Да бисте смршали, једите сланину

Дијета која сагорева до 10 пута више масти од стандардне дрма технолошке раднике у Силицијумској долини, а укључује нешто што никада не бисте погодили – наиме, треба да једете доста масног, пише “Бизнис инсајдер”.

Занимљивости 02.01.2018 | 20:34
Да бисте смршали, једите сланину
Кетогеничка, или кето дијета, први пут је постала популарна још 1920-тих, кад је коришћена као третман за епилепсију и дијабетес, а ограничава унос угљенхидрата на 50 грама дневно, што је еквивалентно шољи пиринча. Ради поређења, стандарна упутства за исхрану америчког Министарства пољопривреде препоручују 225-325 грама угљенхидрата дневно.

На кето дијети, тело пролази кроз гладовање и почиње да користи своје залихе масти ради добијања енергије.



Студије су показале да дијете са високим нивоом масти а ниским нивоом угљених хидрата утичу на смањење тежине, побољшавају фокус и спречавају обољења повезана са старошћу. Ипак, потребна су додатна истраживања.

Стога је прошлог месеца новинарка “Бизнис инсајдера” Мелија Робинсон провела два месеца једући сланину, маслац и авокадо, како би установила зашто је кето дијета толико популарна у Силицијумској долини. Ево шта је открила.

Мелија није особа којој је страно држање дијета. Смањивала је унос шећера, пила протеинске шејкове, али то обично не траје дугу јер она, просто, воли храну.

''Кето дијета ми је запала за око јер се могу јести наизглед неограничене количине здравих масти, попут сира, ораха, авокада, јаја и маслаца, хране која је у свим дијетама обично строго забрањена'', прича Мелија.



Кето дијета је реорганизовала пирамиду исхране. Унос угљених хидрата је смањен на 20-50 грама дневно, зависно од медицинске историје особе и осетљивости на инсулин. У једној јабуци, ради примера, има 30 грама угљених хидрата. Здраве масти би требале да чине око 80% унетих дневних калорија, а протеини око 20. У просеку, Американци добијају око 50% својих калорија од угљених хидрата, 30% од масти а 15% од протеина.

''Кето дијета је као Аткинсова на стероидима. Претвара тело у машину која сагорева масти'', тврди Мелија.

 Људско тело претвара угљене хидрате у глукозу, која се користи за енергију или чува у јетри и мишићима као гликоген. Кад телу понестане угљених хидрата, тело користи своје резерве глукозе и претвара сачувану маст у масне киселине, које кад дођу до јетре постају органска супстанца звана кетони. Мозак и други органи хране се кетонима у процесу кетозе, по којем је дијета и названа.

У кето дијети једе се много масти да се одржи ово стање. Али, ова дијета није за свакога, па је паметно потражити лекарски савет. Мелија је тако отишла код др Пријанке Вали, специјализоване за гојазност. Она рутински примењује кето дијету на својим пацијентима који су отпорни на инсулин, или имају дијабетес.

Да би видела да ли Мелија може да примењује кето дијету, морала је да обави лабораторијске тестове, укључујући холестерол. Резултати су били нормални и одобрено јој је да почне са новим типом исхране. Докторка је упутила Мелију у пирамиду кето исхране, а та слика је објављена на Редиту.



Прве недеље узимала је 30-50 грама угљених хидрата током дана и јела уобичајене, угљеним хидратима богате вечере, чак и преко лимита.

Мелија је научила како да преброји угљене хидрате на паметан начин: угљени хидрати – дијетална влакна = укупна грамажа угљених хидрата минус шећер из алкохола, влакна и глицерин.

Избацила је тестенину. Морала је бити пажљива чак и са воћем и скробним поврћем. Кад се вратила кући, након посете лекару, Мелија је преиспитала читаву своју исхрану и увела масну храну.

Њен типичан доручак укључује кафу са (количина млека и шлага је пола-пола), јаја са сиром, маслацом и две кришке сланине.

Понекад јој је требало и 20 минута да направи доручак. Нема много ресторана који праве оброке под таквим рестрикцијама.

Заменила је кромпир са салатом и тостом.

За ручак је појела гомилу салате – лиснато зелено поврће, сир чедар, шака ораха, авокадо, карфиол. Пуњен са маслацом, павлаком, сиром и сланином, карфиол је постао њена посластица.

За мање од две недеље држања кето дијете, Мелијино тело је са сагоревања угљених хидрата прешло на сагоревање масти као примарног извора енергије. Треће недеље је осетила разлику. Више јој није требала кафа да је држи будном. Одједном је престала да сатима размишља о храни. Грицкалице су постале реткост и Мелија је задобила бољи фокус на послу. Ако би случајно појела пицу, што се знало догађати, осећала је потребу за одрема пола сата након јела.

''Осећала бих непријатну ситост и омамљеност'', каже Мелија.

Најгори део код варења ове дијете је то што постоји потенцијал да преобрати стање нутритивне кетозе. Телу у просеку треба око пет дана да искористи резерве гликогена.

Најтеже код ове дијете је одлазак у ресторан, чији мени углавном садржи једну до две ствари које могу да се наруче без кривице. Тако је Мелија јела пуњење без тортиље и скидала презле са печеног пилета.

Након што је читав месец јела масти, протеине и лиснато поврће, тестирањем је утврдила ниво кетона и установила да је дошла у стање кетозе. До тада је већина негативних споредних ефеката нестала – Мелија је имала грчеве у ногама и разне осећаје у стопалима услед недовољног уноса соли у организам. Со је заменила магнезијумским суплементима.

''Кето дијета је утицала и на моје тело и на ум. Осећај менталне јасноће и еенергија који су се појавили након три-четири недеље су неописиви. Будила сам се јака и сигурна да ћу обавити све што ми дан донесе'', закључила је Мелија, која је без вежби за два месеца држања кето дијете изгубила око 4 килограма.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ОПЕТ ЈА

02.01.2018 20:18

Јес јес од крметине цемо смрсати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свињетина

03.01.2018 21:02

Ваљда, масноца има несто позитивно. Ти не морас свиљетину јести. Слицан ефекат има овцетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свињетина

04.01.2018 01:53

јес добра уз љуту ракију јос акоје од мангулице тоје права додас мало бијелог лука и небојсе никаквој болести и прехлади

ОДГОВОРИТЕ
Name

рок рок

04.01.2018 01:57

Да знас какваје лијепа и сам рес бије јео нема ниста љепсе од пасуља са ребарца сува то питај свога зуцу изметбеговица[зивков] он је пореклом од смедерева зна он то какоје добар подварак са сувом свињетином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сланина

05.01.2018 03:17

Добра и за пропрзит са јајима и на ростиљу а најбоља саљутом ракијом и у пасуљу кадасе куха тада бпасуљ мирисе кроз махалу.

ОДГОВОРИТЕ