Бурна 2017. година: Било, не поновило се!

Спортска година за нама била је богата, радовали смо се успесима наших спортиста, али и поред лепих ствари и оне лоше, обележиле су 2017. године.

Фудбал 31.12.2017 | 20:15
Бурна 2017. година: Било, не поновило се!
Спортска 2017. године остаће уписана као рекордна у историји српског спорта са 44 освојене медаље на великим такмичењима, памтићемо је и по пласману фудбалера на Мундијал у Русији, успесима Звезде и Партизана на европској сцени, али и по оним "неспортским" дешавањима.

“Крвави дерби”

Иако је ове године српски фудбал доживео ренесансу пласманом репрезентације на Мундијал, те првим заједничким пролећем Партизана и Звезде у еврокуповима, хулигани су ти због којих свет наш фудбал гледа само кроз призму насиља.

"Крвава битка", "Ерупција насиља", "Најхаотичнији дерби" су наслови којима су европски, пре свега британски медији испратили 156. окршај београдских великана.

Последњи меч јесењег дела првенства завршен је нерешеним резултатом 1:1, али је фудбал остао у другом плану, а крваве слике и хулигани у првом.

Током меча, на јужној трибини дошло је до велике туче хулигана, а испоставиће се да то нису "домаћи" већ "страни" хулигани, прецизније држављани Хрватске.



Хулигани су били скинути до гаћа, чак су и паљени бакљама, а касније су избачени са трибине, када их је жандармерија спровела ван стадиона у Хумској. 

Поред ужасних слика најпотреснија сцена јесте да је и једно дете било сведок ужасних сцена. 

Када је почела ужасна туча на "југу", попаљене су и бакље које су појединици користили у сукобу. а у средишту туче стајао је један отац са дететом на раменима. 

Све ово довело је до низ других питања и да ли држава може (и жели) да се обрачуна са хулиганима и организованим групама са трибина, шта се подразумева под појмом "навијач", као и то колико се спроводе закони у Србији.

Случај Муслин

Србија је ове године изборила пласман на Мундијалу, али је позитивна еуфорија изостала због “случаја Муслина”. 

Славољуб Муслин је са ‘Орловима’ вратио веру у репрезентацију, али је као гром из ведра неба одјекнула вест да је Фудбалски савез Србије споразуно раскинуо сарадњу са 64-годишњим стручњаком. 

“Случај Муслин” била је главна тема медија,, а до епилога разлаза јавност је сазнала после вишенедељних спекулација и нагађања. 

Славољуб Муслин смењен је са места селектора Србије јер ФСС није желео да ризикује и изгуби таленте попут Сергеја Милинковић-Савића и Немање Радоњића открио је Кокеза два месеца после смене доскорашњег селектора ‘Орлова’. 

Ко год да је „крив“ за овај случај сигурно је ова прича могла да се заврши и без „српског ријалитија“.

“Рат саопштењима”

Ни челници Партизана и Црвене звезде ни у овој години нису могли без међусобних препуцавања.

Клубови су имали одличну сезону на међународној сцени и први пут у историји Србија ће имати два представника у другој фази Лиге Европе.

Међутим, Нова година није донела новине у односима два клуба, па су руководства у јавности размењивала „тешке” речи и међусобне оптужбе за многе ствари, а највеће критике су упућене за суђење.

Врло често аутори прелазе границе доброг укуса. 

“Да ли је истина да је Црвена звезда своју прву пријатељску утакмицу одиграла у Албанији, непосредно након што је основана у марту 1945, у јеку завршнице народноослободилачке борбе коју су крвљу водиле партизанске јединице, не стижући, при том, да ослобађају Јасеновац и да се истовремено оснују и играју у држави која је ратовала на страни Трећег Рајха?”, питали су се не тако давно у Партизану, прозивајући у исто време једног председника Скупштине Црвене звезде и управника Голог отока, на којем је било највише Срба. 

Такође, ни Црвена Звезда није остала “дужна” ривалу: 

“...А имали бисмо још много тога да кажемо о томе ко је где био 1941. и 1945. године; репрезентативци чије фашистичке творевине су чинили окосницу нечијег фудбалског тима (зато је извесном Вулетићу вероватно и битан Блајбург, јер тамо су нашли две трећине тима); за кога је навијао Книн... председник ког клуба је касније био председник једне државе која је величала, гле чуда, ону исту фашистичку творевину... ко је колико пута био на Косову после 1999. године, као и ко је био идол једног југа, а сада је председник нечијег фудбалског савеза." 

“Рат саопштењима” је отишао толико далеко да је клубовима изрекнута милионска казна.

Новак Ђоковић – спортска година за заборав

Најбољи српски и један од најбољих светских тенисера Новак Ђоковић имао је годину за заборав у професионалној каријери.

Он је сезону почео као други на свету, али је претрпео неколико изненађујућих пораза и после серије проблема одлучио да је раније заврши.

Ђоковић је 26. јула саопштио да због повреде лакта више неће играти 2017. године, а на њеном крају је био 12. на АТП листи.

Повратак на терен је најављен и на турниру у Абу Дабију ће се вратити, а очекује се да наредне године буде у препознатљивој форми.

Србија је пред крај године добила нову тениску звезду у виду Филипа Крајиновића, који је стигао до финала турнира у Паризу, а потом и 33. места на АТП листи. Најавио је да ће се наредне сезоне борити за место међу десет најбољих.

Ивана Шпановић и зихернадла

Наша најбоља српска атлетичарка годину за нама обележила је тријумфом у Дијамантској лиги.

Међуим, Светско првенство у Лондону памтиће Ивана више него други.

Да није било једне зихернадле, Ивана Шпановић остварила би резултат године. Ивана је у последњој серији финала скочила више од седам метара, довољно за светско злато, али је зихернадла којом је број закачила за дрес отпала, оставила траг у песку, па Иванин резултат није био довољан чак ни за медаљу.

Уследила је жалба, одбијена, још једна, касније, такође одбијена, а ми ћемо Светско првенство памтити по том детаљу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар