БХ спорт 2017.: "Прављење 'кретена' од генерација које долазе!"

Година на истеку у бх. спорту није донијела ништа ново. . . Осим успјеха који је направио Дамир Џумхур.

Остали спортови 31.12.2017 | 18:30
БХ спорт 2017.: "Прављење 'кретена' од генерација које долазе!"
Спорт у БиХ наставља по старом, струка се и у овој години мало или пак није ништа питала, хулигани и шовинисти владају на борилиштима, услови у којима спортисти раде су и даље из "трећег" свијета, а надлежне то све и много штошта још уопште не додирује.

Ипак, прије освртања на (не)рад, апатију и свеопшту агонију у којој бх. спорт улази у 2018. годину издвојићемо примјер који улива наду да је успјех и респект могуће остварити и заслужити вриједним радом и трудом.

Најбољи спортиста БиХ у овој години према избору "Независних новина и Радио-телевизије БиХ" је Дамир Џумхур који имао сезону током које је стигао до двије титуле на турнирима АТП серије 250, оба пута у Русији. Прво је у септембру стигао до пехара у Санкт Петербургу, а затим је у октобру славио на у Москви. Годину је завршио са ранкингом каријере на 30. мјесту АТП листе. Из региона испред њега су само Марин Чилић на шестој и Новак Ђоковић на 12. позицији.

Правом примјеру спортисте желимо улазак у првих десет АТП листе у сљедећој години.

Бх. јавност може бити поносна и на Ларису Церић, најбољу спортисткињу у избору "Независних новина и Радио-телевизије БиХ" , која је освојила бронзану медаљу на Европском првенству у Варшави, те постала вицешампионка свијета на Свјетском првенству у Маракешу у опен категорији.

Амел Тука има најбоље вријеме од свих атлетичара у Европи на 800 метара ове сезоне, док је Месуд Пезер оборио државни рекорд у бацању кугле који је од 1984. био у власништву Златана Сарачевића. На 76. првенству Балкана освојио је златну медаљу, а Хамза Алићсребрену.

Они који су разочарали љубитеље спорта су фудбалери.

"Змајеви" су подбацили у квалификацијама и нису се пласирали на Свјетско првенство које се одржава наредног љета у Русији, посебно су подбацили на Кипру гдје су имали вођство од 2:0 али ипак на крају изгубили. Након окончања квалификација селектору Мехмеду Баждаревићу је истекао уговор, а челници ФС БиХ му ниси понудили нови па се ушло у потрагу за новим "шефом".

А кандидата има, не зна им се број!

Фатих Терим, Свен Горан Ериксон, Кларенс Седорф, Славољуб Муслин... у суштини скоро сваки тренер са трунком реномеа који нема посао. На крају је направљен својеврстан успјех, избор се званично свео на два кандидата, Амара Осима и Роберта Просинечког.

О двојици стручњака смо могли да прочитамо све и свашта...

Некима смета што је Роберт Просинечки "странац" који не разумије овдашњи бх. менталитет, Хрватска је заиста далеко, док се Амару Осиму, поред непотизма, оспоравају или кују у небеса резултати које је направио као тренер Жељезничара. У суштини оба кандидата немају иза себе неке велике тренерске резултате, јер освојити Премијер лигу БиХ са Жељезничаром, без обзира колико пута, или Куп Србије са Црвеном звездом нису свјетска чуда.

Ако се "влада" одлучи за "непотизам", а у БиХ то никога неће изненадити, или ипак превагне према "странцу", репрезентација БиХ и нови селектор ће изгубити много времена и енергије на разбијање лоше атмосфере коју су овим "циркусом" од избора селектора направили челници ФС БиХ.

А они су заиста најуспјешнији руководиоци спортских савеза у БиХ...

Клупски фудбал је тамо гдје је био и на почетку 2017. године, Зрињски је и даље шампион, Широки Бријег, Сарајево и Жељезничар су у врху, а успјеха у квалификацијама за Лигу шампиона и Лигу Европе нема.

