ПЛ: "Црвени ђаволи" се коначно радују!

После три узастопна ремија, а укупно четири утакмице, Манчестер јунајтед је забележио победу.  Но Лукаку & Златан - Но проблем! Коначно Јунајтед, Марсијал и опет тај Лингард! Јунајтед славио после четири узастопна неуспеха. . . И то на Гудисону, где није узео лигашку победу више од две године.

Фудбал 01.01.2018 | 20:45
ПЛ: "Црвени ђаволи" се коначно радују!
"Црвени ђаволи" савладали су Евертон 2:0 (0:0), на гостовању у Ливерпулу у 22. колу Премијер лиге.

Стрелци су били Антони Марсијал и Џеси Лингард, сјајним ударцима, након што су лопту добијали оф Пола Погбе.

Иако без свог најбољег стрелца Ромелуа Лукакуа, Јунајтед је успео да пробије отпор "Карамела" и смањи заостатак за највећим ривалом Ситијем на првом месту на табели.

Српски репрезентативац Немања Матић био је на свом уобичајеном нивоу. Господарио је простором између два шеснаестерца, те био "мост" између задње и офанзивне линије Јунајтеда током бројних контранапада.

Јунајтед је контролисао ритам у првих сат времена, повремено био врло опасан, пре свега из контранапада, али осим стативе Хуана Мате није успео да конкретно угрози гол Евертона.

Као што то обично буде у оваквим неизвесним мечевима, решио га је један детаљ, један потез. Догодио се у 57. минуту када је Антони Марсијал сјајним ударцем са ивице казненог простора коначно успео да савлада Пикфорда.

Уследио је жесток притисак Евертона у наредних двадесетак минута, Јунајтед је морао да се потпуно посвети одбрани свог гола, али је наставио да прети из контранапада.

Гости су чекали шансу када умор стигне ривала и дочекали га десетак минута пре краја. Опет је пресудио сјајан потез појединца, Џеси Лингард се соло продором изборио за позцију за шут са ивице казненог простора, а онда сјајном дијагоналом успео да савлада Пикфорда, неколико минута након што је голман Евертона био успешнији у претходном "дуелу".

Но Ромелу Лукаку & Златан Ибрахимовић? Но проблем! Има Жозе Мурињо своје џокере - Антонија Марсијала и Џесија Лингарда. А, пре свега архитекту - Пола Погбу.

Свашта је Мурињо доживео током последње две седмице у којим је изгубио шансу да се бори за трофеј Лига купа и везао три лигашка ремија... Сунце је, ипак, решило да обасја и смушени, те повредама разбијени Манчестер јунајтед. 

Ђаволи нису скроз заборавили колико је сладак укус победе, али је победа над Евертоном резултатом 1:0 значајна из више аспеката. Не само због тога што је остварен први тријумф на Гудисону после више од две године, или због тога што се стало на крај серији лоших игара. Већ и зато што ће ова победа унети дозу стабилности у добрано пољуљано самопоуздање актуелног освајача Лиге Европе.

Победа неће значити само Јунајтеду, већ и Антонију Марсијалу, који је коначно нашао пут до мреже после готово девет сати, односно тачно 534 минута или осам утакмица лутања и безуспешних покушаја. А понајвише због начина на који је матирао Џордана Пикфорда, прелепим, лукавим ударцем с ивице шеснаестерца... Право у горњи десни угао гола.

Због Лукакуовог и Златановог одсуства Мурињо је био принуђен да шансу укажеМарсијалу. Мада је дуго изгледало да ће то бити само још једно таворење у блату,Марсијал је поново бљеснуо и показао да заиста може много, само када има свој дан. Само што је таквих дана јако мало у Манчестер јунајтеду... 

Није то био уопште лак посао за Јунајтед генерално, али на крају се сав труд исплатио. Био је Евертон потпуно равноправан такмац у првих 45 минута, прихватио Јунајтедов изазов и ушао у игру нерава, где су само мали детаљи правили разлику.

Могао је Евертон врло лако и до гола баш средином првог полувремена, али је Умар Нијасе остао ускраћен вероватно за гол после доброг уклизавања Фила Џоунса. Била је то једина права шанса коју је публика на Гудисону могла да види, у не тако доброј представи. Али, баш као и у окршају Барнлија и Ливерпула, друго полувреме спаковало је толико жељену дозу узбуђења. 

Нису стигли фудбалери два тима да се загреју и лепо уђу у други део, а Хуан Мата је са нешто више од 20 метара распалио и умало погодио! Да није било Пикфорда и његове параде, лопта би ушла тачно под пречку. Мата је имао баш велику жељу да се упише у листу стрелаца и то на спектакуларан начин, пошто је неколико тренутака касније са чак 25 метара послао ударац и погодио леву стативу!

Био је то само увод у Марсијалову масторију која је додатно отворила меч.

У наставку је Манчестер истрпео снажан притисак са друге стране. Али, Нијасе једноставно није имао свој дан. Покушавали су играчи Евертона да нађу пут до гола, притискали последњу линију противничког тима са свих страна, а уместо поготка били су кажњени!

Овог пута стрелац је био Лингард, чији је погодак распршио Евертонову иницијативу попут балона од сапунице... Лингард је тако оправдао Мурињово поверење и својим трећим поготком у последње три утакмице показао значајан успон форме.

Ипак, све похвале иду на рачун Пола Погбе, који је ове вечери био прави вођа Јунајтедове навале и повезница одбране и напада. Његове две асистенције су само улепшале меч.

Другопласирани Јунајтед има 48 бодова из 22 утакмице, 12 мање од лидера Ситија који има утакмицу мање.

Евертон је девети са 27, 11 мање од петопласираног Арсенала и позиције која води у Лигу Европе, док је на девет од зоне испадања.

Премијер лига, 22. коло:

Евертон – М. Јунајтед 0:2 (0:0)
Марсијал 57, Лингард 81

Барнли – Ливерпул 1:2 (0:0)
Гудмундсон 87 – Мане 62, Клаван 90+4

Лестер – Хадерсфилд 3:0 (0:0)
Махрез 53, Слимани 60, Олбрајтон 90+2

Стоук – Њукасл 0:1 (0:0)
Перес 73

Брајтон – Борнмут 2:2 (1:1)
Нокерт 5, Мареј 48 – Кук 33, Вилсон 79

Уторак:

20:45 Саутемптон – К. Палас
20:45 Свонси – Тотенхем
20:45 Вест Хем – Вест Бромвич
21:00 М. Сити – Вотфорд

Среда:

20:45 Арсенал – Челси

ТАБЕЛА: Манчестер сити 59, Манчестер јунајтед (+1) 47, Челси 45, Ливерпул (+1) 44, Арсенал 38, Тотенхем (-1) 37, Барнли (+1) 34, Лестер (+1) 30, Евертон 27, Вотфорд 25, Хадерсфилд (+1) 24, Брајтон (-1) 23, Њукасл (+1) 22, Борнмут (+1) 21, Саутемптон 20, Стоук (+1) 20, Кристал Палас 19, Вест Хем (-1) 18, ВБА 16, Свонси 16.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар