозда неко сазна ста си хтио реци неписмени цовјеце!

Name

ре питање за зуцу Самојко

07.01.2018 21:01

Ти си неки опасан ретард, нека те тамо с кенгурима, да си икад исао у сколу био би мало писменији, а то сто лупас глупости је одраз твог примитивизма, а не срба. Јадан си вјеруј!!!

Name

Ре

08.01.2018 11:05

Типичан Додиков Србин и гласа. Потпуно неписмен. Вјероват но ј крезав и алкохоличар. Прво научи говорити и писати, па се јави за ријеч. И за Тита су злочинци бјежали у Аустралију. Ако Вас тамо тако воле, што посла у бићу Капетана Драгана усташама у руке.

Name

Цовјек

07.01.2018 05:45

МИР БОЗИЈИ,ХРИСТО СЕ РОДИ. Цовјек је најтезе бити.Сто казе нас покојни патријарх Павле,, будимо људи,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.01.2018 13:52

Ваистину се роди!

Name

Торнадо

07.01.2018 18:21

А зашто Цовиц неће да вас прими??? Па он штити " српске интересе ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевски србин

08.01.2018 18:57

Лаже као пас! Митрополија према подацима пореске управе на име ренте пословних простора убире око 1500000 КМ. Од овог новца вјерном али остављеном од Цркве и политике Митрополија да око 1000 КМ.. О чему причамо, у црквама Кацавендини младићи а свештеници само Јуре ренте, донације поврх свега узимајући помоћ Владе Србије..

ОДГОВОРИТЕ