Осам необичних свјетских обичаја

Ако још увек нисте одлучили на који начин ћете прославити улазак у нову 2018. годину, можда је коначно време да напокон почнете да размишљате о томе.

Занимљивости 31.12.2017 | 17:29
Осам необичних свјетских обичаја
Уколико сте се заситили традиционалних начина славља, зашто не бисте ове године своју прославу мало зачинили неким од обичаја из различитих земаља широм света?

Шпанија

Према шпанској традицији, ако у уста можете да ставите 12 зрна грожђа у поноћ (по једно за сваки месец у години), наредна година ће вам бити препуна среће. Можда је време да у поноћ шампањац замените воћем?

Јапан

У Јапану храмови широм земље звоне 108 пута, што је заправо будистички обичај, по једно звоно за сваки људски грех. Ова звоњава би требала да очисти људе од свих греха које су чинили током године и да их припреми их за нови почетак.

Данска

Иако можда не бисте баш помислили да је разбијање чаша и тањира нешто што би требало да доноси срећу на Нову годину, Данци не мисле тако. Нову годину дочекују разбијањем тањира и чаша на комшијином улазу у кућу за срећу. Што више разбијених делова нађете на свом улазу у кућу, више среће ћете имати у идућој години.

Филипини

За све округле предмете на Филипинима се сматра да доносе срећу. За Нову годину традиција налаже да је све фокусирано око кругова, од онога што носите, до онога што једете. Зато, џепове своје тачкасте хаљине испуните новчићима, за срећу у новој години.

Шкотска

Шкоти у Нову годину улазе тродневним фестивалом "Хогманаy" који је препун обичаја и празноверја. Од свих традиција које сежу још из доба Викинга, вероватно најпознатија је она у коју се још и данас највише верује. Када откуца поноћ, ако тамнокоси мушкарац буде прва особа која ће закорачити у ваш дом, имаћете годину испуњену срећом. Бонус је ако са собом донесе гомилу поклона и слаткиша.

Естонија

Већ знамо да је једно од обележја празника преједање. Чак и ако ове године одлучимо да нећемо превише да једемо, увек некако завршимо пуног желуца. У Естонији, преједање је подигнуто на потпуно нови ниво када је Нова година у питању. Ако поједете 7, 9 или 12 оброка током дана, можете очекивати обиље хране и среће у наредној години. У принципу, што више поједете, то ћете срећнију годину имати.

Русија

Иако наздрављање чашом шампањца у поноћ није толико специфично за Русе, конзумирање сопствене жеље јесте. Када се казаљке на сату приближе поноћи, Руси верују да ће им се испунити жеља ако је напишу на папирић, запале га и баце пепео у своју чашу пића које морају да попију пре него што званично уђу у нову годину.

Грчка

Још у античкој Грчкој, лук је симболизовао раст и поновно рађање, а то веровање постоји и данас. На Нову годину, обичај је окачити лук испред улазних врата. Следећег дана родитељи буде своју децу за одлазак цркву, ударајући их по глави тим истим луком.

(Б92) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

србин

02.01.2018 07:43

Ако хоцете леп провод за нову годину додјите у најлепси град на балкану тоје србска престоница неноси дјабе име бели град београд све најлепсе за нову гобину целом свијету и свим људима добре воље из србске престонице лијепог града београда.

ОДГОВОРИТЕ