У нижим лигама највећи успјех су направили фудбалери Босне из Високог који протествујући због појединих судијских одлука посједали на терен и одлучили да неколико минута не играју. Овај тренд је у Србији подигнут на "виши" ниво.

У Кошаркашком савезу БиХ чини се постоји доза јединства у руководству, али и мањак пара у каси. Репрезентација БиХ је једва отишла на пријатељски турнир у Скопље, док се У14 репрезентација овог љета није окупила због недостатка средстава.

У овој години шеф струке је постао Душко Вујошевићкоји је успио да онолико колико је било могуће посложи игру репрезентације и играчима усади одговорност у игри. На терену то све изгледа прилично добро, ради се на ангажману плејмејкера Дарушафаке Скотија Вилбекина, и има неке наде да ће "змајеви" угледати Мундобаскет 2019. године у Кини. Такође треба споменути Џанана Мусу који је са непуних 20 година био главни играч у тиму и оправдао статус једног од најталентованијих кошаркаша у Европи.

Вујошевић је желио да вођа новог таласа у репрезентацији буде Јусуф Нуркић, али НБА центар се не одазива на телефонске позиве челника КС БиХ, а камоли на оне у репрезентацију.

Играч НБА лигаша Милвоки Бакса Мирза Телетовић се неколико седмица након операције хрскавице у кољену осјећао лоше и у децембру затражио помоћ од љекара у САД који су му поново констатовали угрушке у плућима, а један од најбољих бх. кошаркаша у историји је већ раније боловао од плућне емболије.

Када су у обзир узму године Мирзе Телетовића и проблематично здравствено стање у 2018. можемо очекивати његов опроштај од репрезентације.

Нови стари шампион БиХ је постала Игокеа, која је на путу да поново обезбиједи опстанак уАБА лиги. Оно што је новост је покретање Друге АБА лиге у којој из БиХ играју Зрињски и Босна када стигне на утакмицу.

Рукометни савез БиХ је, нажалост, такође тамо гдје је био на почетку 2017. године. Једина разлика је томе што су радници савеза ступили у штрајк због 17 неисплаћених плата.

А наравно, када "суманути" радници траже плату, жале се због непоштовања њихових права, неки руководиоци им због таквих и сличних "небулоза" поручују  "да ће сносити посљедице".

Клупски рукомет је обиљежио нови стари шампион БиХ бањалучки Борац м:тел који се нажалост више не такмичи у СЕХА лиги.

Да даље много не "мрачимо", а и те како имамо материјала за то, завршићемо ставом који је хрватски кошаркашки стручњак Јасмин Репеша изрекао гостујући на ТВ Арена.

"Моја борба је у Хрватској била да клубови А1 лиге (Прва лига у кошарци) не могу бити професионални клубови. Зашто? Зато што правимо кретене од генерација које долазе. Они играју кошарку до 30. године, добију-не добију плату од неких 500 евра и заврше каријеру зарадивши 5.000 евра, без школе, без ичега. Према томе он не може да игра Прву лигу ако нема основу, а то је пензионо, социјално и здравствено осигурање, да ли као студент или као радник. Ако се тако не поставе ствари, који су то професионални клубови? Зна се колико професионалних клубова може бити у Европи и у којем виду организације. Да ли је то колеџ кошарка као у Америци, или нешто другачије, развојне лиге, то је питање. Међутим, то више нема везе. Ово је прављење кретена од генерација које долазе, стварамо људе неспремне за живот послије 30. године", закључио је Јасмин Репеша.

Да се запитају сви, а не само кошаркаши.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мустафа

31.12.2017 18:07

Несмијемо заборавити успјех актуелног прецједника рс који је с’поносом одвео 10- так спортаса који су били нецег вриједног преко границе и средио им српско дрзављанство а тиме и уцесце у тамосњим репрезентацијама. Могу реци само срамота, срамота свих оних који су подрзали овај малоумни цин против своје дрзаве. Сретна вам Нова година. Зелим вам само да не буде Гора од Ове старе. А и то је несто.

ОДГОВОРИТЕ