АБА: Звезда се мучила, али и савладала Олимпију!

Кошаркаши Црвене звезде победом су отворили Нову годину, пошто су у последњем мечу 14. кола АБА лиге савладали Олимпију са 80:76.  Рочести пробудио мамурну Звезду, Олимпија претила до краја! Црвено-бели славили на свом терену са 80:76.  Звезда се презнојила, али остаје лидер! Црвено-бели ушли у 2018. годину победом против Олимпије. Погодили су 13 тројки, али су били непрецизни и у покушајима за два и у финишу.

Кошарка 02.01.2018 | 21:00
АБА: Звезда се мучила, али и савладала Олимпију!
Изабраници Душана Алимпијевић меч су преломили у средином последње четвртине када су направили разлику од девет поена, која ће се касније испоставити као недостижна.

Најефикаснији у победничком саставу био је Рочести са 16 поена, док су по 13 убацили Дангубић и Фелдин.

Код гостију Морган и Шпан су постигли 15 поена, док је Лорбек у бацио 12.

Звезда је доста "трапаво" отворила меч, пошто смо видели неколико изгубљених лопти. Олимпија је то искористила и после четири минута игре повела са 9:4.

Ипак, онда је уследила нешто течнија игра актуелног шампиона Србије и региона за вођство до 12:9.

Црвено-бели нису наставили у истом ритму, Олимпија је прокренула и после првих десет минута игре Љубљанчани су имали +2, 18:16.

Звезда се у другој деоници потпуно разиграла, тројке су погађали Рочести, Фелдин и Дангубић, међутим Олимпија није дозволила да се црвено-бели одлепе.

До краја полувремена гледали смо чврсту игру, а тројком Милка Бјелица завршено је првих 20 минута игре. Клуб са Малог калемегдана имао је предност од 40:37.

У наставку меча видели смо пресликану игру из прве деонице. Звезда је споро отворила трећу деоницу, тешко је долазила до поена, међутим ни Олимпија није бриљарала офанзивно.

Гледали смо егал меча, екипе су се смењивале у вођство, али крајем деонице црвено-бели су коначно успели да направе нешто осетнију разлку.

Серијом 9:2 у последњих минут и по, предност клуба са Малог калемегдана у била је +6, 62:56.

Црвено-бели идеално су кренули 4/4 – тројком Рочестија. Међутим то није било довољно да би се сломио отпор Љубљанчана. Држали су се гости све до последњег минута, али нису имали снаге за преокрет.

Иако су стално били у мечу, чинило се да ће Звезда сигурно доћи до победе. Тако је на крају и било, па тако црвено-бели долазе до 12. тријумфа, док је Олимпија остала на пет.

Пуна хала "Александар Николић" надала се мирнијем почетку године, али је ипак видела победу својих љубимаца.

Навијачи Звезде испунили су дворану, искористили слободан улаз, и испратили напорно остварени тријумф својих љубимаца. Велики број промашаја за два поена (13/25) и одсуство ритма у нападу црвено-бели су надокнадили погођеним тројкама (13/32), иако су и оне "стале" када се меч ломио.

Борбена Олимпија искористила је деконцентрисан почетак фаворита, изборила се за егал меч, два пута се враћала из минуса од девет поена, па на крају изгубљеним лоптама испустила шансу да се бори за још једну победу у "Пиониру".

Иако су домаћи у последњих четири минута погодили само једном из игре, тај погодак Џејмса Фелдина био је у 39. минуту довољан за миран финиш и девету узастопну победу лидера у АБА лиги.

Црвена звезда почела је нову годину на леп начин - победом над Олимпијом од 80:76 у последњем мечу 14. кола Јадранске лиге и вратила се на прво место на табели. Ипак, с обзиром на то колико је црвено-белима било потребно да би сломили отпор ривала, може се рећи да се домаћин мало превише опустио ваљда због празничног расположења. 

Није то била партија на висини очекивања, сигурно је да ће тренер Душан Алимпијевић имати одређене замерке, али црвено-бели су славили и сада су опет изједначени са екипом Будућности. А управо ова два тима у следећем колу играју дерби који ће вероватно и одлучити о првом месту пред плеј-оф. 

Шампион Јадрана и Србије пут ка победи трасирао је тек у последњој деоници у коју је захваљујући серији од 9:2 ушла са предношћу са 62:56. Тројке Немање Дангубића и Дејана Давидовца донеле су Звезди колико толико мирноћу у тренуцима када се ломио меч средином последње деонице, мада је било и непотрених испуцавања са дистанце, пре свихЏејмса Фелдина.

Ипак, Звездин Доминиканац је погодио тешко полагање за плус пет на мање од два минута пре краја и домаћин је направио важан корак ка победи.

Звезда је у првом полувремену деловала прилично успавано, на моменте и мамурно као да се домаћи још нису опоравили од дочека Нове године. И на терену је то била једна врста резултатске клацкалице.

У одбрани је било пукотина, то је прилично нервирало тренера црвено-белих Душана Алимпијевића и имао шта да каже својим играчима током тајм-аутова.

Звезда није у првом делу утакмице имала више од четири поена предности, а много проблема су јој задавали Роко Баџим и Јан Шпан.

Лубљански Змајчеки још једном су потврдили да воле да играју у Београду и да су увек посебно мотивисани када гостују у хали Александар Николић.

Црвено-бели су се и вечерас умногоме ослањали на шут за три поена. Тејлор Рочести је још једном био расположен за игру, у првом полувремену и Милко Бјелица, а запажене улоге имали су и Немања Дангубић и Џејмс Фелдин.

Колико се Олимпија показала као жилав противник сведочи и податак да је до краја треће деонице највећа предност Црвене звезде износила само шест поена. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ОЛИМПИЈА 80:76 (16:18, 24:19, 22:19, 18:20)

Дворана: Александар Николић
Гледалаца: 6.100
Судије: Илија Белошевић, Сашо Петек, Денис Хаџић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 13, Давидовац 6, Лазић 2, Антић 2, Фелдин 13, Јанковић 3, Рочести 16, Лесор 7, Енис 5, Јовановић 1, Бјелица 12. Тренер: Душан Алимпијевић.

ОЛИМПИЈА: Кастрати, Барбарич, Радуловић 4, Тратник, Оливер 8, Шпан 15, Бубнић, Баџим 9, Морган 15, Лорбек 12, Бетл 8, Хроват 5. Тренер: Гашпер Окорн.

АБА лига – 14. коло:

уторак:
Црвена звезда – Петрол Олимпија 80:76

Петак
Задар – МЗТ Скопље 105:80

Субота:
Игокеа – Цедевита 61:69
Морнар Бар – Мега Бемакс 87:83
ФМП – Партизан 83:71
Цибона – Будућност 87:93

Табела:

1. Црвена звезда 12/2
2. Будућност 12/2
3. Цедевита 11/3
4. ФМП 7/7
5. Задар 7/7
6. Морнар 7/7
7. Партизан 6/8
8. Цибона 6/8
9. Игокеа 5/9
10. Олимпија 5/9
11. Мега Бемакс 4/10
12. МЗТ 2/12

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар